PARC NATURAL DE LA SERRA DE MARIOLA

PARC NATURAL DE LA SERRA DE MARIOLA

La serra de Mariola s’alça entre les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida, i és compartida per les poblacions d’Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina i Muro d’Alcoi. Molt arrelada en la cultura popular valenciana, els seus paisatges han sigut i són un regal per a habitants i visitants. Aquest paisatge és herència de l’aprofitament tradicional dels rics recursos naturals que al llarg del temps feren nevaters, pastors, llenyaters… La presència humana al llarg de la història en la serra queda evidenciada per les troballes arqueològiques, les caves o pous de neu, les masies, els castells i les ermites que l’esguiten.La mateixa orografia de la serra, presidida per l’emblemàtic Montcabrer, les pastures, la neu, les herbes aromàtiques i medicinals, els refugis naturals…, i especialment l’aigua, conformen la seua forta personalitat.

Aquests i molts altres valors són els que van motivar la protecció de prop de 17.000 hectàrees amb la declaració de la serra de Mariola com a Parc Natural, el 8 de gener del 2002.

Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Mariola
Carretera CV-795 (Alcoi-Banyeres de Mariola), km 17. Mas d’Ull de Canals.
Tel.: 965937961, 679195215
Correu electrònic: serra_mariola@gva.es
Més informació sobre els parcs naturals de la província de València:
Web: http://www.parquesnaturales.gva.es/va/

 


Oficina de turisme

Direcció: Plaza del Ayuntamiento 2 C.P: 46880 Bocairent
Telèfon: 962905062
Fax: 962905085
Email: bocairent@touristinfo.net
Web: http://www.bocairent.org
Horari:

Horario: De martes a viernes de 10:00 a 14:00 y de 16:00 a 18:00 h. Sábados, domingos y festivos de 10:00 a 14:00 h.


Com arribar

Per carretera, el principal accés, tant des d’Alacant com des de València, és l’eix de la N-340/A-7 que comunica Muro, Cocentaina i Alcoi. Per a arribar a Agres i Alfafara l’opció més adequada serà la carretera CV-700, que des de Dénia passa per Muro.
També és possible arribar des de la CV-81, que des d’Ontinyent es dirigeix a Villena, i passa per Bocairent i Banyeres després de trobar-se amb l’encreuament de la CV-700. A Banyeres és possible arribar des d’Alcoi per la CV-795, que comunica aquestes dues poblacions i serveix de límit administratiu del parc natural. També es pot accedir a aquesta carretera des de les poblacions properes d’Ibi (CV-801) i Onil (CV-803). L’única via de comunicació que travessa de nord a sud la serra és la CV-794 que comunica les poblacions de Bocairent i Alcoi. Aquesta carretera constitueix un dels accessos principals a llocs d’especial interés com l’àrea recreativa de la Font de Mariola, en el cor de la serra. La resta d’àrees recreatives estan localitzades prop dels nuclis urbans.
Una alternativa a la carretera molt interessant és la tradicional línia ferroviària Alcoi – Xàtiva – València, amb baixadors a Agres (encara que una miqueta allunyat del poble), Cocentaina i Alcoi, i des de la qual podem gaudir de paisatges i ambients encisadors al seu pas.
Accés al Centre d’Informació del Parc Natural:
El Centre d’Informació i l’oficina de gestió del Parc Natural de la Serra de Mariola s’ubica al mas d’Ull de Canals, localitzat al punt quilomètric 17,5 de la carretera CV-795 (Alcoi – Banyeres de Mariola). – enllaç al visor cartogràfic – enllaç a Google Maps