SERRA

SERRA

Serra està situat en ple cor de la serra Calderona. Amb un relleu accidentat i carrers empinats, al llarg de la història aquest corredor i port de muntanya ha sigut camí de pas habitual per a transeünts, viatjants, correus i fins i tot d’exèrcits, a través de les diferents cultures que han poblat les terres valencianes.


Com arribar:

Des de València:

• Per la CV-35, autovia València Ademús. Agafar l’eixida 9A-9B per a incorporar-se a E-15/A-7/AP-7 en direcció Terol/Castelló/Barcelona. Agafar l’eixida 321 cap a CV 310 /Bétera/Burjassot, direcció cap a Bétera. Continuar per la CV-310 direcció Serra.

• Per la CV-35, autovia València Ademús. Agafar l’eixida 315 cap a CV-315/Nàquera/Moncada, direcció Náquera. Continuar per la CV-310, direcció Serra.

• Eixides Nord, agafar la V-21, fins a agafar la segona eixida CV32 Massalfassar/Massamagrell.

Continuar per la CV 32 fins a agafar la CV-305 en direcció a Náquera. Continuar per la CV-310, direcció Serra.

Des de l’autovia Mudèjar A-23:

Agafar l’eixida 14 cap a Serra/Torres-Torres/Algímia/*Alfara. Agafar la CV-310 i continuar direcció Serra.

En transport públic:

Primer amb el metro de la línia 1 fins a Bétera, i des d’allí utilitzar el servei d’autobús de la línia 230 que connecta Bétera amb Serra, des de la mateixa estació del metro.

Gastronomia:

La gastronomia de Serra té plats tradicionals, com ara l’arròs amb bledes, la sopa coberta o l’arròs amb carabassa; aquest arròs és un plat típic senzill, però gustós, que s’està recuperant amb la celebració d’un concurs professional d’àmbit nacional, el Concurs d’Olla amb Carabassa Vicente Granero-Vila de Serra.

Si parlem d’arrossos, pocs pobles poden presumir de tindre set restaurants en els quals s’elabora la paella tradicional valenciana a llenya. Serra és un lloc on es pot menjar una bona paella a llenya dins del marc incomparable de la serra Calderona.

Entre els dolços destaquen els rotllets d’anís i mistela, les coques cristines, la coca de llanda, la coca de nous i panses i les orelletes de Serra, que és el dolç tradicional més representatiu que acompanya totes les celebracions familiars importants. Es pren regat amb mel casolana de Serra. La cirera és la fruita més representativa. A pesar que el cultiu va reduint-se, la seua  qualitat és excepcional.

Interés turístic:

Endinsar-se en l’època àrab i medieval és possible a Serra. Quatre torres conformen el conjunt de fortificacions que depenien del castell de Serra. Tres talaies: Ria, Ermita i Satarenya i una defensiva, la torre del Senyor, en ple nucli urbà del municipi. Tant el castell com les quatre torres estan declarats Bé d’Interés Cultural.

Les construccions dels segles viii-ix van ser utilitzades activament durant el domini islàmic i l’etapa mudèjar posterior; formaven part d’un sistema defensiu que es va desenvolupar al voltant de l’Horta i la ciutat de València per al control territorial i per a la defensa de la Taifa i després del Regne de València.

Són una mostra de la importància del corredor Serra-Torres-Torres, com a un pas natural per a anar a cavall o a peu cap a Aragó des de València.

Sobre la història del castell de Serra cal destacar que quan Alfons VI de Castella va voler assentar en el tron de València a Yahya al-Qádir, rei de Toledo, va enviar un xicotet exèrcit comandat per Álvaro Háñez, cosí del Cid. Les tropes van prendre possessió del castell de Serra en 1086 i van estar acampades ací. En el mateix castell li van ser lliurades les claus de la ciutat de València.

El Calvari i l’ermita. No es pot visitar Serra i no fer una passejada pel seu calvari, construït en 1893, per a poder gaudir de les bones vistes que es contemplen des de l’ermita. Tant l’ermita com el calvari estan declarats Bé de Rellevància Local.

L’església de la Mare de Déu dels Àngels, considerada Bé de Rellevància Local, és obra de l’arquitecte valencià Francisco Pechuán. Va ser acabada de construir l’any 1800 i és fruit d’ampliacions successives. D’estil neoclàssic, consta d’una sola nau amb pilastres, arcs de mig punt i volta de mig canó en la nau central, braços del creuer i altar major.

La Cartoixa de Portaceli és, sens dubte, el monument més important de Serra; en 2006 va ser declarada Bé d’Interès Cultural. La Cartoixa de Portaceli va ser el primer monestir de l’orde religiós de la Cartoixa, fundat en terres valencianes en 1272. Construït originàriament en estil gòtic, al llarg de la seua història es va anar reformant en funció dels estils arquitectònics de cada època: renaixement, manierisme, barroc i neoclàssic. Adossat a la Cartoixa perdura un aqüeducte gòtic del segle xv.

Portaceli va ser un centre d’influència política i religiosa de primer ordre. Dins dels seus murs es va traduir la primera bíblia al valencià per Bonifaci Ferrer, germà de Sant Vicent. Una part del patrimoni de la cartoixa, amb obres de Ribalta, Camarón i Planes, està depositada majoritàriament al Museu Sant Pius V de València.

Actualment no es pot visitar, ja que Porta Coeli és la cartoixa més antiga d’Espanya i hi perviuen monjos cartoixans.

Serra té el 90 % del seu terme municipal dins del Parc Natural de la Serra Calderona, per la qual cosa hi ha infinitat de rutes i senderes que es poden recórrer. El municipi és especialment ric en fonts i aigües subterrànies, que són un valor afegit als grans atractius naturals que posseeix. La situació de Serra i el relleu del terme municipal fan que des de qualsevol turó, cim o muntanya les vistes siguen imponents i impressionants.

El centre turístic i ambiental La Llar és un lloc on el visitant podrà acostar-se a la cultura, la història i la identitat local a través dels usos que se li han donat a la serra.

Festes:

Al municipi hi ha una gran activitat cultural i festiva durant tot l’any, encara que cal destacar les següents: al gener, les festes en honor de Sant Antoni; al febrer, les festes de Sant Blai, que és la festa per als xiquets a Serra; a final de maig o principi de juny, la festa de la cirera i la fira de la Calderona; la primera porta celebrant-se des de fa cinquanta anys, mentre que la segona enguany celebra la seua XV edició; les festes patronals se celebren a Serra els dies 1 i 2 d’agost, en honor de Sant Josep i de la Mare de Déu dels Àngels, respectivament. Vetlades musicals, sopars a l’aire lliure, activitats per als més menuts, mascletades i processons, a més d’una vistosa ofrena floral omplin els carrers els dies de festa major. Durant aquest mes d’agost també tenen lloc els bous al carrer i les festes en honor de Sant Roc; aquesta és la festa més popular de la localitat, en la qual la pólvora és la protagonista, mascletades, correfocs, paelles, coetades i especialment la Baixada de Sant Roc, declarada en 2012 Festa d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana, que se celebra la mitjanit del 15 al 16 d’agost i consisteix a baixar les dues imatges del sant, des de l’ermita fins a l casa dels clavaris majors acompanyats per la disparada de coets de luxe i de corda.

Oficina de turisme

Tourist Info Serra. C/ Sagunt, 31 Serra Tel.961 688 404 serra@touristinfo.net www.serratotnatura.com