QUARTELL

QUARTELL

El seu terme municipal és de 3,26 quilòmetres quadrats i discorre, d’oest a est, des dels últims contraforts de la serra d’Espadà fins a pràcticament a la vora de mediterrani, en plena marjal prelitoral. Ubicada en el centre de la denominada Vall de Segó, els patricis romans que habitaven a Sagunt ja van construir a la zona les seues cases, per les abundants aigües de la Font de Quart, el seu clima benigne i l’harmonia dels seus paisatges.
Les seues terres han donat origen a la millor maduixa del país, a un raïm moscatell excepcional, a les millors taronges de la regió i a una horticultura en què destaca actualment el meló de tot l’any, el meló d’Alger i la tomaca.


Com arribar:

El principal accés a la població és per l’AP-7, autopista del Mediterrani, i posteriorment, després d’agafar la CV-320, s’arriba a la població. També es pot accedir a la població via ferrocarril parant en l’estació de les Valls.

Gastronomia:

A més de la paella, destaca un olla basada en carn i verdures, i també la seua olla, que pot preparar-se amb carn o bledes. Entre els dolços cal destacar la tortada i la coca.

Interés turístic:

Entre el seu patrimoni monumental destaquen: l’església parroquial, que data del segle XVII, i és un exemple clar de l’estructura del barroc valencià. El llavador públic, amb l’estructura típica semblant a la dels llavadors que hi ha a la comarca, i el Palau de Quartell, que es troba a l’espera d’iniciar el seu procés de restauració i rehabilitació.

En la contornada de la població es troben uns interessants muntanyars premarins, com també una zona humida protegida denominada el Quadro, utilitzada per diverses espècies d’aus com a hàbitat hivernal en les seues migracions, verdader paratge natural que es troba inclòs en la serra d’Espadà, la qual rodeja la vall on es localitza la població de Quartell i dota aquesta població d’un paratge de gran riquesa natural.

Interessant és també la seua bella artesania, ceràmica o forja el Molí Nou, el molí arrosser i de blat, que conserva tota la maquinària del segle XIII.

El Sistar de Quartell, del segle XV, edifici pel qual discorren les séquies de la font i en el qual es repartia l’aigua per a diverses zones del terme municipal.

Festes:

Les festes patronals se celebren en honor de l’Àngel Custodi i Santa Anna, i estan organitzades pels clavaris. Processons, cercaviles, revetles, bous al carrer, concerts, castells de focs artificials, etc. Per la seua singularitat, té una especial importància la Plantà del Pi, el primer divendres de festes, en què els joves planten un gran pi a la plaça de l’Ajuntament i després hi ha una cordà. Destaca també el dia de Quintos, en el qual els carrers de la població es converteixen literalment en rius d’aigua. La representació de la Passió de Crist en Setmana Santa la componen més de 100 artistes locals i escenaris naturals repartits per tota la població.