El Pla de Competitivitat Turística de Generalitat i Diputació injectarà 2,7 milions d’euros en mancomunitats

  • Jorge Rodríguez, Francesc Colomer i Pilar Moncho han subscrit el protocol de col·laboració amb els presidents de les mancomunitats de l’Alt Turia, Ribera Baixa i Vall d’Albaida
  • El president de la Diputació i el secretari autonòmic de Turisme destaquen la importància de sumar entre les institucions per a seguir avançant
  • Cada mancomunitat rebrà 300.000 euros en el que resta de legislatura per a engegar projectes turístics consensuats

04/10/2016
El Saló de Reines de la Diputació de València ha sigut l’escenari de la rúbrica del protocol de col·laboració subscrit aquest dimarts pel president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la vicepresidenta del Patronat Provincial de Turisme, Pilar Moncho, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que dóna inici al primer Pla de Competitivitat acordat i gestionat conjuntament per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València per a impulsar noves accions turístiques en mancomunitats.

En relació a la signatura d’aquest pla pilot que arranca amb tres convenis específics amb les mancomunitats de l’Alt Turia, Ribera Baixa i Vall d’Albaida, Jorge Rodríguez ha assegurat que “l’única manera d’avançar és construir una comunitat ben vertebrada i que aposta pels seus pobles i ciutats, i la millor forma de fer-ho és a través de la cooperació entre institucions”. El president de la Diputació ha considerat que aquesta nova col·laboració entre la Diputació i la Generalitat, amb la suma de tres mancomunitats, “servirà per a engegar molts projectes en matèria turística en municipis valencians, alguns d’ells redactats però que no han tingut fins ara oportunitats”. “Aquest pla donarà la raó als quals creiem en la comarcalització com una eina de dinamització turística del nostre territori”, ha conclòs Rodríguez.

En la mateixa línia s’ha expressat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha destacat la concreció de “un instrument de gobernança molt necessari”, en el context de “una època per a col·laborar, sumar i liderar, traient el millor dels altres i de cadascun de nosaltres”. Colomer ha posat en valor el turisme com a dinamitzador de l’economia i vertebrador del territori i ha assumit la responsabilitat del sector, en el qual inclou des de grans cadenes hoteleres fins als autònoms, en el “nou relat de la Comunitat Valenciana”.

“La idea és generar alguna cosa que li faltava al turisme, com és la planificació i l’estratègia”, ha continuat el secretari autonòmic, que ha explicat que “hem de saber cap a on anem perquè hi haja estabilitat”, en referència a aquests convenis amb les mancomunitats que han sigut “deliberats i consensuats”. Per la seua banda, la diputada i vicepresidenta del Patronat Provincial de Turisme, Pilar Moncho, ha detallat que “en 2016, les Mancomunitats de Ribera Baixa, Alt Turia i Vall d’Albaida invertiran 300.000 euros cadascuna per a desenvolupar projectes de senyalització, promoció, digitalització, restauració del patrimoni i posada en valor de les comarques valencianes”. Els projectes turístics tindran continuïtat en els següents exercicis 2017 i 2018. En paraules de Pilar Moncho, “es tracta de generar comarca i ser més territori, amb menys individualismes”. “Parlem d’un projecte supervisat per professionals que s’exportarà a altres comarques i mancomunitats en un futur”, ha afegit la diputada de Turisme.

Un pla estratègic per a tres anys 

En la signatura del protocol de col·laboració també han participat la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i els presidents de les tres mancomunitats que participen en aquest projecte pilot, Ramiro Rivera en l’Alt Turia, Jordi Vicedo en la Ribera Baixa i Vicent Gomar a la Vall d’Albaida. El Pla de Competitivitat és un projecte pilot, amb una vigència de tres anys, en el qual participen tres àmbits de gestió, autonòmic, provincial i comarcal, que permetrà desenvolupar turísticament el territori segons les necessitats mancomunades dels diferents municipis.

Cada administració aportarà un terç del total de la inversió prevista, a raó de 100.000 euros per administració, any i projecte, la qual cosa suposarà una injecció global de 2’7 milions d’euros en les tres Mancomunitats que inicien el Pla de Competitivitat Turística.

Projectes singulars

La Mancomunitat de l’Alt Turia destinarà els fons del Pla de Competitivitat a la creació, adequació, millora i difusió de la xarxa de rutes de l’Alt Turia, la creació de la imatge corporativa turística, l’elaboració de material divulgatiu i promocional, l’elaboració d’un pla de marketing i comercialització i la formació i participació en accions promocionals. La Mancomunitat de la Ribera Baixa centrarà les seues actuacions en una ruta ciclopeatonal comarcal, un pla de senyalització turística, la primera fase de la rehabilitació del patrimoni arquitectònic i accions de marketing i comercialització. La Mancomunitat de la Vall d’Albaida, per la seua banda, escometrà la senyalització de la Ruta Jaume I, la seua adaptació a les noves tecnologies, la creació d’una imatge de marca renovada de la Vall d’Albaida, la senyalització turística d’entrades a la comarca, crearà un cluster i un comitè executiu per a la gestió del turisme en el territori i implantarà un sistema de reserves en línia.