OLOCAU

OLOCAU

El municipi d’Olocau està situat a la comarca del Camp de Túria, als contraforts occidentals de la serra de la Calderona, a l’esquerra del barranc de Carraixet, a 269 m d’altitud sobre el nivell del mar. Es troba a una distància de 30 km de València, a 10 km de Llíria, a 15 km de Bétera i a 17 km de l’eixida a l’autopista del Mediterrani. El terme municipal és de 36,62 km2 i té una població de 1.647 habitants, actualment té més de 300 hectàrees ocupades per urbanitzacions que constitueixen l’assentament d’una important zona de segona residència, que fan que a l’estiu hi haja una població de més de 10.000 persones.

Pel seu excel•lent emplaçament geogràfic, Olocau està recorreguda per diversos itineraris de senderisme i en tots es pot trobar de tot (vegetació, minerals, fauna, etc.), cada un és un paisatge, cada pedra guarda una història, en tots es troba present el pas de l’home i del seu treball, tots poden inspirar la vida d’una època.


Com arribar:

S’hi accedeix des de València a través de la CV-35 i després per la CV-25, o per la carretera CV-333 que uneix Olocau i Bétera.

Gastronomia:

L’olla de col de Sant Antoni (amb fesols, botifarres, xoriço, orella i morro de porc, col blanca i nap), que es prepara especialment per a la festivitat de Sant Antoni. Durant aquesta festivitat es preparen també dolços, els congrets, i els dos són sens dubte uns dels més coneguts de la gastronomia local, junt amb uns altres com: l’ajolaire (all, oli i abadejo, tot cru), el pastís de pimentó i tomaca o els pastissos de Nadal.

Interés turístic:

La visita a Olocau, ens permetrà gaudir dels seus monuments més destacats: l’església de la Mare de Déu del Rosari (segle XVIII), la casa dels comtes d’Olocau, el castell del Real. El castell del Real, del segle XIII, és una antiga fortificació musulmana de caràcter defensiu que, junt amb altres castells pròxims, formava la defensa de la zona nord de València.
A més, trobem restes d’un aqüeducte romà a l’Arquet, que es troba incorporat en un parc de la població i la conservació n’és excel•lent.
Pel que fa als paratges naturals d’interés, hi destaquen: el Puntal dels Llops, a 427 m d’altura, i la cova del Cavall.
Destaquen fonts com la de la Carrasca, la del Frare i la de la Salut (als peus de la Penya del Maimó, el símbol més representatiu d’Olocau).
Casa de la Senyoria del comtat d’Olocau.
És l’edifici més antic d’Olocau. La base pot ser de construcció romana, com altres que es poden trobar en altres llocs de la Comunitat Valenciana. Al seu voltant s’han trobat restes i senyals d’unes obres romanes. El que hui coneixem com el conjunt de la Casa de la Senyoria és una realitat arquitectònica que s’ha construït al llarg dels segles.
Visites guiades al jaciment iber del Puntal dels Llops
Per a efectuar la visita al jaciment és imprescindible concertar-la amb antelació amb l’Oficina de Turisme d’Olocau (Tel.: 672 794 404. En horari d’atenció al públic, de 10 a 14 h, de dimecres a diumenge), o a través del correu electrònic: puntal.llops@olocau.es. Les visites són gratuïtes.

L’Arquet
L’Arquet és una resta d’un antic aqüeducte d’origen romà que es troba al barranc del Frare, al final de l’avinguda de la Font del Frare, al costat d’un parc.

Castell del Real
Aquesta fortalesa, junt amb els castells de Xelva i Morvedre, defenia pel nord la zona de València dels atacs d’Aragó en època musulmana.
Més informació
www.olocau.es

Festes:

El dia 17 de gener se celebra Sant Antoni Abat, amb la foguera tradicional i la benedicció dels animals, a més de la cordà i la benedicció dels rotllos. A l’agost se celebren les festes en honor de la Mare de Déu d’Agost i Sant Roc, i a l’octubre les festes patronals en honor de la Mare de Déu del Rosari.

Oficina de turisme

Oficina de Información Turística de Olocau C/ Casa de la Señora, s/n. Tel. 962703011 aedlolocau@hotmail.com