Com arribar:
València-Utiel: 75 km
Madrid-Utiel: 275 km
Autovia A3, eixides 275 «Utiel oest» i 278 «Utiel est»
Nacional-330 Pk 190
Gastronomia:
En la gastronomia utielana hi ha molts plats que són un reflex fidel de la multiculturalitat d’Utiel: l’ajoarriero, el potatge, els gaspatxos, el morteruelo i les coques amb magres. També hi ha els famosos embotits d’Utiel: les botifarres, les llonganisses, la güeña, les tajadillas, el xoriço, el perro, etc.
Les postres com l’ametlat dit alajú, d’origen musulmà, els torrons, els burruecos, les pastes de forn, els pastissets de boniato, etc…
Tot açò regat amb els vins excel·lents de bobal d’Utiel.
A mitjan octubre, al passeig de l’Albereda se celebra «Utiel Gastronòmica», on es poden tastar totes aquestes delícies locals.
Interés turístic:
Cellers subterranis
Utiel és un de les destinacions vitivinícoles per excel·lència i la seua tradició ve recolzada des de diversos segles arrere. En el centre històric d’Utiel el trobem completament perforat i davall de cada habitatge un celler i en la zona d’extramurs continuem trobant cellers sense poder conèixer un número amb exactitud. Tot aquest llegat vitivinícola va fer que Utiel fóra conegut com “La vinya d’Espanya” pel gran volum de vins produïts i exportats. Totes elles són el germen del paisatge vitivinícola que tenim en l’actualitat.
Cellers subterranis de porta nova
Es tracta d’un circuit de 5 cellers subterranis cadascuna d’elles reflecteix la riquesa patrimonial heretada de diversos segles arrere. Aquests cellers estan situats en els subterranis de l’antic castell d’Utiel medieval. Posteriorment aquest laberint subterrani va ser utilitzat, sobretot, com a cellers, ja que la temperatura que es troba en aquests espais és de 15-16 graus, homogènia durant tot l’any. Cada espai mostra la singularitat i riquesa. Cada espai mostra la singularitat i riquesa amb infinitat de gerres. Utiel va proveir a tota la comarca d’aquests enormes utensilis per a conservar el vi.
Preu entrada general 2 euros. Preu entrada reduïda 1,50 euros.
Església de la Mare de Déu de l’Assumpció
Sobre les restes de l’antiga ermita de Santa Maria s’inicia la construcció de la nova església l’any 1524, en estil gòtic meridional, per Juan de Vidaña.
La monumentalitat és evident tant per fora com per dins, flanquejada per l’alta torre quadrilonga de 46 m d’alçària.
Té una nau saló al voltant de la qual es desenvolupen huit capelles i la capçalera. En les capelles es troben alguns escuts heràldics dels Córdova, dels Iranzo, dels Gálvez i dels Enríquez de Navarra, entre d’altres. Va tindre un retaule barroc grandiós, amb columnes salomòniques, que va ser destruït l’any 1936. A principi del segle xx es va fer la capella de la Comunió, d’art neogòtic pur.
Aquest temple està declarat Bé d’Interès Cultural.
Nucli antic
El nucli antic té un urbanisme medieval, amb carrers estrets, nombrosos carrerons, construccions de parets encofrades amb suports verticals de les bigues i fustes. En algunes façanes es poden veure blasons, anelles o picaportes, reixes forjades i belles balconades. En el subsòl hi ha un laberint de coves i cellers per tot el centre històric, la zona d’Almazar, La Peñuela, Les Parcheles i la plaça de Sant Francesc, moltes de les quals estan recuperant-se per al gaudi dels visitants.
Santuari del Remei
Es troba situat a 1.090 metres sobre el nivell del mar, en el vessant de la serra d’El Negrete, a 12 quilòmetres d’Utiel, en un paratge únic entre pinedes denses, on es venera la Verge del Remei, patrona d’Utiel.
La construcció data del 1564. L’any 1765 va ser destruït a causa d’un incendi i s’hagué de reedificar, sent ja d’estil barroc, tal com el trobem ara.
Al santuari, al costat de l’ermita, trobem la cripta de Juan de Argés, primer ermità de la Verge; l’hostatgeria; el claustre, de murs robustos de pedra; la sala d’exvots; el cambril de la Verge, amb pintures al fresc de Felip Navarro, que daten del 1728; el Museu Marià, on s’exposen exvots preciosos, relíquies, fotografies, etc., relacionats amb la Verge del Remei. La pujada a l’Aparició, la bellesa dels paisatges i la tranquil·litat de l’entorn el converteixen en una visita obligada.
Temple i convent de la Mercé
L’església és d’estil neoclàssic, de planta rectangular amb una nau central i laterals, amb pintures al fresc de la vida de sant Ramon Nonat, a qui estava dedicat a l’església, del final del segle xvii i principi del xviii. Són significatius la cúpula, que està recoberta per teules vidriades en colors blau i blanc, i en la façana l’escut camper de l’Orde de la Mare de Déu. de la Mercè.
Convent de Sant Francesc
En origen va ser un hospici fundat l’any 1751. El 1797 es va sol·licitar el convent i la seua església va ser beneïda el 1800. L’església és d’estil neoclàssic i està edificada sobre un pujol; hi destaca l’esvelta torre campanar. El temple continua tenint la funció religiosa i la resta de les instal·lacions de l’antic convent es destinen a centre de salut.
El Almazar
És una premsa medieval destinada a l’extracció de la cera. És un instrument únic, que per la seua raresa mereix ser visitat.
Al mateix temps, aquest edifici és la seu de la Reial Confraria de Sant Isidre Llaurador d’Utiel i s’hi troba instal·lat el museu de la mel i de la cera.
Plaza de Bous La Utielana
És el nom de la Plaça de Bous d’Utiel, que va ser alçada per un grup d’aficionats utielans i inaugurada l’any 1858. És una de les places més antigues de la Comunitat Valenciana. Per la seua plaça centenària han passat les primeres figures de la tauromàquia.
En el seu Museu Taurí podem veure curiositats, cartells i informació al voltant de la festa taurina local, conservats per la Penya Taurina Utielana.
Museu del Vi – Bodega Redonda
El celler Bodega Redonda va ser construït l’any 1891.
Per la singularitat de la seua construcció esdevé visita obligada.
Acull el Museu del Vi de la Comunitat Valenciana i la seua visita ens endinsa en el coneixement de la vitivinicultura.
És seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Utiel-Requena.
Celler cooperativa agrícola- Bodegas Utielanas
Es pot qualificar com a monument industrial i la seua capacitat supera els trenta milions de litres de vi.
Els cellers van començar a funcionar el 1949, construïts per Vicente Mascarell. Són interessants les policromes ceràmiques amb escenes de l’antic procés vinater que es poden veure en el Despatx de Vi.
Paisatges
Utiel té molts espais d’oci, tant a la zona urbana com als espais naturals. La Alameda és, des del 1857, el més bell i agradable parc de la ciutat, on, a més, se situa la fira anual, que se celebra des del 1864. És interessant la seua tómbola, on es fan concerts a càrrec de la Unión Musical Utielana i les actuacions estivals.
Al parc poliesportiu podran practicar molts esports i gaudir de totes les instal·lacions sense eixir de la ciutat.
Els seus paisatges són també molt bonics i en els quals predomina el paisatge rural de cultiu de vinya, esguitat amb ametlers i oliveres. El paisatge es fa més agrest a mesura que pugem la serra d’El Negrete i ens trobem amb les Casas de Medina, El Hontanar, El Remedio, Estenas, Los Mancebones, el pantà de Benaixeve, on podem disfrutar d’àrees recreatives, aigües cristal·lines que emergeixen de les nombroses fonts del terme, com també recrear-nos en els bells paratges de pinedes i carrascars que poblen el nostre entorn.
Casa Consistorial
És un edifici noble d’arquitectura castellana sòbria i elegant, amb una portada neoclàssica del 1788, de temps de Carles III. Flanquejant l’emblema heràldic d’Utiel es llig «A expensas de los propios de esta ciudad».
Allotja privilegis i documents històrics en el Penó de la Ciutat i en el llenç «Acompáñeme la ciudad», entre altres.
Festes:
Sant Antoni Abat: 17 de gener.
Carnestoltes: del 21 al 23 de febrer.
Falles: del 16 al 19 de març.
Setmana Santa: del 5 al 12 d’abril.
«Utiel 250 años a la luz de las velas»,: del 12 al 14 de juny
Sant Isidre: primera quinzena de maig.
Sant Joan: del 23 al 24 de juny.
Sant Cristòfol: del 9 al 10 juliol.
El Carme: del 16 al 17 de juliol.
El Salvador: del 23 al 24 de juliol.
Fira i festes: del 3 al 13 de setembre.
Utiel Gastronòmica: del 16 al 18 d’octubre.