El ‘Consorcio Camino del Cid’ reunirà en Burgos als alcaldes i alcaldesses de les huit províncies que integren la ruta

  • L’entitat, formada per les diputacions de Burgos, Soria, Guadalajara, Zaragoza, Teruel, Castelló, València i Alacant, celebra el seu 20 Aniversari amb la posada en marxa d’este fòrum, en el qual s’abordarà la trajectòria de l’itinerari, la seua repercussió i el paper protagonista de les localitats que l’integren
  • La trobada tindrà lloc el 9 i 10 de juny, i permetrà crear una declaració conjunta en la qual es recolliran les principals conclusions del fòrum
11/05/2022

Burgos acollirà els dies 9 i 10 de juny el I Encuentro de Alcaldes y Alcaldesas del Camino del Cid, un fòrum que reunirà els i les representants municipals de les localitats que formen part de l’itinerari i que tindrà com a principal objectiu posar en valor el paper dels pobles i localitats de la ruta, plantejar accions de futur i analitzar els treballs realitzats els últims anys.

 

En 2002 el monestir de San Pedro de Cardeña (Burgos) va acollir la sessió extraordinària de constitució del Consorcio Camino del Cid, l’entitat encarregada de la dinamització, divulgació i promoció turística del recorregut. Ara, 20 anys després, es pretén posar en relleu el Camino del Cid com a itinerari turístic i cultural que travessa huit províncies espanyoles pertanyents a quatre comunitats autònomes: Burgos i Soria, a Castilla y León; Guadalajara, a Castilla-La Mancha; Zaragoza i Teruel, a Aragón, i Castelló, València i Alacant a la Comunitat Valenciana.

 

Els presidents de les diputacions provincials de Burgos i Soria, César Rico i Benito Serrano respectivament (este últim ostenta en la actualitat la presidència del Consorcio Camino del Cid), han sigut els encarregats de presentar el fòrum. El president burgalés s’ha referit al Consorcio com una institució “exemplar”. Rico ha assenyalat que l’entitat va tindre en el seu principi l’impuls polític i, posteriorment va ser capaç d’unir les voluntats de huit províncies i huit diputacions provincials. En eixe sentit, ha apuntat que “ja de per sí mateix, eixe és un fet diferencial en el context d’España”.

 

Amb esta idea ha coincidit el president provincial de Soria, Benito Serrano, qui ha parlat del Camino del Cid com a eina turística i cultural “de primer nivell”. Així mateix, ha subratllat que treballar durant 20 anys posant d’acord huit províncies i en casos, en alguna de les zones més castigades per la despoblació “ens fa pensar en el gran futur que tenim”.

 

Desenvolupament de la trobada

 

La trobada es dividirà en dos jornades. La primera se celebrarà al monestir de San Agustín de Burgos, seu del Consorcio Camino del Cid. A través d’un fòrum de debat entre els representants municipals, es planteja abordar la necessitat de projectes col·laboratius interterritorials com este mateix, la repercussió de la ruta en el turisme i en l’economia dels pobles i la implicació de les institucions locals, a més de realitzar un balanç dels assoliments obtinguts en els últims vint anys.

 

La segona jornada es desenvoluparà al monestir de San Pedro de Cardeña i està previst que els alcaldes i alcaldesses assistents signen una declaració conjunta en la qual s’inclouran les conclusions del dia anterior. L’acte tindrà una gran força simbòlica, ja que se celebrarà en el mateix lloc on, fa vint anys, es va constituir el Consorcio Camino del Cid. A més, es crearà una “càpsula del temps” que es depositarà al monestir burgalés.

 

“Volem que els alcaldes se senten implicats en el desenvolupament de la ruta, que participen activament en el que pot ser un revulsiu turístic per a cadascun dels municipis”, ha assenyalat el president de Burgos, César Rico.

 

D’altra banda el president de Soria, Benito Serrano, ha apuntat que “el Camino del Cid el sentim com a nostre, i hem de comptar amb la ruta com a gran recurs turístic”. Així mateix, els dos presidents provincials han convidat als alcaldes dels pobles de les huit províncies a assistir a la trobada.

 

La intensa activitat de les jornades vindrà acompanyada d’una forta aposta per les plataformes digitals, ja que seran retransmeses de manera íntegra en streaming i a través de les diferents xarxes socials del Camino del Cid. En la pàgina web del Camino del Cid (www.caminodelcid.org) s’ha posat a la disposició dels ajuntaments un formulari d’inscripció, així com una secció específica dedicada al 20 Aniversari de l’entitat.

 

Itinerari turístic i cultural

 

El Camino del Cid és un dels grans itineraris turístic culturals del país i una de les cinc rutes que integren la marca de Turespaña Rutas Culturales de España. L’itinerari seguix les petjades literàries i històriques de Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador, el famós cavaller medieval del segle XI. La principal guia de viatge del camí és el Cantar de mio Cid, el gran poema èpic medieval hispànic.

 

La ruta travessa alguns dels territoris amb menor densitat demogràfica d’España, pel que els grans protagonistes són els seus pobles, la majoria, xicotets. Les jornades del 9 i 10 de juny donaran veu a tots els alcaldes i alcaldesses implicats en l’itinerari dos dècades després de la creació del Consorcio Camino del Cid.


Agenda d’esdeveniments