XÀTIVA

XÀTIVA

Xàtiva és una ciutat cultural, històrica i patrimonial, capital de la comarca de la Costera, molt important a nivell turístic, comercial i industrial, amb unes excel·lents comunicacions tant per carretera com per ferrocarril. Dista 62km de València i 42km de Gandia. La seua economia es basa en l’agricultura i la indústria, encara que actualment destaca la seua especialització en el sector serveis. La seua població és de 30.000 habitants aproximadament.


Com arribar:

Tres carreteres nacionals procedents de València arriben a la comarca: l’autovia N-430 per les poblacions de Montesa, Vallada, Moixent. De la Font de la Figuera parteix la N-344, comunicant amb Albacete i la N-340 enllaça Xàtiva amb la comarca de la Vall d’Albaida. Existeixen connexions ferroviàries amb línies de mitjana i llarga distància (Alcoi, Alacant, Cuenca, Madrid, Barcelona…) i línia 2 de Rodalies RENFE. També hi ha servei d’autobusos amb enllaç a les principals poblacions properes a Xàtiva.

Gastronomia:

La cassola al forn, la paella i l’ arròs amb fesols i naps són alguns dels seus plats més destacats. Entre els seus dolços destaca l’arnadí, unes postres de polpa de carabassa amb ametla i sucre i l’ almoixàvena. Destaquen a més altres dolços típics en molts pobles de la comarca de la Costera: “coca en llanda”, “pastís de nevasa”, sequillos, etc.

Interés turístic:

Xàtiva ha sigut declarada conjunt històric-artístic. En aquesta ciutat mereix la pena visitar la Col·legiata Basílica de Santa Maria de la Seu (1599) d’estil renaixentista, amb obres d’art i orfebreria importantíssimes; l’Església de Sant Francesc (s. XIV); el palau del Marquès de Montortal (s. XV); l’ermita de Sant Feliu (gòtica) amb taules i retaules; el Museu de l’Almodí, on es troben obres del pintor José de Ribera i el famós quadre de Felipe V penjat de cap per avall; la parròquia de Sant Pere (s. XIII i XIV); l’antic hospital (s. XV-XVI); el convent de “Santo Domingo” (s. XIV), el castell, emplaçat sobre la muntanya Vernissa; els palaus i cases senyorials del carrer Montcada, el palau d’Alarcón (s. XVIII); el convent de Santa Clara (fundat en 1.325); el jardí del Beso, amb la font dels 25 canelles, i paratges naturals de gran bellesa, com la Cova Negra i Bixquert.

Festes:

La festa més destacada de Xàtiva és, sens dubte, la Fira d’Agost. Se celebra del 15 al 20 d’aquest mes, amb tot tipus d’esdeveniments (corregudes de bous, cants d’Albades, festa de les paelles,concerts a l’aire lliure, focs artificials,actuacions artístiques, etc.) i llocs itinerants d’artesania, gastronomia, etc, que ocupen tota l’avinguda principal de la ciutat. Està declarada com a Festa d’Interès Turístic Nacional. També cobren una especial importància les Falles (del 15 al 19 de març), el Corpus Christi, la Setmana Santa, la Pasqua i les festes de Nadal, durant les quals es munta un Pessebre a grandària real en l’Albereda Jaume I.

 

Oficina de turisme

Direcció: Avinguda de Selgas, 2
Código postal: 46800
Telèfon: 962273346
Email: xativa@touristinfo.net
Web: http://www.xativaturismo.com
Horari:

De dimarts a dijous de 10 a 17 h ; divendres de 10 a 18 h, i dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h