Receptes tradicionals

L’oferta gastronòmica de la província de València s’ha incrementat últimament, tant en quantitat com en qualitat. Experts, professionals de la cuina i empresaris d’hostaleria han fet una aposta seriosa per la bona taula i han ressaltat l’existència de grans productes agroalimentaris; també hi contribuïx tota una sèrie d’esdeveniments que se celebren anualment en diversos municipis i que estan dedicats monogràficament a la promoció d’un plat concret o d’un producte determinat.

La gastronomia de la província de València es caracteritza pel seu sabor mediterrani, per la riquesa dels seus productes i per la senzillesa en la preparació, característiques sens dubte molt valorades pels paladars més exigents.

Descobrix els plats i els productes més destacats de la nostra gastronomia: la paella valenciana, l’arròs al forn, l’arròs amb crosta, l’arròs amb fesols i naps…; o els arrossos de peix i marisc: l’arròs a banda, l’arròs negre, etc. Però, més enllà de l’arròs, hi ha moltes altres temptacions, com la fideuà, plat de Gandia i la seua comarca, o l’allipebre, guisat d’anguiles propi de la zona de l’Albufera. En l’interior de la província, la cuina és robusta i poderosa. Es basa en plats forts i saborosos, rics en proteïnes i calories, com l’olla, l’arròs en cassola, les farinetes (gachas), les miques (migas), els gaspatxos, l’abadejo amb all (ajoarriero), el morterol (morteruelo) i els plats derivats de la matança del porc, i també els guisats i les carns en les comarques de l’interior nord.

Estos plats solen acompanyar-se amb vins de la terra (com la denominació d’origen Utiel-Requena i la D.O. València). I, per a acabar, una opció excel·lent és acompanyar, amb una mistela o un moscatell, les postres, a triar entre taronges de l’horta valenciana o una rebosteria variada i rica. També és imprescindible tastar l’orxata d’Alboraia amb fartons.