Utiel Gastronòmica es reivindica a València com a “paradís per als sentits”

  • València Turisme patrocina el certamen que la seua 21ª edició se celebrarà del 21 al 23 d’octubre en el Passeig de l’Albereda d’Utiel
  • Pilar Moncho, diputada de Turisme ha felicitat a “tots els que feu possible aquest certamen gastronòmic que reivindica el potencial d’Utiel com a destinació turística”
  • L’alcalde d’Utiel anuncia que el Tren del Vi connectarà València amb Utiel durant els dies 22 i 23

La Diputació de València ha acollit aquest matí la presentació de la XXI edició d’Utiel Gastronòmica, fira que se celebrarà del 21 al 23 d’octubre a Utiel i que ha sigut definida per l’alcalde d’Utiel, Fernando Benlliure, com a “paradís per als sentits”.

La diputada de Turisme, Pilar Moncho, ha presidit l’acte de presentació al que, a més de l’alcalde d’Utiel també han assistit les diputades Mercedes Berenguer i Isabel García i el diputat Pablo Seguí, els regidors d’Utiel, Paula Roda, Lorena Monteagudo i Eloisa Viana, la presidenta de la Comissió Utiel Gastronòmica, Isidora Vergara i el coordinador de la fira, Enrique Sánchez, així com la presidenta de les Ames de Casa Tyrius d’Utiel, entitat encarregada de l’elaboració dels plats que han sigut degustats després de la presentació.

Moncho ha destacat que “Utiel Gastronòmica és una de les fires gastronòmiques valencianes més genuïnes i importants” i ha felicitat a “tots els que feu possible que aquest gran certamen mostre el potencial d’Utiel com a destinació turística d’excel·lència la gastronomia de la qual empra productes autòctons de proximitat i de qualitat com els embotits, i els vins, i receptes tradicionals que perduren gràcies a la labor d’associacions com les Mestresses de casa Tyrius que avui tan intensament han participat amb l’elaboració de molles dolces, ajoarriero i altres plats autòctons”.

Tal com ha explicat la diputada de Turisme, “València Turisme patrocina Utiel Gastronòmica perquè és una magnífic exemple d’aposta per la gastronomia i pels seus recursos locals així com la seua conversió en producte i destinació turística, una de les principals claus d’actuació del Patronat de Turisme de València”.

València, capital mundial de l’Alimentació

Pilar Moncho ha aprofitat la seua intervenció per a traslladar la felicitació a l’Ajuntament de València per la designació del cap-i-casal com a capital mundial de l’Alimentació. “Som un poble unit per la gastronomia”, ha remarcat la diputada de Turisme.

Per la seua banda, l’alcalde de la localitat, Benlliure, ha explicat que Utiel Gastronòmica, que enguany arriba a la seua vintena primera edició, “és el millor instrument per a continuar defensant i exportant el millor de nosaltres, de la nostra cultura gastronòmica forjada a través dels segles gràcies al saber fer dels utielans i utielanes i maridada amb una extensa carta de vins elaborats a partir de la nostra varietat autòctona, la bobal”.

“Enguany hem ampliat a dos dies el Tren Ruta del Vi que connectarà València amb Utiel per a acostar a turistes i valencians fins a la nostra fira i hem engegat la possibilitat de comprar els bitllets amb reserva anticipada a través de la web entradas.com”, ha destacat el responsable municipal.

Embotits, pernils, vins, caves, dolços i formatges

La XXI edició d’Utiel Gastronòmica se celebrarà del 21 al 23 d’octubre, en el Passeig de l’Albereda d’Utiel per a oferir, al llarg de 30 expositors, una extensa varietat de productes típics d’Utiel i la seua comarca com embotits, pernils, vins, caves, dolços, formatges, etc.

Durant el cap de setmana es realitzaran també degustacions populars de plats tradicionals de la comarca elaborats per les associacions de mestresses de casa de la comarca com rostit d’embotit, gaspatxo, ajoarriero, migas dulces i almortas.

A més, Utiel Gastronòmica comptarà amb un ampli programa d’activitats per a tots els públics entre les quals destaquen la ruta de la tapa, el concurs de cuina amateur, degustacions populars, GastroAgro i Gastroludoteca.