SERRA

SERRA

Serra s’ubica en ple cor de la serra de la Calderona. El relleu és accidentat i els carrers empinats. Al llarg de la història, aquest corredor i port de muntanya ha sigut camí de pas habitual per a transeünts, viatjants, correus i exèrcits, a través de les diferents cultures que han poblat les terres valencianes.


Com arribar:

S’accedeix a aquesta localitat des de l’A-7 i es pren després la CV-305 i posteriorment la CV-310.

Gastronomia:

Cal destacar la diversitat de productes i plats típics que posseeix. Els plats culinaris més representatius són: l’olla amb bledes, l’arròs amb fesols i naps, la sopa coberta, l’arròs al forn, els rovellons, la paella i l’olla amb carabassa. Quant a productes típics destaquem els esplèndids embotits i l’excel•lent rebosteria, la qual posseeix una àmplia varietat de dolços típics com: els rotllets d’anís i mistela, les coques cristines, la coca de llanda, les orelletes. També, com no, destaca la cirera, fruita representativa de Serra, postre exquisida per a qualsevol menjar.

Interés turístic:

A Serra trobem restes de les diferents fortificacions medievals: el castell de Serra, la torre del Senyor i les torretes o talaies de Ria, del Calvari i de Satarenya, totes d’època andalusina, construïdes cap al segle IX. El castell de l’Alt del Pi, de caràcter defensiu, formava part del cinturó de defensa de València, junt amb altres castells pròxims com el de Nàquera. Era la seu de la família Boïl, encara que aquesta es va traslladar després al nucli urbà, concretament a la torre del Senyoriu, que servia de refugi en cas d’atac. Ambdues construccions es troben en estat de ruïna, tot i estar sota la protecció de la Llei del Patrimoni Històric Espanyol. Destaquen també la Cartoixa de Portaceli (1271), una església gòtica i neoclàssica, que disposa d’una pinacoteca important i conserva teles d’Alonso Cano; l’aqüeducte gòtic d’onze arcs apuntats que abasteix d’aigua els monjos de Sant Bru, i dues torres de caràcter defensiu: la torre de Satarenya i la torre de Ria. A més, a causa de la seua situació respecte a la serra de la Calderona, Serra ofereix una gran riquesa paisatgística, així com nombroses fonts naturals com la del Verro, la del Llentiscle, etc.

Festes:

L’últim cap de setmana de maig se celebra el Dia de la Cirera, en què és típic que la reina de les festes i la cort d’honor regalen cistelles plenes d’aquesta fruita. S’organitza també una fira medieval i gastronòmica amb productes típics de la zona. El mes d’agost està ple de festes. La primera setmana se celebren les festes patronals en honor de Sant Josep i la Mare de Déu dels Àngels. A mitjan mes té lloc la celebració de Sant Roc i la dels Moros i Cristians; i a finals, els coneguts bous al carrer. Durant aquest mes té lloc tot tipus d’actes: paelles, cercaviles, mascletades, discomòbils, etc.

Oficina de turisme

Tourist Info Serra. C/ Sagunt, 31 Serra Tel. 961688125 serra@touristinfo.net