NÀQUERA

NÀQUERA

Nàquera està situada als contraforts de la serra de la Calderona, a 23 km de València. El seu terme es divideix en dues parts ben diferenciades: la plana i la muntanya. Està assentada sobre un monticle, on antigament hi havia un castell, a una altura de 212 m sobre el nivell mar i a l’entrada d’una vall extensa i lluminosa. Rodejada de pinedes i fonts, té urbanitzacions repartides per tot el terme. A més, té un polígon industrial ubicat a la zona sud-oest del terme, en el límit amb la població de Montcada i a pocs metres de l’entrada al bypass.


Com arribar:

Es comunica directament amb València per la carretera comarcal de Bétera-Torres Torres (CV-310), per la de Nàquera-Massamagrell o per l’autovia València-Ademús, amb eixides per Bétera, o per Náquera-Montcada. L’estació de ferrocarril més pròxima és la de Bétera (8 km), amb la qual està comunicada mitjançant la línia de metro-bus.

Interés turístic:

Nàquera és una població escollida per multitud d’estiuejants pel seu emplaçament privilegiat a la serra de la Calderona. El Pi del Salt, la Font de l’Or, la Cova dels Estudiants, són alguns dels paratges naturals d’interés que es poden gaudir a Nàquera. L’ermita de Sant Francesc d’Assís va ser construïda a començament del segle XX en un estil neogòtic i és una de les construccions més emblemàtiques i volgudes per la població. Nàquera destaca també per conjugar els seus paratges de gran riquesa paisatgística amb el turisme a través de les sendes, des de les quals és possible apreciar vistes meravelloses. Entre els monuments de Nàquera destaquen l’ermita de San Francesc, on trobem el retaule de Sant Francesc d’Assís en l’altar, i l’església de la Mare de Déu de l’Encarnació. A causa de la seua tradició ramadera, encara queden restes d’arquitectura rural, com l’aljub de la Patada i la Mina del Sifó, a més d’alguns corrals.

Festes:

Les festes patronals s’inicien a final d’agost i duren tot el mes de setembre. S’organitzen actes molt diversos com la festa de la joventut, el festival de bandes de música, la dansà popular, espectacles musicals, activitats per a xiquets, etc. Destaca la tradicional cavalcada de disfresses, que se sol celebrar l’últim dissabte del mes. L’1 d’octubre se celebra la Festivitat de la Mare de Déu del Rosari. Destaquen les paelles populars i l’ofrena de flors al Jesuset. El dia 2 és el dia del Jesuset, dedicat als xiquets. Destaca el menjar popular (olla junta). El dia 3 se celebra la Festa de l’Encarnació, patrona de Nàquera. Se celebra un homenatge a les dues persones més majors de la població i es trasllada la figura de Sant Francesc d’Assís des de l’església a l’ermita, acompanyada per tota la població i la banda de música entre bengales, i l’acte finalitzarà amb un castell de focs artificials. El dia 4 se celebra la festa de San Francesc d’Assís, patró de la població, en què es baixa el sant des de l’ermita passant per tots els carrers de la població i fent una parada a mitjan recorregut per a degustar una xocolatada. Finalment té lloc una ofrena floral a les diferents imatges del sant. A més, es disparen les tradicionals mascletades i se celebren despertades a càrrec dels clavaris, com també actuacions musicals nocturnes i sopars populars.

Les festes majors tenen lloc el 3 i 4 d’octubre en honor de l’Encarnació i de Sant Francesc d’Assís, patrons de Nàquera. Celebracions religioses, focs artificials i celebracions lúdiques diverses, la cavalcada de disfresses és, possiblement, l’acte principal i de més acceptació, i completa una programació de festes molt variada. Els focs artificials posen el punt final a les festes patronals. El dia 1 d’octubre té lloc la festivitat en honor de la Mare de Déu del Rosari, durant la qual es fan dos actes a destacar: les paelles populars i l’ofrena de flors al Jesuset.

 

Oficina de turisme

Tourist Info Náquera. Paseo de las Delicias, 1B. Tel. 961684399 naquera@touristinfo.net