LLIRIA

LLIRIA

Llíria està situada al nord-oest de la província de València, a 25 km de València. És la capital de la comarca del Camp de Túria. El terme municipal (229,82 km2) és un dels més grans en extensió de la Comunitat Valenciana i presenta un paisatge de contrast entre una zona muntanyosa, que pertany als primers contraforts de la serra de la Calderona, i la zona d’horta del marge esquerre de la ribera del riu Túria.
Gaudeix d’un patrimoni historicocultural excepcional i és, a més d’una ciutat històrica, una ciutat amb molta tradició musical, es coneix com la Ciutat de la Música. Alberga un dels conjunts arqueològics i monumentals més significatius de tota la Comunitat Valenciana. Aquestes dues característiques la converteixen en tota una Simfonia de Cultures, tant per als llirians com per als visitants.


Com arribar:

El port marítim de València (www.valenciaport.com), i l’aeroport internacional de València, (www.aena.es), es localitzen a 26 i 22 quilòmetres de Llíria, respectivament.
L’autopista A-7, en la circumval•lació de València, by pass, connecta amb Llíria mitjançant l’eixida Ademús, autovia CV-35 València-Ademús, també coneguda com autovia del Túria o pista d’Ademús.
La carretera CV-50 Llíria-Tavernes de la Valldigna connecta amb la carretera nacional N-III València-Madrid. La carretera CV-25 Llíria-Sogorb connecta amb la N-234 Terol-Sagunt.
Connexió ferroviària amb València mitjançant la Xarxa de Ferrocarrils de la GV (Metrovalencia), línia 1.www.metrovalencia.com. Tel.: 900 461 046.
Servei de transport per carretera Metrobús València-Llíria-València que connecta amb l’Eliana i la Pobla de Vallbona. www.emtvalencia.com. Tel.: 963 158 515.
Servei de transport per carretera de València a les comarques dels Serrans i del Racó d’Ademús, que connecta amb Llíria. Autobusos Hispano-Chelvana. Tel.: 961 985 009.
Servei de transport per carretera Llíria-Gàtova-Llíria, que connecta amb Marines Nou, Olocau i Marines Vell. Autocars Yuste. Tel.: 962 781 761.
Servei de transport per carretera Llíria-Gestalgar-Llíria, que connecta amb Pedralba i Bugarra. www.edetaniabus.com. Tel.: 961 352 030.
Servei de transport per carretera Vilamarxant-Llíria-Vilamarxant, que connecta amb Benaguasil. www.vilamarxant.es. Tel.: 902 887 847.
Servei municipal de transport, que connecta amb Marines Nou i urbanitzacions. www.lliria.es. Tel.: 962 798 282.
Carril bici Llíria-Olocau-Bétera, amb 28,2 km, que connecta amb el parc de Sant Vicent, Marines Nou, Pedralvilla, Portaceli i Pinares.

Gastronomia:

La cuina de Llíria manté, lògicament, les característiques de la cuina valenciana típica, de la qual constitueixen la base els arrossos, les verdures i la carn. La cuina d’arròs és variada: l’arròs al forn, l’arròs amb bledes (anualment se celebra un certamen gastronòmic dirigit a professionals per a promocionar aquest plat) i la paella de carn destaquen com a plats més coneguts. La carn provinent de la caça, el corder i els embotits són molt apreciats per la qualitat que tenen.
Les hortalisses, els llegums, les verdures i els tubèrculs que es consumeixen a la ciutat procedeixen majoritàriament de la rica horta de Llíria. En l’actualitat els cítrics, i en especial la taronja, són els productes referents de camp llirià i en constitueixen bona part de l’economia.
La rebosteria de Llíria brilla per la seua exquisitat. No en va molts dels seus forns i pastisseries encara conserven els sistemes tradicionals d’elaboració.
A cada temporada, a cada estació de l’any, li correspon uns pastissos específics: al Nadal es degusten els pastissets de moniato, les coques fines, els massapans i els torrons; a la primavera és el moment dels bescuits i els besos de núvia, fets amb clara d’ou i ametla cuita; a Pasqua es mengen les mones típiques, la tradicional moneta amb l’ou dur, la coca d’anous i panses, el primet de llimonà, la coca d’Onil i les coques de cansalada i sardina; a l’estiu, quan el dia allarga i la gana es desperta, és tradicional degustar les coques de tomaca i les coques de pimentó i anxova, i com a dolços, flam i el pastís de rovell d’ou, i per Sant Miquel els congrets fets amb oli i anís.

Interés turístic:

Museu Arqueològic de Llíria (MALL)
Ciutat ibèrica d’Edeta. Llíria posseeix les restes d’una de les ciutats ibèriques més importants.
Banys àrabs.
Temple oracular i termes romanes de Mura.
Mausoleus romans.
La Vila Vella. Antiga ciutat medieval. Conserva algunes cases populars del segle XV amb els portals característics, proveïdes d’arcs de mig punt i estances interiors amples, com ara el Forn de la Vila i Ca la Vila Vella (actualment Museu Silvestre d’Edeta).
Església de la Sang (segle XIII). Excel•lent exemple d’arquitectura de conquista, amb elements arquitectònics de transició del romànic al gòtic.
Església del Bon Pastor (segle XIV).
Església de l’Assumpció. Temple d’estil barroc, amb façana realitzada en pedra tallada.
Monestir de Sant Miquel.
Paratge i font de Sant Vicent Ferrer.
Ruta eqüestre Llíria-Muntanyes de la Concòrdia. Itinerari eqüestre homologat IE-005, que presenta un recorregut circular d’execució fàcil, de 26,8 km, que discorre per agrosistemes tradicionals i bosc mediterrani.
Senda de les Bodegues. PR-257. Senda de xicotet recorregut, homologada, que discorre per la partida rural de la Concòrdia. Distància 26,8 km. Duració: 6 h. 30 ‘.
Senda del Cavalló de l’Olivera. PR-258. Senda de recorregut xicotet, homologada, que discorre per la partida rural de la Concòrdia. Distància 18,25 km. Duració: 6 h.
Senda del Barranc del Gasque. PR-259. Distància 22,25 km. Duració: 6 h.
Senda dels Hornilleros. PRV-260. Distància 7,5 km. Duració: 2 h 20’.

Festes:

Setmana Santa, que se celebra des de l’època medieval (segle XV). Actes organitzats per les Confraries.
Sant Vicent Ferrer. Els dies al voltant del primer dilluns després de Pasqua. El trasllat de la imatge de Sant Vicent fins a l’ermita, amb missa i esmorzar popular al parc de Sant Vicent, amb la benedicció de les aigües, són les celebracions més significatives.
A final d’agost se celebra la Festa de la Puríssima i les Festa del Remei (principi de setembre), amb focs artificials, cavalcades, bous al carrer, gegants i cabuts, etc.
Fira i Festa de Sant Miquel. És la festa major de Llíria, l’origen de la qual es remunta al segle XIV. Celebracions religioses i lúdiques, amb fira.
A més, altres fires completen el calendari festiu llirià anual:
Sant Antoni amb la benedicció dels animals, el 17 de gener.
Falles. Del 15 al 19 de març.
Sant Miquel de maig.
Setmana cultural taurina.

Oficina de turisme

TOURIST-INFO LLIRIA. Plaça Major, 1. 46160 Llíria. Tel. 962791522 lliria@touristinfo.net