YÀTOVA

YÀTOVA

La localitat de Yàtova alberga restes del seu passat de gran valor com són les restes trobades a la muntanya Motrotón, d’antics poblats prehistòrics que daten de l’Edat del Bronze. A Iàtova abunden els paratges naturals d’interés entre els quals cal destacar: el naixement del riu Millars, l’estret de Juanete, el Valle i el campament de Tabarla, la Cueva de las Palomas, l’embassament de Forata, el refugi de la serra de Martés; a més a més, per Iàtova transcorre la sendera internacional de gran recorregut GR-7.


Com arribar:

S’accedeix a aquesta població, des de València, a través de la A-3 agafant després la CV-427, aproximadament a uns 40 km de València.

Gastronomia:

Són plats típics de Iàtova, el pisto, el rin ran (creïlla, bacallà, all i oli d’oliva), el mojete (farina, bacallà, tomaca i all). L’olla de penques, les miques i les farinetes són plats d’especial importància. Els gaspatxos rulanderos, amb coca de pastor, pernil, cansalada viada i all, o l’olla de pastor (cuixa de corder, cansalada, botifarra i creïlla). Famosa és la població per les seues magnífiques carns i embotits així com pels seues coques de tajá.

Festes:

Les festes patronals d’agost se celebren durant l’última setmana del mes en honor de la Divina Aurora i a la Mare de Déu del Roser: cant de l’aurora, misses, processons, solta de vaquetes, bou en corda i embolat, etc. Les festes patronals en honor de sant Isidre se celebren el cap de setmana següent al 15 de maig i són patrocinades per l’Ajuntament. Aquestes festes són com un anunci de les festes d’agost. S’hi celebren revetles, premis literaris, teatre, vaquetes i bou embolat. A més es fan les festes dels barris independents durant els caps de setmana

Oficina de turisme

.