RIBA-ROJA DE TÚRIA

RIBA-ROJA DE TÚRIA

La localitat s’assenta sobre un tossal a la dreta del riu Túria. Té una població de 20.700 habitants, aproximadament, i dista 20 km de València. Està a una altitud de 125 m sobre el nivell del mar.


Com arribar:

Per carretera:

* Des de València i Manises per la carretera CV‑37, que continua cap a Vilamarxant.

* Des de Loriguilla i la A‑3/E‑901 per la carretera CV‑374

* Des de l’Eliana i San Antonio de Benagéber, per la carretera CV‑336.

* Des de la Pobla de Vallbona, per la carretera CV‑372.

Amb metro: Línia 9 (Alboraia-Peris Aragó – Riba-roja de Túria).

Amb bus: Línia 155 (Riba-roja de Túria – Quart).

Amb bici: Seguint la senda del Parc Fluvial del riu Túria.

* Des de València (Parc de Capçalera) a Riba-roja: 20 km.

* Des de Quart de Poblet (àrea recreativa i centre de visitants) a Riba-roja: 16,5 km.

* Des de la Canyada (barri) a Riba-roja: 9,30 km.

Gastronomia:

La cuina local presenta les mateixes peculiaritats que la de la resta de la comarca i cal destacar la gran varietat d’arrossos i dolços que s’elaboren als forns i les pastisseries.

Interés turístic:

Monuments

 • Castell: El Castell és l’edifici més antic, important i emblemàtic de Riba-roja des del punt de vista del seu origen i evolució històrica. Està declarat bé d’interés cultural. És una construcció de gran volum, formada per la juxtaposició successiva de diferents cossos edificats procedents d’èpoques diferents (des del segle xi al xix) i que han patit processos molt importants de transformació i substitució, la qual cosa confereix una gran diversitat i complexitat a l’edifici.Horari de visites:De dimarts a dissabte, de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores;Diumenges, de 10 a 14 hores; telèfon: 671 572 000.
 • Asil-convent de la Sagrada Família: El matrimoni format per don Fernando María Pastor i Marqués i donya Filomena Garelly i Valier, que no van tindre descendència, va decidir donar, el 1892, el seu palau amb la finalitat de ser convertit en asil i col·legi per als xiquets necessitats. Al costat de l’edifici es va inaugurar una capella d’estil neogòtic. Hui, el palau funciona com a centre de dia, mentre que la capella pot ser visitada en la nostra ruta pel nucli antic.
 • Ajuntament: L’edifici és d’estil classicista i és un dels més bells de la Comunitat Valenciana. El 2009 va ser inaugurat després d’una gran remodelació i es va dotar de les més modernes i sostenibles instal·lacions, conservant la façana i els elements arquitectònics originals.
 • Església parroquial: Inaugurada en 1797, és d’estil neoclàssic. En 1832 es traslladà a aquest temple la imatge del Santíssim Crist dels Afligits. En 1936 va ser profanat, i les seues imatges i mobiliari van ser cremats i els altars destruïts, i, posteriorment, es convertí en magatzem. En 1999 es van restaurar les pintures i els frescos de l’església.

Patrimoni cultural de l’aigua

L’aigua del riu Túria ha sigut fonamental per al desenvolupament de Riba-roja, lligada a ell des dels seus orígens. Al llarg de la història es van desenvolupar amb enginy i creativitat diverses estructures per a obtindre-la i proveir la població: aqüeductes, ponts, pous, molins, etc.

 • Pont Vell: Les primeres notícies que tenim sobre el pont d’obra són de 1548. Testimoni d’una llarga història, la seua ubicació actual constituïa en èpoques passades el punt de pas per a on els habitants del poble accedien a les terres de cultiu, i també era el pas de persones, mercaderies, productes de l’horta i, com no, d’animals, ja que era el punt més proper a la capital per a on es podia travessar el riu.
 • Cisterna: Construïda pel comte de Revillagigedo, aquesta cisterna servia per a l’emmagatzematge d’aigua en temps de escassesa. Molt pareguda a un aljub, s’omplia a l’hivern i no s’utilitzava fins a l’estiu, per la qual cosa l’aigua es consumia filtrada i fresca.
 • El Llavador: És el més antic i l’únic que es conserva hui dia dels tres que va tindre el municipi. Va ser rehabilitat l’any 2010, conservant la seua estructura i elements originals. Actualment es pot visitar, ja que ha passat a incorporar-se com un element turístic més dins de les rutes que es fan pel nucli antic de Riba-roja.
 • Molins: El Molí situat en el nucli antic de la localitat va patir moltes reformes al llarg dels segles, però potser la més considerable fóra la realitzada pel comte de Revillagigedo el 1773. En 1998, l’Ajuntament adquireix la propietat i habilita la Casa del Moliner per a ser visitada.

Patrimoni bèl·lic
Riba-roja de Túria inclou, en diferents zones del seu terme municipal, diversos quilòmetres de trinxeres, túnels i fortificacions defensives que van ser construïdes durant la Guerra Civil espanyola. Cal no oblidar tampoc el refugi antiaeri del Col·legi Cervantes. Aquestes trinxeres i altres construccions associades a elles van formar part de l’última línia defensiva de València, denominada línia Puig-Cara-sols, coneguda també popularment com la Immediata [a València].

Espais arqueològics

 • Pla de Nadal: La vil·la àulica d’època visigoda del Pla de Nadal constitueix un exemple pràcticament únic en les terres europees de conjunt arquitectònic residencial, paradigmàtic de l’estament nobiliari de l’Antiguitat tardana. Una de les singularitats de l’edifici del Pla de Nadal resideix en la seua gran riquesa escultòrico-arquitectònica; s’hi han recuperat unes nou-centes peces de pedra llavorada i elements ornamentals. Entre les peces singulars destaca un xicotet medalló amb un anagrama que podria transcriure’s com «Tebdemir», que podria referir-se al fundador o propietari d’aquesta magnífica vil·la palatina.
 • València la Vella: Així es coneixen les ruïnes situades en una terrassa sobre el riu, entre el marge dret del Túria i el barranc de la Cabrassa, a uns tres quilòmetres al sud-est de Riba-roja. Les recerques arqueològiques han permés determinar la cronologia visigoda i la funcionalitat militar del jaciment.

Museus

 • MUPLA:El Museu Visigot de Pla de Nadal (MUPLA), situat en el Castell de Riba-roja, ens mostra la història del conjunt palatí manat construir per Teodomir. Es fa un recorregut per l’arquitectura, la decoració, l’epigrafia, etc., d’aquest recinte. S’explica el treball dels picapedrers, estucadores i pintors en l’edifici. Finalment, es poden contemplar més de cent peces d’escultura, que constitueixen la millor col·lecció de plàstica civil tardo-antiga d’Hispània i una de les més completes de tot l’Occident.
 • MUCA:El Museu de Ceràmica del Castell de Riba-roja de Túria (MUCA) acull una col·lecció de peces ceràmiques dels segles xiv, xv i xvi, recuperades durant les excavacions arqueològiques efectuades al Castell i que pertanyien als aixovars domèstics dels seus habitants i a la decoració i l’arquitectura de l’edifici. Els cartells explicatius ens mostren la història, l’evolució arquitectònica, els usos i les activitats artesanals dutes a terme en aquest edifici des del segle xi fins al xx.
 • Museu Casa del Moliner:En 1948, Manuel Alamar Mocholí, últim amo del Molí de Riba-roja de Túria, va ser qui al llarg del temps, fins al seu abandó, va efectuar grans obres en el molí, tant a l’exterior com a l’interior, i va construir la casa del moliner. Aquesta casa va funcionar com a residència familiar, seu administrativa i d’emmagatzematge del molí. En ella es poden observar elements de la vida quotidiana del moliner i la seua família, on es conjuguen elements tradicionals i elements d’una incipient modernitat tecnològica. També hi ha objectes relacionats amb l’administració del molí, com ara mostres de farina, un arxiu amb papers administratius, objectes d’escriptori, entre d’altres.

Espais naturals
El Parc Natural i el Parc Fluvial del Túria representen un gran espai verd on els ciutadans es poden trobar amb la naturalesa, disfrutar d’activitats d’aire lliure, esportives i d’oci, on el riu es converteix en un element dinamitzador i vertebrador del territori. El Parc Natural del Túria es troba inclòs en la plana del riu Túria. Amb una superfície de 4.692 hectàrees s’estén per les comarques de l’Horta, el Camp de Túria i els Serrans i representa un clar exemple de l’escàs i valuós bosc rupícola mediterrani associat al riu Túria. A més, l’existència de pinades de pi blanc i matoll mediterrani, juntament amb una bona representació de l’Horta Valenciana, li confereixen un alt valor per la seua riquesa en termes de biodiversitat i valors tradicionals. La seua creació assegura la conservació de tots aquests valors en una zona altament poblada i industrialitzada com és l’àrea metropolitana de València.

El Parc Fluvial del Túria és un corredor verd que es troba dins del Parc Natural. Discorre al llarg d’una trentena de quilòmetres, seguint les aigües del riu Túria en el seu tram final, i flueix a través dels municipis de Vilamarxant, Benaguasil, Riba-roja, l’Eliana, Paterna, Manises, Quart de Poblet i Mislata, per a enllaçar, a través del Parc de Capçalera, amb la ciutat de València. En aquest tram, el riu és cabalós i s’hi poden veure truites, barbs i carpes, com també soriguers, cormorans, agrons i ànecs volant. A més, el riu Túria travessa tres importants masses boscoses de tipus mediterrani dominades pel pi blanc: les Rodanes, la Vallesa i la Pea que representen l’últim pulmó forestal de l’àrea metropolitana de València. També hi trobem elements de gran valor històric, com el poblat de la Lloma de Betxí, de l’Edat del Bronze, o el poblat visigot conegut com València la Vella, el Pont Vell de Riba-roja de Túria, i fins i tot trinxeres i altres fortificacions que daten de la Guerra Civil espanyola. Tot açò emmarcat en uns excepcionals paisatges de ribera fluvial, amb salzes, olms, xops, freixes, àlbers, baladres, mare-selves i arboços, entre d’altres.

Turisme actiu i en família
Sense necessitat de llargues hores de viatge, Riba-roja de Túria ofereix la possibilitat d’una àmplia gamma d’activitats: senderisme, descens en caiac pel Túria, BTT, tirolina, ciclisme… Riba-roja de Túria es troba en el cor de la Ruta Eqüestre IE031, que ofereix, als amants del cavall, un gran ventall de possibilitats i també posa a la seua disposició tot un seguit de serveis tant per al genet com per al cavall.

També pots practicar esport a l’aire lliure i realitzar activitats culturals i d’oci en família o amb amics. Disfruta de la música, la dansa, el cinema i el teatre amb tota la programació de l’Auditori Municipal. I, per descomptat, és imprescindible passejar-se pel Mercat Municipal.

I, per als més menuts, el Parc Maldonado disposa d’una zona de jocs infantil tematizada en Peter Pan i el País de Mai de la Vida, que simula una illa paradisíaca en la qual no falta la selva i un vaixell pirata; també disposa d’una zona de pícnic amb fonts, bancs, papereres i lavabos públics adaptats, amb un espai destinat a lactància i canviador. La regidoria de Cultura programa cada any el cinema d’estiu, durant els mesos de juliol i agost, com també espectacles teatrals. A més, dins del parc, es troba el Centre Ferroviari Vaporista, un ferrocarril en miniatura on els xiquets poden conéixer un mitjà de transport àgil, còmode i ecològic. També poden aprendre sobre la història del ferrocarril veient locomotores de vapor que ja estan en desús. Aqueixes mateixes locomotores són les que porten els vagons on pots pegar una volta acompanyat de tota la família.

Horari del Parc Maldonado:

D’octubre a febrer, de dilluns a divendres de 8:30 a 19:00 hores. Dissabtes i diumenges de 10:00 a 21:00 hores.

Horari del Centre Ferroviari Vaporista

Tots els diumenges, d’11:00 a 13:30 hores.

 

 

Festes:

GENER
Patges i Cavalcada dels Reis Mags: carrosses, animals, músics, danzarines, Melchor, Gaspar i Baltasar acompanyats pel seu seguici, recorren els principals carrers de la localitat.
Festes en honor a Sant Antoni: aquesta tradicional festa se celebra amb una gran foguera i la benedicció dels animals.

FEBRER
Trobada Fc. Camp de Túria

MARZO
Falles: En honor a San José es planten sis falles per la localitat. Revetles, paelles, falleres i fallers, cercaviles, concursos, bunyols i xocolate, mascletàs, castells de focs artificials, ofrena a la verge i cremà. Una gran festa al carrer!

ABRIL
Altar en honor a Sant Vicent Ferrer: Els Pastoretes de Sant Vicent ocupen els carrers i ballen en el seu honor.

MAIG
Festa en Honor de la Verge dels Desemparats

AGOST
Festes en Honor a l’Asunción de La nostra Senyora.
Moros i cristians: Representació dels enfrontaments entre musulmans i cristians. El Pregó, Les Ambaixades i L’Entrada en la qual participen un nombrós grup persones.
Fadrins: Es caracteritzen per una gran quantitat d’activitats dedicades als joves, actuacions musicals, concursos, campionats.

SETEMBRE
Santíssim Crist dels Afligits: festa patrona, festa en la qual els clavaris i clavariesas, acompanyats per la gent del poble honren al Santíssim Crist durant la processó de nit.

OCTUBRE
9 d’octubre: dia de la Comunitat Valenciana en el qual Riba-Roja ret homenatge pels seus carrers.

NOVEMBRE
Festivitat de Tots els Sants
Festa de Santa Cecilia:
La Banda Unió Musical de Riba-Roja ofereix un concert en honor a aquesta santa.

DESEMBRE
Un Nadal Màgic a Riba-roja de Túria: A Riba-roja de Túria el Nadal és un assumpte important. De desembre a gener, els xiquets i xiquetes brillen amb la seua il·lusió. Papa Noel ens visita tots els anys en el Mercat Nadalenc. No falten els tallers, contacontes, la música i alguna sorpresa! En vespres de la Cavalcada de Reis, els Patges Reals també ens visiten. Pots portar la teua carta i traure’t una foto amb ells. Finalment, la Cavalcada, famosa en tota la comarca, és un dels esdeveniments més esperats pels xiquets: carrosses, personatges, balls, llums i molta il·lusió. En finalitzar, pots saludar en persona als Reis Mags.

Festa d’Interés Turístic

Ofrena al Riu Túria
Cada cinc anys Riba-roja de Túria ret homenatge el riu que li dóna nom. Participen tots els pobles riberencs des del seu naixement fins a la desembocadura els qui fan una demostració pública d’agraïment a les aigües del Riu en reconeixement als beneficis que d’elles reben. Entre els actes programats, destaquen el Pregó, la Fira dels Pobles, Concursos i exposicions, i l’Ofrena al Riu Túria, acte que culmina la celebració. Va ser declarada Festa d’Interés Turístic en 2010.

 

 

Oficina de turisme

Direcció: Calle Cisterna 30 C.P: 46190 Riba-roja de Túria
Telèfon: 962772184
Fax: 960615039
Email: riba_roja@touristinfo.net
Horari:

Lunes a viernes: 09:00 a 14:30h

Jueves y viernes: 16:00 a 19:00h

Sábados: 10:00 a 14:00h