XERACO

XERACO

Xeraco és un municipi ubicat a la Comunitat Valenciana, al sud de la província de València i a la comarca de la Safor. Dista 56 quilòmetres de València capital i només 5 quilòmetres de Gandia. Xeraco limita al nord amb Tavernes de la Valldigna, a l’est amb el mar Mediterrani, al sud amb Xeresa i Gandia i a l’oest amb Benifairó i Simat de la Valldigna. Xeraco té una població de poc més de 6.000 habitants. El terme municipal de Xeraco té una extensió de 20,2 quilòmetres quadrats. En la geografia de Xeraco ens trobem amb platja, muntanya, marjal i una àmplia superfície agrària. El clima és molt temperat al llarg de tot l’any. Una de les característiques més importants de Xeraco és la seua extensa platja, amb una franja d’arena de 3 quilòmetres de longitud. El seu enorme cordó dunar natural i la netedat de les seues aigües la converteixen en una de les platges amb més qualitat i tranquil•litat de la província de València. A més de l’important patrimoni turístic i mediambiental de què disposa Xeraco, com el centre històric de la població i els seus voltants, també es poden visitar uns quants llocs d’interés històric, com l’església de la Mare de Déu de l’Encarnació, la torre de Guaita, la Cisterna i l’ermita del Santíssim Crist de l’Agonia.


Com arribar:

Es pot arribar a Xeraco amb diversos mitjans de transport. Per carretera, per l’autopista A-7 i la Nacional 332. A més a més, Xeraco disposa d’una estació de rodalia de Renfe, que comunica Xeraco amb València i Gandia per mitjà de trens que passen cada 30 minuts entre setmana i cada 60 minuts els dies festius. L’estació de Renfe de Xeraco està situada molt prop del nucli urbà del municipi, al polígon industrial. D’aquesta manera, Xeraco està perfectament comunicat a través del ferrocarril, ja que és possible arribar fins al municipi enllaçant des de València capital, destinació d’una gran quantitat de trens de distància mitjana i llarga, com també les línies d’alta velocitat AVE i Euromed des de Madrid i Barcelona. També hi ha una línia d’autobusos que comunica Xeraco amb l’estació de Renfe de Gandia, on també arriben ferrocarrils de llarg recorregut. A l’estiu, una altra línia d’autobusos comunica el poble i la platja de Xeraco. També durant l’època estival, la platja de Xeraco està comunicada amb Madrid per mitjà d’una línia d’autobusos diaris.

Per a consultar els horaris del tren de rodalies:
http://www.renfe.com/viajeros/cercanias/valencia/index.html

Gastronomia:

Un altre dels atractius turístics de Xeraco és la seua gastronomia, típica de la zona de la Safor i caracteritzada, sobretot, pels arrossos. A Xeraco es poden tastar diversos tipus d’arrossos exquisits, entre els qual cal destacar l’arròs al forn, l’arròs a banda o la sarsuela.

En qualsevol dels restaurants, tant del poble com de la platja de Xeraco, es poden degustar aquests plats, acompanyats de les amanides confeccionades amb productes de l’horta de Xeraco.

Una altra de les especialitats són les coques, principalment la coca salada, autèntic plat xeraquer que elaboren els forns de la localitat. També cal destacar les pebreres farcides.

Tan importants com els plats anteriorment descrits són els dolços de Xeraco: els pastissets, els bunyols, les coques… Un bon exemple dels dolços de Xeraco es du a terme cada estiu a la platja de Xeraco. Els forns del poble, com també les associacions de Xeraco, posen a disposició de tothom els seus productes en la Mostra de Dolços Tradicionals de Xeraco, on es poden adquirir tots aquests dolços tradicionals del poble.

Interés turístic:

A més de l’important patrimoni turístic i ambiental amb què compta Xeraco, al centre històric de la població i els seus voltants, també poden visitar-se diversos monuments d’interés històric, com són l’església de la Mare de Déu de l’Encarnació, la torre de Guaita, la Cisterna i l’Ermita del Santíssim Crist de l’Agonia.

Església de la mare de Déu de l’Encarnació
Està ubicada a la plaça de l’Església, en ple centre històric de Xeraco. La seua construcció data del segle XVIII i és d’estil neoclàssic, amb façana modernista. Té dos campanars. Té set capelles laterals.

Torre de Guaita
Es tracta d’un dels emblemes de Xeraco. Situada a la ribera dreta del riu Vaca, en una zona denominada el Gorg, la part en què el riu arriba al seu nivell més ample i fondo. Dista uns dos quilòmetres de la platja. Es va construir al segle XVI i la seua finalitat era la vigilància i la defensa marítima del Regne de València. Torre de planta circular.

La Cisterna
Ubicada entre els carrers Cervantes i Pintor Sorolla, és una construcció subterrània, fabricada amb pedra i amb coberta de volta de canó, que s’utilitzava per a arreplegar-hi les aigües de corrents subterranis (1885). Actualment acull el museu local.

Ermita del Santíssim Crist de l’Agonia
Ubicada al centre històric de Xeraco, la seua construcció data del segle XIX. L’ermita està dedicada al patró de Xeraco: el Santíssim Crist de l’Agonia.

Festes:

Els dies 16 i 17 de gener, se celebra la festivitat de Sant Antoni Abad: fogueres, benedicció d’animals, pa beneït i romeria.
Del 12 al 13 de juny, es festeja Sant Antonio de Pàdua, patró de la localitat, amb actes lúdics i religiosos.
El tercer cap de setmana de juliol, se celebra la festivitat de la Mare de Déu del Carme, i la tercera setmana d’agost, les festes patronals en honor de Sant Isidre, Sant Rafael, la Mare de Déu dels Dolors i Sant Antoni de Pàdua.

Oficina de turisme

Direcció: Avenida Migjorn, 2 - Playa de Xeraco C.P: 46770 Xeraco
Telèfon: 962888261
Fax: 962892540
Email: xeraco@touristinfo.net
Web: http://www.xeraco.es
Horari:

 Horario: ******CERRADO******


Les platges