EL PUIG DE SANTA MARIA

EL PUIG DE SANTA MARIA

El Puig de Santa Maria està situat a 14 km de València capital, en la comarca de l’Horta Nord. Està enclavat en un tossal, que és d’on li ve el nom. El seu territori comprén des del mont del Cabeç Bord i la Serra Llarga, contraforts de la serra de la Calderona, fins al paisatge blau i obert al mar Mediterrani. Destaca, del Puig, el gran valor paisatgístic i ecològic de la seua horta i de la seua marjal.


Com arribar:

L’accés el podem fer per l’autovia del Mediterrani (V 21) eixida 5, i per la A 7 (By Pass) eixida 484.
La comunicació entre el nucli urbà i la platja es fa exclusivament per la CV-318; i amb les poblacions veïnes, com Puçol, la Pobla de Farnals, Massamagrell, etc., es fa per l’antiga carretera de Barcelona.
La distància a l’aeroport de Manises és de 15 km.
La comunicació de València al Puig es pot fer per mitjà de les línies 110, 112 i 115 dels autobusos metropolitans Metrobús (informació en www.avsa.es); també hi ha la línia C6 de rodalia València Nord-Castelló (informació en www.renfe.es).

Gastronomia:

Pràcticament qualsevol veí de la localitat és capaç d’elaborar el plat típic més tradicional: la paella. L’arròs amb fesols i naps adquireix protagonisme el dia de Sant Pere, quan el poden degustar els visitants que ho desitgen o també consumir-lo en els restaurants de la localitat prèvia comanda. També són famosos, igual que en tota la zona, una varietat de guisats que tenen com a base l’arròs acompanyat de les verdures de l’horta (arròs a banda, olla amb carn, arròs al forn…). Entre la varietat de dolços es troben els pastissets de moniato, els pastissets d’ametla, encarats, pilota d’ametla, coca cristina, coca d’ametla, coca bova i coca en llanda. Les jornades gastronòmiques que s’organitzen durant la primavera ofereixen la possibilitat de conéixer la rica i variada gastronomia local.

Interés turístic:

Hi podem trobar monuments de gran interés, especialment el Reial Monestir del Puig de Santa Maria, declarat monument històrico-artístic nacional, i el Museu de la Impremta i les Arts Gràfiques.

La cartoixa d’Arachristi, declarada bé d’interés cultural, l’Ermita de Sant Jordi i la de Santa Bàrbara.

El Castell de la Patada i la Talaia de la platja.

El Puig té quatre quilòmetres de costa, alternant àmplies platges d’arena amb altres de pedregoses. Hi ha un passeig marítim d’un quilòmetre en la zona sud, que enllaça amb el port esportiu de la Pobla de Farnals.

Totes les platges estan dotades d’instal•lacions higiènico-sanitàries, esportives i lúdico-infantils, com també d’un servici de vigilància i assistència sanitària durant l’època estival. La platja de Play-Puig té un punt d’accessibilitat per a discapacitats, que disposa d’un equipament especial adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

Més informació:

www.elpuigturistico.es

Festes:

Sant Pere Nolasc (últim diumenge de gener): amb l’elaboració de les típiques calderes de arròs amb fesols i naps que es reparteixen entre tots els visitants que les vulguen degustar. – Sant Antoni (segon diumenge de febrer): patró dels animals, amb la benedicció per part del prior del convent. Al març, coincidint amb el final de l’hivern, se celebren les Falles.– Festes de Sant Roc: se celebren del 15 al 17 d’agost, però en la pràctica s’estenen tot el mes; hi destaquen actes com els bous embolats i els cants populars de les albades.– Festes de la Mare de Déu del Puig (primer diumenge i dilluns de setembre): es pot disfrutar d’espectacles musicals, mascletades i castells de focs artificials i, per descomptat, processons.– Dia de la Comunitat Valenciana (el 9 d’octubre): amb el tradicional esmorzar a l’Ermita de Sant Jordi.

Oficina de turisme

Direcció: Avenida de la Estación, s/n (Centro Cívico) C.P: 46540 Puig
Telèfon: 961959029 /607229712
Email: elpuig@touristinfo.net
Web: www.elpuigturistico.net
Horari:

Horario: De lunes a viernes de 10:00 a 14:00 h. Los sábados abrirán el punto de información de 10:00 a 14:00 h.


Les platges