La Ruta dels Monestirs

La Ruta dels Monestirs és un itinerari turístic que unix els monestirs de la Murta, a Alzira, el d’Aigüesvives, a Carcaixent, el de Santa Maria de la Valldigna, a Simat, el de Sant Jeroni de Cotalba, a Alfauir, i el del Corpus Christi, a Llutxent; tots ells situats en les comarques centrals de la província de València. En este recorregut trobem dues rutes diferenciades. La primera, per carretera, destinada a accedir als monestirs amb vehicle, i la segona condicionada per a la pràctica del senderisme: el GR-236 (de més de 90 km de longitud). El traçat a peu discorre per antigues sendes històriques d’origen medieval, com el Pas del Pobre, per vies pecuàries, sendes de muntanya, camins rurals i per antigues vies de ferrocarril. S’inicia a l’estació de tren de Gandia i finalitza a la d’Alzira, per a connectar amb el transport públic.

Monestir de Sant Jeroni de Cotalba (Alfauir)

Va ser fundat l’any 1388, pel duc de Gandia Alfons el Vell, per a arreplegar els monjos jerònims que fugien del monestir de Xàbia pels atacs constants dels pirates barbarescos. Dels recintes construïts destaca la Torre de les Campanes —a on es pot trobar una còpia de la inscripció en valencià que en recorda la data i el nom del fundador—, el doble claustre renaixentista superposat, l’escala de caragol gòtica de la sala capitular, l’església, el jardí romàntic i l’aqüeducte gòtic.
És recomanable la visita als seus voltants, practicar senderisme per les muntanyes que rodegen el riu Vernissa, pel circ de la Safor (un fantàstic hemicicle, format per penya-segats amb una altitud de més de 1.000 metres), o visitar poblacions com Ròtova, Vilallonga o la important ciutat de Gandia, amb tot el seu patrimoni històric. Gandia disposa d’una ubicació privilegiada, entre el mar i les muntanyes. En el seu ambient es respira una rica herència històrica que impregna els seus monuments i l’esperit de la seua gent. Este és un dels al·licients més destacats d’esta ciutat, que disposa d’una oferta turística capaç de satisfer, per infraestructures i per varietat, els visitants més exigents.
També hi podrem disfrutar de les seues excel·lents i extenses platges, premiades amb els prestigiosos guardons de les banderes blaves dels mars d’Europa o la Q de qualitat.
Visita obligada mereixen el Palau Ducal (casa natalícia de Sant Francesc de Borja), la col·legiata de Santa Maria (segle XIV), l’església modernista de Sant Nicolau, el convent de Santa Clara, el port esportiu, pesquer i comercial, l’antiga universitat, el convent de Sant Roc i l’edifici de l’ajuntament.

Més informació:

Tourist Info Rótova
Plaça Major, 7
46725 – Rótova
Tel. 96 283 5316
touristinfo.rotova@gva.es

Tourist Info Gandia
Avinguda del Marqués de Campo, s/n
46700 – Gandia
Tel. 96 287 7788
gandia@touristinfo.net

El monestir del Corpus Christi (Llutxent)

El monestir del Corpus Christi començà a construir-se pels dominics l’any 1422, i va acollir la primera universitat valenciana, edifici que seguix el concepte de bellesa austera i funcional d’este orde, tal com es pot observar en la façana. L’edifici principal gira al voltant del claustre quadrat. La part més antiga és el refectori gòtic; també cal destacar la sala capitular i diverses dependències dels novicis. Al costat del monestir tenim l’església del Corpus Christi, d’estil gòtic mediterrani, declarada Monument Nacional l’any 1982.
En la població de Llutxent no deixarem de visitar també el seu castell-palau medieval, que conserva merlets i teginats originals, o l’ermita barroca de la Consolació, com també les restes del castell d’origen musulmà de Xiu. Molt prop es troba la població d’Albaida, amb un importantíssim llegat històric i amb importants monuments per a visitar, en especial el Museu de Titelles o el Palau dels Senyors d’Albaida.

Més informació:

Tourist Info Llutxent
Llutxent
Tel. 96 229 4573
llutxent@touristinfo.net
Tourist Info Albaida
Pl. Pintor Segrelles, 19
Albaida
Tel. 96 239 0186
albaida@touristinfo.net

Monestir de Santa Maria de Valldigna (Simat de la Valldigna)

Impressionat per la bellesa d’esta vall, Jaume II el Just en va concedir les terres, el 15 de març de 1298, a l’abat de les Santes Creus per a una nova fundació cistercenca. L’arquitectura del monestir conté, en la seua construcció, la implantació gòtica del segle XIV i les dependències barroques dels segles XVII i XVIII, amb el temple actual i la capella de la Mare de Déu de Gràcia. L’any 1991, la Generalitat Valenciana adquirí el monestir i començaren les actuacions per a recuperar-lo i l’any 1998 es va obrir al públic.
A més de fer una visita detallada al monestir de la Valldigna, és molt interessant d’acostar-nos fins a l’antiga mesquita de la Xara (actual ermita de Santa Anna), que encara conserva arcs i elements de l’arquitectura musulmana, únics a la Comunitat Valenciana. Prop del monestir hi ha la Font Gran, les aigües de la qual reguen bona part de l’horta de la Valldigna, i en la seua contornada es pot disfrutar d’una àrea d’esplai. En les proximitats de Simat hi ha dues zones d’estiueig en contacte amb la naturalesa: el Pla de Corrals (en la carretera de Xàtiva) i les Foies (a les quals accedim per la mateixa carretera que du a Barx). Pujant per esta última carretera, es pot visitar l’aqüeducte dit de les Arcades (segle XVIII), que feia possible que l’aigua arribara des de la font del Cirer fins a les portes mateixa del monestir.

Més informació en:

Tourist Info Simat de la Valldigna
Tel. 96 281 0920
turisme@simat.org

Monestir d’Aigüesvives (Carcaixent)

Va ser fundat per Gonçal García de la Massa i el seu fill, amb donació als frares ermitans agustins de l’alqueria d’Aigüesvives. Les obres primitives daten del segle XIII, però l’edifici actual començà a bastir-se al segle XV; en destaca el claustre i la decoració interior, d’estil barroc. Té una capella de planta regular amb una sola nau, volta de canó cilíndrica i capelles laterals.
Carcaixent és un municipi turístic que posseïx un dels pocs exemples d’esglésies de la Reconquista: l’ermita de Sant Roc de Ternils (s. XIII), declarada Monument d’Interés Nacional. La població fou un nucli seder de reconegut prestigi entre els segles XVI i XIX.
Esta població està considerada el bressol de la taronja, ja que va ser en el seu terme municipal a on es va plantar el primer taronger destinat a la comercialització gràcies a la iniciativa del capellà Monzó a la fi del segle XIX. La visió de futur d’este home va permetre que la Comunitat Valenciana duguera a terme una de les activitats econòmiques que ha sigut fonamental per a la seua riquesa i el seu desenrotllament fins als nostres dies: la taronja.

Més informació:

Turisme Carcaixent / Tel. 962457667 / turisme@ayto-carcaixent.es

Tourist Info Alzira
Plaça del Regne
Tel. 96 241 9551
46600 – Alzira
alzira@touristinfo.net

Monestir de Santa Maria de la Murta (Alzira)

Naix de l’agrupament d’algunes ermites de la vall. La seua fundació jerònima cal situar-la entre els segles XIV i XV. La construcció dóna prioritat a l’església i situa la resta de dependències al voltant d’un claustre central. Cal destacar la Torre dels Coloms, robusta construcció d’arquitectura militar que li dóna un aspecte defensiu, i el portal renaixentista, presidit per l’escut de la família Vich. L’any 1989 l’Ajuntament d’Alzira va adquirir el paratge i el 1995 s’inicià la recuperació de l’històric monestir, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC).
En la població d’Alzira podem admirar la Creu Coberta; l’edifici de l’ajuntament, del segle XVI, que ocupa un palau d’estil gòtic civil, típic de les mansions valencianes; l’església arxiprestal de Santa Caterina, del segle XIII, construïda sobre la mesquita major; els casalicis del pont de Sant Bernat; o l’antic pont de Sant Agustí, del segle XIII. La Vila és el barri més antic i correspon a l’antiga vila, rodejada totalment per la muralla fins a la segona meitat del segle XX. Actualment es conserven, a la Vila, l’arxiprestal de Santa Caterina, la Casa Consistorial i unes quantes cases i palauets històrics, com la Casa de l’Obstinació (Museu de la Ciutat).
¿Què es pot fer en esta zona? Senderisme per la vall de la Casella, PR-V303; esta senda té una longitud total de 23 km i el seu traçat discorre pràcticament en paral·lel al barranc de la Casella. Punts d’interés són el conjunt historico-artístic de la Vila d’Alzira, les obres de defensa contra les inundacions del Xúquer, el cultiu del taronger i les belles panoràmiques de les serres de les Agulles i del Cavall. El pic de la Ratlla, PR-V304; esta senda té una longitud de 7 km, incloent les seues derivacions; partix de la casa forestal de la Casella, a on enllaça amb el PR-V303, ens conduïx pel cim de la Ratlla, punt culminant de la serra, i finalitza en el puntal de Massalari; com a cosa més destacable d’este itinerari hi ha les vistes aèries de la serra i del mar Mediterrani.

Més informació:

Tourist Info Alzira
Plaça del Regne
Tel. 96 241 9551
46600 – Alzira
alzira@touristinfo.net

El Pas del Pobre és el tram final de la Ruta dels Monestirs i un dels més emblemàtics de tot el recorregut. Ací podrem disfrutar d’unes vistes fenomenals de les valls d’Aigüesvives, la Casella i la Murta, abans d’arribar al final de la ruta. El motiu de la seua existència va ser la proximitat de tres cenobis: el monestir de la Valldigna, el convent d’Aigüesvives i el monestir de la Murta. A l’edat mitjana, l’home concebia la seua estada en la terra com un pelegrinatge cap a l’eternitat, de manera que el costum de visitar llocs sagrats era freqüent. Els monestirs també eren un llocs bons per a menjar o pernoctar i els transeünts es procuraven l’atenció de les seues hostatgeries, ben regentades pels monjos. Així, al llarg de l’any, acudien per esta senda multitud de pobres per a demanar la caritat i l’atenció dels beneïts frares; d’ací prové el nom de Pas del Pobre. Esta senda històrica ha sigut recuperada, revalorant així la importància natural i cultural de la Ruta dels Monestirs.

Informació:

www.alzira.es

Tourist Info Alzira- Regne, plaça Regne s/n Tel/fax: 962 419 551
Dimarts de 10:30 a 14h.
Dimecres a dissabte: de 10 a 14h.
Diumenge: d’11 a 14h.
alzira@touristinfo.net

– Museu Municipal d’Alzira – MUMA: Sant Roc, 16
Tel: 962 017 649 / 962 018 359 / 962 016 438, Fax 962 016 186
Setembre, dimarts a diumenge: d’11 a 13:30h.
Des d’octubre, dimarts a dissabte: d’11 a 13h / 17 a 20h.
Diumenge: d’11 a 13:30 h.
museo@alzira.es

RECOMANACIONS:

 • Motxilla cómoda, resistent i que s’adapte bé a l’esquena.
 • Botes, aconsellable que siguen turmelleres, per a prevenir torcements.
 • Portar aigua com a minim un litre.
 • Roba cómoda aconsellable pantalons llargs.
 • Roba d’abric de recanvi.
 • Protecció solar, ulleres, barret, crema….
 • Protecció per a la pluja, impermeable o semblant.
 • Algun aliment energètic, com ara: xocolate, fruites seques…

ACTITUD QUE CAL SEGUIR:

 • Els menor han d’anar sempre acompanyats per adults.
 • Anar sempre per la senda uns darrere dels altres, sempre que l’ample del camí així ho requerixca.
 • Seguir les instruccions dels guies, no aturar-se sense avisar-los ni avansar-los desmesuradament.
 • Desdejunar-se bé abans d’eixir d’excursió.

EL QUE NO HEM DE FER:

 • No pendre atalls en cap tipus de senda desconeguda.
 • No agafar flors, arbustos, animals ni pedres…
 • No beure de pous ni aigües estroncades encara que semblen netes.
 • No deixar res de fem, ni tan sols peix de fruites ni encara menys llandes, papers o plàstics.
 • No tirar puntes de cigarret ni mistos, encara que creguem que estàn apagats.
 • No encendre foc baix cap concepte.