MOIXENT

MOIXENT

Situat a la província de València, Moixent és un municipi de 4.656 habitants i d’una extensió de 150 km. Recorre el seu vast terme municipal el riu Cànyoles, que passa entre valls i muntanyes on la vegetació és abundant i generosa i conviu l’agricultura de secà i la de regadiu. Les pinedes ocupen grans extensions de monts i entre les espècies vegetals que s’hi poden trobar destaquen també els àlbers, els xops i les alzines, a més d’una gran varietat de plantes aromàtiques.

Al llarg de la història, Moixent ha sigut poblat per nombroses cultures a causa de la seua situació estratègica, i així ho testimonien les restes arqueològiques hi trobades, que van des del paleolític fins a l’edat de bronze. Un dels llocs de més interés i importància és el jaciment iber de la Bastida de les Alcusses, on es va trobar el famós Guerrer de Moixent.


Com arribar:

S’hi accedeix des de València per carretera per l’autovia A-7. Moixent també disposa d’estació de ferrocarril, per la qual passa la línia 2 de rodalies de Renfe.

Gastronomia:

Dins de la gastronomia típica moixentina destaquen plats com ara els gaspatxos moixentins i la gachamiga, com també els arrossos amb carn de caça. A més, Moixent és conegut també per la qualitat del seu vi i el seu oli. Els últims quatre anys l’oli de la Cooperativa Sant Pere Apòstol ha rebut guardons com al millor oli de la Comunitat Valenciana.

Interés turístic:

Moixent atresora nombroses cultures al llarg de la seua història, com ho proven les restes arqueològiques trobades als voltants, entre les quals destaca el poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses, on es va trobar el Guerrer de Moixent, una estàtua d’un valor artístic extraordinari que està al Museu de Prehistòria de València.

Una altra de les visites obligades a Moixent és el Museu Arqueològic, la major part dels seus fons provenen dels jaciments ibèrics locals: el poblat de la Bastida de les Alcusses i la necròpolis del Corral de Saus.

Al terme municipal hi ha també paratges d’interés turístic com el Bosquet, ideal per a fer-hi una passejada entre pins i alzines centenàries, o àrees recreatives com la Solana, amb berenadors, zona de jocs, banys, etc.

A més, Moixent disposa d’un gran nombre de recursos que es poden visitar mitjançant el servei d’audioguies, com ara el Castell musulmà d’època almohade i la Torre; l’església de Sant Pere Apòstol, d’estil neogòtic, o el nucli antic. Aquestes audioguies es poden trobar en el web de l’Ajuntament, com també les videoguies, i estan disponibles en cinc idiomes: castellà, valencià, anglés, alemany i francés.

 

 

Festes:

Durant tot l’any, a Moixent es duen a terme nombroses celebracions, les més destacables són: les festes populars, que se celebren l’última setmana d’agost i en les quals es combinen els espectacles taurins de carrer (el bou embolat, les vaquetes, etc.) amb les revetlles musicals, els balls regionals, els focs artificials, les misses, les processons i les competicions esportives. Aquestes festes es fan en honor del Santíssim Crist del Calvari i les Santes Relíquies.

La Setmana Santa, que se celebra amb processons, en les quals intervenen diferents confraries de caputxins. Tenen per epíleg la Pasqua, quan la gent puja al Bosquet a menjar-se la llonganissa de Pasqua i la mona.

Els moros i cristians se celebren durant el primer cap de setmana de novembre, en el qual l’Associació de Moros i Cristians organitza diversos actes. Entre aquests cal destacar la gran entrada, en què les diferents esquadres, mores i cristianes, desfilen a ritme de marxes i també es fan les ofrenes en honor de la Mare de Déu Miraculosa i les ambaixades.

Tourist Info Moixent

Adreça: carrer Poeta Gabriel Vila, 7

Telèfon: 690 115 083

Adreça electrònica: moixent@touristinfo.net

Oficina de turisme

Tourist Info Xàtiva Alameda Jaume I, 50. 46800 Xàtiva Tel. 962273346 xativa@touristinfo.net