Més de dos mil anys contemplen el visitant de la ciutat de València. En els segles XIV i XV la ciutat de València va ser capital cultural i econòmica del Mediterrani. Les principals rutes de mercaders passaven per València, i florien els autors i els artistes en les més diverses branques de la creació. Poques ciutats han sigut capaces de congeniar harmònicament les restes del seu passat més remot amb monuments de tall avantguardista, com ara el Palau de Congressos, el Museu Valencià de la Il•lustració i la Modernitat (MUVIM), el Palau de la Música o la moderníssima Ciutat de les Arts i les Ciències, com ho ha fet la ciutat de València.
Els grans edificis religiosos tenen el seu màxim exponent en la catedral, on cada dijous, a les dotze en punt del migdia, el Tribunal de les Aigües de València es reunix davant de la Porta dels Apòstols. Allí els síndics de les séquies que reguen l’horta dirimixen els conflictes sobre el reg que puguen donar-se entre particulars, d’una manera directa i oral, sempre en idioma valencià. La basílica de la Mare de Déu dels Desemparats ocupa també un lloc rellevant quant a l’arquitectura religiosa. Darrere seu es troba el Palau Arquebisbal. Quant als edificis polítics, el Palau de la Diputació del Regne, conegut ara com a Palau de la Generalitat, s’emporta la palma, acompanyat dels palaus de la Batlia i Scala, ambdós situats en la posterior plaça de Manises, seu de la Diputació Provincial de València.
El carrer dels Cavallers ens mostrarà una successió de gloriosos palauets medievals. Especial atenció mereix el Teatre Talia, Antiga Casa dels Obrers, recentment restaurat. Entre els nombrosos llocs que oferix el barri del Carme destaca el jardí on es dreça l’única torrassa que queda al descobert de la muralla àrab de València, i les Torres de Serrans i de Quart. Abans d’eixir del barri cal visitar l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i el Centre Cultural la Beneficència (de la Diputació de València).
El Mercat Central de València, una meravella modernista que es va inaugurar en 1928, és el més gran d’Europa. Davant s’alça, des de fa més de cinc-cents anys, la Llotja dels Mercaders. Este edifici és una mostra brillant del gòtic valencià, declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat. Molt a prop es troben l’església dels Sants Joans, amb una extraordinària façana barroca i una gran col•lecció pictòrica, i la plaça Redona, el primer moll europeu segons alguns historiadors. Altres llocs d’indubtable interés per al visitant, per citar-ne alguns, són la Plaça de Bous, l’Estació del Nord, el Museu Nacional de Ceràmica González Martí (instal•lat al Palau del Marqués de Dosaigües), el superb edifici del Vell Hospital, i els nombrosos parcs i jardins repartits per la ciutat, entre els quals destaquen els Jardins de Vivers.
A principi del segle XX, el centre vital de la ciutat es va traslladar a la plaça de l’Ajuntament, a la que antigament va ser el convent de Sant Francesc. Els seus esvelts edificis embolcallen la majestuosa façana de la Casa de la Ciutat i el bell edifici de Correus. No fa molt, a la platja de la Malva-rosa, es va obrir un extens passeig Marítim, un lloc agradable on passejar o prendre un refresc davant del Mediterrani.