SAGUNT

SAGUNT

La ciutat té dos nuclis principals: el nucli històric o Sagunt-Ciutat, situat en la falda del castell i del teatre romà, i el Port de Sagunt, a 5 km del nucli històric.

Sagunt relata, a través de les seues nobles pedres, la història de les cultures majestuoses i decisives en la història de la Península Ibèrica. Un passeig pel conjunt historicoartístic, poblat de vestigis de segles passats i de monuments nacionals, proporciona un viatge en el temps, per la importància del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat.
El nucli del Port de Sagunt, una de les últimes ciutats-factoria d’Espanya, ens oferix un passeig pel seu passat i la visita al Forn Alt núm. 2, símbol del seu patrimoni industrial.

Són moltes les propostes de gaudi i descans que brinden els nostres tretze quilòmetres de litoral amb platges distingides amb la bandera blava i certificats d’idoneïtat ambiental, accessibilitat, qualitat i banderes Q de Qualitur i Q de Qualitat Turística, les sendes de les nostres muntanyes, els passejos per la nostra història i la nostra riquíssima oferta cultural.


Com arribar:

Sagunt està situat a 24 Km de València, 375 Km de Madrid i 329 Km de Barcelona.
Amb cotxe:
– Des de València, autovia V-21 eixida a V-23
– Autovia del Mediterrani A7 eixida sud 50
– Autovia del Mediterrani A-7 eixida nord a la V-23
Amb tren:
Estació de ferrocarril de Sagunt amb comunicació a:
– Rodalies a València i Castelló amb gran freqüència
– Terol (Saragossa)
– Nord i sud d’Espanya
– Eix ferroviari jonquera-frontera francesa
– Barcelona

En bus:
Autobús Sagunt-València. L-115 (estació central d’autobusos). Companyia AVSA
Amb avió:
Aeroport de Manises (a 30 km)

Gastronomia:

En la localitat de Sagunt el plat per excel•lència és la paella, encara que posseïx gran quantitat de tipus d’arrossos com l’arròs a banda o l’arròs negre, l’olla amb fesols i naps, a més d’altres menjars típics com la coca amb tomata, els pastissets farcits de verdures, l’ou dur en tonyina o les mandonguilles de carn. En l’apartat de dolços i postres destaquen com els més típics: els pastissets de moniato, les rosquilles d’anís i la coca caldosa.

Interés turístic:

Un passeig per Sagunt posa de manifest la grandesa d’una ciutat amb quasi tres mil•lennis d’història.

El Castell és una fortificació defensiva amb una longitud de quasi un quilòmetre. Actualment es troba rodejat per muralles de diferents èpoques i estils, i s’hi poden trobar restes ibèriques, romanes, medievals i modernes. Va rebre la declaració de Monument Nacional l’any 1931.
A la Plaça d’Armes es troben restes del fòrum romà, una cisterna tallada en la roca, edificis públics, vestigis de botigues, edificis religiosos i els contraforts Nord i Sud que delimitaven l’àrea de la plaça pública. Es pot visitar l’«Antiquarium epigràfic» an la plaça de Sant Ferran.
El Teatre Romà (segle I) es troba en la falda de la muntanya que corona el castell. El 1896 va obtindre la declaració de Monument Nacional. Va tindre capacitat per a 8.000 espectadors. A l’estiu es realitzen representacions artístiques durant el Festival «Sagunt a Escena».
La plaça Major era el centre de la vida medieval saguntina. La seua estructura ha romàs invariable. Als voltants de la plaça es troba el palau Municipal i les restes del Temple de Diana, Monument Nacional des del 1963, i l’únic edifici que es va salvar de la destrucció per Anníbal.

El Museu Històric de Sagunt ubicat al carrer del Castell, a la casa del Mestre Penya, presenta una planta gòtica del segle XIV. El seu interior arreplega una bona mostra de la important col•lecció de peces arqueològiques procedents d’excavacions i troballes que s’han realitzat en el castell, nucli urbà i contornada. La seua col•lecció d’epigrafia llatina és una de les més importants d’Espanya. Hi ha també inscripcions amb caràcters ibèrics i hebraics; mosaics amb decoració variada. Una de les obres més importants és el Bou Ibèric, escultura realitzada en calcària del segle IV aC. Unes altres peces interessants són els vasos ibèrics, ceràmiques del Bronze valencià, l’Hermes Bàquic i el cap atribuït a la deessa Diana.

Recents descobriments són els espais arqueològics de la Via del Pòrtic i Casa dels Peixos: L’espai denominat ‘Portici Via’ està format per una calçada romana de 60 m de longitud, una de les principals vies d’accés a la ciutat, cisternes, vivendes, espais de culte, etc. En este espai s’observa l’evolució de la trama urbana de Saguntum. La Domus dels Peixos. segle II dc és una vil•la romana que respon al model de casa d’atri pompeiana i que encara conserva pintures murals originals.

La Casa dels Berenguer és un antic palau gòtic dels segle XIV-XV, amb influències renaixentistes, que alberga el Centre de Recepció de Visitants i Interpretació de la ciutat. En el seu interior, entre altres servicis, compta amb una sala amb maquetes, panells i audiovisuals explicatius de la història de la ciutat i els seus monuments i una altra sala d’exposicions temporals. S’hi mostren també algunes peces arqueològiques en perfecte estat, com una aiguabeneitera per al bany ritual jueu o «mikve».

L’església de Santa Maria està situada sobre l’antiga Mesquita de Murviedro, va començar a construir-se el 1334 en estil gòtic i va rebre la declaració de Monument Nacional l’any 1982. L’església del Salvador (segle XIII) es va construir per ordre de Jaume I. És un dels temples més antics de la diòcesi valentina. Situada al raval del mateix nom i d’estil gòtic primitiu, amb absis poligonal i façana romànica. Declarat monument historicoartístic el 2007.

Un altre punt important és el Portal de la Jueria, accés al conjunt urbà de la jueria, ubicat a la part alta de la població. També rep el nom del Portalet de la Sang, perquè després de l’expulsió dels jueus, la sinagoga va ser ocupada per la Confraria de la Puríssima Sang de Crist.
Quant a la Porta del Circ Romà, les restes corresponen a una antiga porta d’entrada i tenen forma de prisma rectangular.

L’ermita de la Sang és d’estil barroc i des del 1607 és la seu de la Confraria de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist. Des d’ací partixen la majoria dels actes litúrgics de la Setmana Santa saguntina, i al seu interior reposen els passos.
El Calvari, construït a mitjan segle XIX al vessant de la muntanya del Castell és un bell escenari on en despertar l’alba del dia de Divendres Sant té lloc la representació de la Passió i Mort de Jesucrist.

El Port de Sagunt és el nucli modern de la ciutat, situat a la vora del mar Mediterrani, a 5 km de la llegendària Saguntum romana i a uns 25 km de València. És conegut per les seues platges, per les seues gents i per les seues zones d’oci… Però sobretot per configurar un dels exemples més importants de Ciutat-Factoria de la Comunitat Valenciana i de l’Estat Espanyol.
La breu història del Port es troba impresa en les restes industrials que es van conservar després del desmantellament de la siderúrgica, i que en l’actualitat conformen el seu Patrimoni Historiconidustrial, deutor d’aquella primitiva Ciutat-Factoria, en la qual la ciutat i el seu desenrotllament industrial anaven de la mà.
El Forn Alt núm. 2 és l’únic forn supervivent dels tres que van funcionar en ple auge de la siderúrgia del Port de Sagunt. És una estructura de 64 metres d’alt que es va alçar el 1922 i va ser reconstruïda els anys seixanta. En les seues entranyes es va gestar, a una temperatura de mil graus centígrads, l’acer i el ferro que es va utilitzar en grans projectes constructius del segle XX, com la finca de ferro de València, l’edifici Windsor de Madrid, la Telefónica de Sevilla o la fàbrica Seat a Barcelona. Després de la seua restauració va rebre el Premi Europa nostra 2012 (Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural). La visita al forn permet recórrer-lo, descobrir com funcionava i conéixer la siderúrgia que va donar origen al Port de Sagunt.
Els Tallers Generals-La Nau, van ser construïts el 1919 per a albergar els tallers de caldereria, reparació de locomotores i treballs de fosa i ajust. Destaca pel seu marcat caràcter estètic. Ha sigut restaurada recentment per a diferents usos.
El Magatzem d’Efectes i Recanvis, data del 1927, sent la seua finalitat el magatzematge de matrius i recanvis de peces utilitzades en la maquinària siderúrgica. Alberga el futur museu d’Arqueologia Industrial.
Destaquen grups de vivendes com la Ciutat-Jardí de la Gerència, on s’allotjaven els enginyers bascos, o el Barri Obrer, on s’allotjava la comunitat obrera.
L’església Mare de Déu de Begonya, edificada el 1929 i consagrada a la Mare de Déu de la Begonya, presenta un caràcter eclecticista. La seua estructura formal respon al model de planta basilical, sent a l’interior on es plasma el gust pel llenguatge renaixentista, mentre que la façana principal, de configuració piramidal, recupera elements d’estil barroc (volutes, pinacles, torretes). Al mateix temps, mostra influències respecte a l’arquitectura tradicional basca a l’annex que conforma la Casa Abadia. És destacable que es va fer a imatge i semblança de la basílica de Begoña de Bilbao, rememorant així les arrels basques dels seus mecenes.

El terme municipal de Sagunt compta amb 13 quilòmetres de costa per a prendre el sol i disfrutar de les platges. Es tracta de platges d’arena solcada per bancs de dunes fixades per la vegetació, com les de la Malva-rosa de Corint, Almardà i la del Port de Sagunt, considerades de les millors de la Comunitat Valenciana.

Compten amb passeig marítim, servici d’hostaleria i d’oci; i els reconeixements oficials com les seues tres Banderes Blaves d’Europa, les deu certificacions ISO d’idoneïtat mediambiental, accessibilitat i qualitat, junt amb les dues banderes Q de Qualitat Turística i dues banderes Q de Qualitur acrediten el seu gran prestigi i la seua excel•lència mediambiental i turística.
Les nostres platges disposen de servici de salvament i socorrisme, postes sanitàries, policia de platges, punts accessibles, protecció civil, bibliomar, així com servicis de neteja. També ombrel•les i hamaques i barets.

Quant a l’artesania, destaquen les botiges de suro, que segons la seua estructura reben el nom de «colxo» o «cobertor».

Sagunt al natural

Si el que busques és disfrutar de la naturalesa i de la tranquil•litat… estan assegurades. Sagunt oferix diverses àrees recreatives i d’oci entre els seus paratges naturals com el Povijol i La Costera del Volant i com a zona d’acampada Les Escales. Són zones preparades per a acollir visitants i excursionistes als quals els agrada passar les vacacions en plena muntanya.
Les serres Calderona i Espadà s’estenen al llarg de la conca del riu Palància per a desembocar en la plana litoral. En elles trobem una gran representació de la vegetació mediterrània, pins, carrasques i sotoboscos formats per alborços, llentiscles, coscolls, estepes i cantauesos. El Picaio i el Garbí són els pics emblemàtics de la serra Calderona. En el primer, el més pròxim al mar, divisem Sagunt, allí particularment, en el paratge denominat Penyes de Guaita, és lloc freqüentat per excursionistes i muntanyencs, amants de l’escalada. El segon té uns espectaculars penya-segats d’uns 100 metres d’altura.
Acostant-nos un poc més al litoral trobem les zones de marjals, autèntics espais de vida salvatge. Destaca la Marjal dels Moros, aiguamoll que es caracteritza pel bon estat de conservació de la seua flora i fauna. La seua situació la convertix en pas obligat de la rutes migratòries de les aus en les estacions de tardor i primavera.
En esta zona s’ubica el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, per al qual s’ha rehabilitat l’Alqueria dels Frares, una antiga casa de cultiu del segle XVII. El centre oferix itineraris guiats, formació ambiental, documentació, activitats, etc., al llarg de tot l’any. També és de visita obligada els Estanys d’Almenara, tres llacs separats per una vegetació de bova i canyís. I ja al litoral trobem el Cordó Dunar de Sagunt, una de les poques zones del litoral que es conserven és el seu estat natural.

http://turismo.sagunto.es/

Tourist Info Port de Sagunt. Av. del Mediterrani, 67 46520 – Port de Sagunt saguntoplaya@touristinfo.net
Tel. 96 269 04 02

Festes:

Semana Santa

La Setmana Santa saguntina, organitzada per la Majoralia de la Confraria de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist, es remunta a final del segle XV. No cal perdre’s la representació vivent de la Passió, processons del Silenci i de l’Encontre Dolorós i, especialment, el Divendres Sant, amb el Viacrucis de bon matí, des de l’ermita de la Sang fins al Calvari, i la grandiosa i multitudinària manifestació de culte de la processó vespertina del Sant Enterrament. A l’ermita de la Sang erigida el 1607 es poden admirar els grups escultòrics dels passos processionals. Declarada Festa d’Interés Turístic Nacional.

Sagunt celebra des de fa quasi un segle la festa de les Falles. Del 15 al 19 de març, dia de Sant Josep, la ciutat s’ompli d’alegria i desimboltura. Els fallers i les falleres preparen els actes de la setmana fallera —la Crida, o pregó de la festa; la Cavalcada d’Humor Faller; la «Plantà» de les falles; l’Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats i l’Entrega de Premis a les Falles. Els distints actes van acompanyats per la música de cercaviles i el soroll de les traques i «mascletaes» aconseguint que el visitant es contagie de la diversió i emoció d’una festa única en el món. Sagunt planta més de seixanta monuments fallers, entre majors i infantils. En la nit màgica de Sant Josep, el foc i les flames embolcallaran les falles en una gegantina foguera, és la nit de la «Cremà» que posarà punt final a les festes falleres. Declarada Festa d’Interés Turístic Nacional.

Durant la segona quinzena de juliol se celebren les festes tradicionals en honor als seus patrons, Sants Màrtirs Abdó i Senent. Al Port de Sagunt celebren a mitjan juliol les festes de la Mare de Déu del Carme. I en la primera quinzena d’agost tenen lloc les festes en honor de la Mare de Déu de Begonya, amb les seues famoses cucanyes marítimes a la dàrsena del port. Els actes festius destacats són: competicions esportives, actuacions musicals, corregudes i bous embolats, exposicions artístiques, la tradicional «Cordà» i focs artificials omplin de colorit els actes. El Festival Sagunt a Escena representa obres de teatre, música i dansa, al Teatre Romà durant els mesos d’estiu.

Com no podia ser de cap altra manera, a l’octubre, les festes de Moros i Cristians, atraient reclam de Sagunt. Organitzada per l’Associació de Festes de Moros i Cristians. Les comparses rememoren les lluites hagudes per la conquista de la ciutat. Destaca el dia de «L’Entrà», desfilades al compàs de cadencioses músiques. A la Porta d’Almenara del Castell es desenrotllen vibrants discursos dels respectius ambaixadors seguits de la batalla que finalitza amb la reconquista de la vila.

Oficina de turisme

Direcció: Plaza Cronista Chabret S/N C.P: 46500 Sagunt/Sagunto
Telèfon: 962655859
Email: sagunto@touristinfo.net
Web: www.saguntoturismo.com
Horari:

Horario: De lunes a viernes de 9:30 a 14:30h y de 16:00 a 18:30h. Sábados y domingos: de 9:00 a 14:00h


Les platges