VALLANCA

VALLANCA

Vallanca és un municipi de la comarca del Racó d’Ademús situat a l’oest. El seu terme municipal limita, al nord, amb Castielfabib i Salvacañete; a l’est, amb Ademús; al sud, amb Cases Baixes i, al sud-oest, amb diversos municipis de la província de Conca (Moya, Garcimolina i Algarra). Té una extensió de 56,49 kilòmetres quadrats i el relleu és molt abrupte; el principal accident geogràfic és la vall del riu Vallanca o Boïlgues, que travessa el terme de ponent a llevant i desguassa en el riu Túria a la mateixa població d’Ademús.

L’agricultura i la ramaderia són les activitats principals de la població: la primera és de secà (cereals i vinya) i solament hi ha algunes hortes prop del riu Vallanca; la ramaderia existent és l’ovina, i també hi ha apicultura. En el present la població de Vallanca és de 180 habitants. Al terme municipal hi ha el llogaret de Negrón, actualment quasi despoblat.


Com arribar:

Com arribar-hi

Des de València, s’accedeix a la població a través de la CV-35 per a enllaçar amb la N-330 i després la CV-478. També és possible l’accés per l’autovia de Madrid (A3) fins a la població d’Utiel i després enllaçar amb la N-330 direcció Terol fins a Ademús i d’ací enllaçar amb la CV-478.

Gastronomia:

Farinetes, arròs empedrat amb fesols, potatge, gaspatxos, migotes de pa i creïlla, almortas, miques de xiquet, aiguamel. De la rebosteria local, destaquen el pingao o la coca de nous, la coca de panses, els sequillos, i el torró de nous i ametla.

Interés turístic:

La vila de Vallanca està assentada en el marge esquerre del riu Boïlgues, conegut allí pel nom de Pequeño, i ocupa el flanc occidental del Racó d’Ademús.

El seu terme municipal és molt abrupte i accidentat, marcat per les profundes i encaixades gorges del Boïlgues.

Entre els seus llocs més pintorescos cal destacar:
– L’ermita de Sant Roc
– La Fuente de la Teja
– El Prado de la Vega
– La Peña Horadada
– La Fuente del Chopo

Els amants del cicloturisme tenen a Vallanca un dels centres BTT de la Comunitat Valenciana:

Centre BTT Santerón (Tel. 978 782 822).

Festes:

El divendres més pròxim al 17 de gener se celebra la festa de Sant Antoni amb fogueres en cada barri. El 2 d’agost se celebra el dia de la Mare de Déu dels Àngels, patrona del municipi. Les festes patronals de Sant Roc són del 14 al 17 d’agost (el 16, el dia del patró). El 13 de juny se celebra al llogaret de Negrón el dia del patró, Sant Antoni de Pàdua. Cada set anys se celebra del 16 al 26 de setembre el Septenari de Nostra Senyora de Santerón. Es baixa la mare de déu a coll des de la seua ermita situada a Algarra (Conca) fins a la vila de Vallanca. Durant els nou dies següents tenen lloc les anomenades Festes Grans. L’últim d’aquests septenaris es va celebrar el 2012 i el pròxim serà 2019. Cada any se celebra un romiatge a aquest santuari en terres de Conca. El dissabte de Pentecosta se celebra una missa, processó de la mare de déu, menjars típics, mercat, balls al so del tabal i la dolçaina i corregudes de cavalls.

Oficina de turisme

Direcció: Plaza la Villa C.P: 46141 Castielfabib
Telèfon: 97 878 31 00
Fax: 97 878 31 29
Email: rinconademuz@touristinfo.net
Web: www.castielfabib.es
Horari:

Horari: de dimarts a dissabte de 9h a 14h Visites guiades pel casc històric de Castielfabib tots els dissabtes a les 11´30h .