XÀTIVA

XÀTIVA

Xàtiva és una ciutat cultural, històrica i patrimonial, capital de la comarca de la Costera, molt important a nivell turístic, comercial i industrial, amb unes comunicacions excel·lents, tant per carretera com per ferrocarril. Dista 62 km de València i 42 km de Gandia. La seua economia es basa en l’agricultura i la indústria, encara que actualment destaca l’especialització en el sector serveis. La població és de 30.000 habitants aproximadament.


Com arribar:

Tres carreteres nacionals procedents de València arriben a la comarca: l’autovia N-430 per les poblacions de Montesa, Vallada i Moixent. De la Font de la Figuera parteix la N-344, que comunica amb Albacete, i la N-340 enllaça Xàtiva amb la comarca de la Vall d’Albaida. Hi ha connexions ferroviàries amb línies de mitjana i llarga distància (Alcoi, Alacant, Conca, Madrid, Barcelona…) i línia 2 de Rodalies Renfe. També hi ha servei d’autobusos amb enllaç a les principals poblacions properes a Xàtiva.

Gastronomia:

La cassola al forn, la paella i l’arròs amb fesols i naps són alguns dels seus plats més destacats. Entre els seus dolços destaca l’arnadí, unes postres de polpa de carabassa amb ametla i sucre, l’almoixàvena i «les bones taronges de Xàtiva». Destaquen a més altres dolços típics en molts pobles de la comarca de la Costera, com ara la coca en llanda, el pastís de nevasa, els pastissets de moniato, els sequillos, etc.

Interés turístic:

Xàtiva ha sigut declarada conjunt historicoartístic. En aquesta ciutat mereix la pena visitar la Col·legiata Basílica de Santa Maria de la Seu (1599) d’estil renaixentista, amb obres d’art i orfebreria importantíssimes; l’església de Sant Francesc (segle xiv); el palau del Marquès de Montortal (segle xv); l’ermita de Sant Feliu (gòtica) amb taules i retaules; el Museu de l’Almodí, on es troben obres del pintor José de Ribera, i el famós quadre de Felipe V penjat de cap per avall; la parròquia de Sant Pere (segles xiii i xiv); l’antic hospital (segles xv-xvi); el convent de Sant Domènec (segle xiv); el castell, emplaçat sobre la muntanya Vernissa; els palaus i les cases senyorials del carrer Montcada, el palau d’Alarcón (segle xviii); el convent de Santa Clara (fundat el 1.325); el jardí del Beso, amb la font dels 25 canelles, i paratges naturals de gran bellesa, com la Cova Negra i Bixquert.

Festes:

La festa més destacada de Xàtiva és, sens dubte, la Fira d’Agost. Se celebra del 15 al 20 d’aquest mes, amb tot tipus d’esdeveniments (les corregudes de bous, els cants d’Albades, la festa de les paelles, els concerts a l’aire lliure, els focs artificials, les actuacions artístiques, etc.) i llocs itinerants d’artesania, gastronomia, etcètera, que ocupen tota l’avinguda principal de la ciutat. Està declarada com a Festa d’Interès Turístic Nacional. També cobren una especial importància les Falles (del 15 al 19 de març), el Corpus Christi, la Setmana Santa, la Pasqua i les festes de Nadal, durant les quals es munta un Pessebre a grandària real en l’Albereda Jaume I.

Oficina de turisme

Direcció: Albereda Jaume I 50 C.P: 46800 Xàtiva
Telèfon: 962273346
Fax: 962282221
Email: xativa@touristinfo.net
Web: http://www.ayto-xativa.org
Horari:

De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00 h. i de 16:00 a 18:00 h. Dissabtes, diumenges i festius de 10:00 a 14:00 h