OLIVA

OLIVA

Ciutat històrica de la comarca de la Safor situada en un enclavament estratègic del sud-est de la costa de València i en un marc incomparable: entre muntanyes, paratges naturals i a la vora del Mediterrani.

Visitar Oliva és descobrir una ciutat en la qual el passat del seu centre històric contrasta amb el dinamisme de les seues avingudes noves i els seus passejos tan bonics. La ciutat s’estén fins al mar en un entorn idíl·lic de platges naturals de gran bellesa i singularitat.


Com arribar:

Amb avió
Des de l’Aeroport de València (90km) i des de l’Aeroport d’Alacant (100km). Tots dos amb connexió per carretera per la AP-7 i la N-332 i amb la companyia d’autobusos ALSA.

Amb cotxe
L’Autopista AP-7 (Eixida 61) connecta Oliva amb València i Alacant i la N-332 l’enllaça amb totes les poblacions de la costa.

Amb tren
Connexió ferroviària des de València fins a Gandia, i des de Dénia fins a Alacant, ambdues ciutats estan comunicades amb Oliva per línies regulars d’autobusos locals.

Amb vaixell
Des del port de Dénia que connecta amb les Balears.

Gastronomia:

La gastronomia a Oliva és sinònim de bon gust, de sabors tradicionals i d’innovació culinària. Una cuina rica, variada, tradicional i molt sana, típicament mediterrània, l’èxit de la qual radica en la utilització de productes frescos de gran qualitat com els que ofereixen les seues hortes, de verdures i fruites, com també de la gran varietat d’arrossos que hi ha a la zona.

El seu plat estrella és l’arròs, elaborat de diferents maneres com són l’arròs a banda, arròs negre, arròs caldós o l’arròs amb verdures i la famosa paella valenciana. Cal destacar també les coques a la calfó, una pasta fina elaborada amb farina de blat i de dacsa que es pot acompanyar de diferents productes, i els figatells, una mescla de les millors carns del porc amb espècies pastada en forma de bola que s’acompanya de mostassa.

Sense oblidar les pebreres farcides, les autèntiques es poden degustar a Oliva i encara es preparen en les cases amb molta cura, la qual cosa fa d’aquest plat el preferit dels olivers.

Interés turístic:

 • Centre històric
Oliva conserva, en perfecte estat, el nucli antic de l’època florent medieval. Visita’l passejant entre esglésies, cases senyorials, museus i pujant fins al barri morisc pels seus típics carrers llaurats sobre la pedra.

Des de la «Plaça d’Alonso» es poden seguir tres rutes culturals per a endinsar-se en el captivador cor de la ciutat.

• Xarxa de Museus
La xarxa de museus, situats la major part d’ells, en edificis històrics, ofereixen una àmplia perspectiva de la història d’Oliva. el Forn Romà, el Museu Arqueològic, la Torre del Palau Comtal, el Museu Etnològic, el Museu Casa de Maians, subseu del MuVIM, i l’exposició permanent «Vicente Parra» al teatre Olímpia, són una interessant mostra del patrimoni de la ciutat.

• Parc Natural de la Marjal
El Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva és un aiguamoll caracteritzat per l’elevada qualitat de les seues aigües. Es troba confinat entre els llits dels rius Bullent i Racons i limitat per les serres de Mostalla, Segaria i Migdia. Va ser una antiga albufera separada del mar per un ampli cordó dunar.

Aflorant cristal·lines al peu de les serres, les seues aigües inunden el parc i donen origen a deus i rius, recreant paisatges d’extraordinària singularitat.

• Deu Font Salada
Aquells que desitgen prendre un bany en un lloc tranquil poden acostar-se al naixement d’aigües conegut com la Font Salada. Podran gaudir d’aquesta deu natural tant a l’hivern com a l’estiu, ja que la seua aigua es manté càlida durant tot l’any i, a més, ha sigut reconeguda tradicionalment com a beneficiosa contra les malalties dermatològiques.

Festes:

A Oliva hi ha, durant tot l’any, multitud de festes que destaquen per la seua participació popular, colorit i espectacularitat. Són un atractiu turístic i cultural de primera magnitud amb temàtiques molt diverses entre religioses, populars o històriques.

Destaquen festes com les de Moros i Cristians, les Falles o les celebracions de Setmana Santa.

Moros i Cristians (Festa d’Interés Turístic Autonòmic)

Oliva acull durant la segona quinzena de juliol les seues tradicionals festes de Moros i Cristians en commemoració històrica de les batalles que es van lliurar durant la Reconquista.

Aquesta celebració, declarada festa d’Interés Turístic Autonòmic, es caracteritza per l’espectacularitat en actes i desfilades, no solament pels vestits, sinó també per la participació de carrosses i animals muntats, com cavalls, elefants i dromedaris, pels luxosos seguicis, els seus grups de dolçaines i percussió o per la gran quantitat de pólvora emprada, i tot això la converteix en un gran espectacle visual.

Falles

La llum, el color i el foc inunden Oliva del 15 al 19 de març en honor a San Josep.

Durant aquests dies es fan cercaviles i s’hi exhibeixen els preciosos i delicats vestits de les falleres, sempre acompanyades per bandes de música, traques i fervor popular. Balls típics, danses i un gran nombre d’actes conformen el margalló d’aquesta excepcional festa.

Setmana Santa

La ciutat es bolca per a viure amb intensitat una de les seues festes més tradicionals. A Oliva, la Setmana Santa es festeja amb gran emoció i la gent participa vivament en els actes i les tradicions litúrgiques. Els carrers es converteixen en espais on es barregen la música dels tambors i les cornetes, el colorit de les flors i l’art de les escultures religioses, i es crea així una imatge commovedora. La data de la celebració és variable, entre març i abril, segons l’any, ja que depén del calendari lunar.

Oficina de turisme

Direcció: Passeig Lluis Vives S/N C.P: 46780 Oliva
Telèfon: 962855528
Fax: 962850462
Email: oliva@touristinfo.net
Web: http://www.tourist-oliva.com
Horari:

Horario: De lunes a viernes de 09:00 a 14:00. Sábados, de 10:00 a 13:00 h.


Les platges