Com arribar:
Per la carretera N-332 i l’autopista AP-7.
Tren de rodalies, línia C-1 (València-Gandia). Freqüència de pas: 15-30 minuts. Duració del trajecte: 34 minuts.
Gastronomia:
La gastronomia és, sense cap dubte, un valor en alça en tot el món, i ens atrevim a dir que la cuina mediterrània és una de les més desitjades i admirades pels seus qualitats saludables i inigualables.
La gastronomia en Cullera ofereix diverses possibilitats, que permeten abastir una infinitat de plats culinaris variats sense necessitat de buscar matèria primera fora de casa. Qualsevol dels ingredients bàsics els trobarem ací, en la nostra horta, en el mar Mediterrani, en els arrossars, al riu Xúquer mateix, a les aigües dolces de l’Estany i a les marjals. No deixeu, per tant, de provar els seus rics i variats plats autèntics.
Però, sens dubte, el plat estrela de la gastronomia de Cullera és l’arròs i les diverses maneres d’elaborar-lo: caldosos, melosos, secs, amb carn o amb marisc. Des de la paella valenciana, passant per l’arròs a banda o el negre, l’arròs amb llamàntol, els arrossos mariners…
Interés turístic:
En Cullera es pot gaudir de més de 15 quilòmetres de litoral amb àmplies platges d’aigües temperades. Moltes d’aquestes platges han sigut reconegudes amb banderes blaves i Q de qualitat turística. Entre l’important patrimoni historicoartístic que atresora la ciutat de Cullera destaquen: el castell (rehabilitat i musealitzat) i el Santuari de la Mare de Déu del Castell; la Torre del Marenyet; la Torre de la Reina Mora; l’ermita de Sant Llorenç; l’Església Parroquial dels Sants Joans; la Cova Museu del Pirata Dragut (Museu de la Pirateria); el Museu d’Història i Arqueologia; el Refugi-Museu de la Guerra Civil i el Museu de l’Arròs.
Els monuments de Cullera, dispersats per una gran part del terme municipal, ens indiquen el ric passat de la població des d’època prehistòrica i amb una gran influència del període islàmic. Les actuacions de restauració, dutes a terme al castell, ens han permés musealitzar-lo i posar-lo en valor, de manera que puga convertir-se en un referent cultural i turístic, no sols de la província de valència, sinó de la Comunitat Valenciana. Les seues dependències acullen al Museu Municipal d’Arqueologia de Cullera, i també una exposició sobre les obres de rehabilitació.
-Platges excepcionals com la de Sant Antoni, d’arena fina i gran afluència turística, certificada amb la Q de qualitat turística pels seus serveis.
-Desembocadura del riu Xúquer, amb activitats com les rutes en catamarà i el caiac.
-Badia dels Tarongers.
-Torre sentinella de Marenyet (de 1577).
-Castell d’origen àrab, al peu d’una muntanya d’àmplies perspectives. La visita al castell, inclou el Museu Arqueològic.
-Cova del Dragut (Museu de la Pirateria).
-L’Estany, lloc favorit dels pescadors, amb molts restaurants on degustar la gastronomia local, especialment els arrossos.
-Refugis de la Guerra Civil (vora el Mercat Municipal).
-Parc aquàtic.
Més informació:
www.visit-cullera.es
Festes:
Els cullerans són festers per naturalesa, prova d’això són les festes patronals d’interés turístic autonòmic, les falles, Setmana Santa o la Nit de Sant Joan… una infinitat de raons per a visitar Cullera, per a deixar-te portar per l’ambient, per a participar-hi i submergir-te en la més profunda tradició festiva. L’olor de pólvora, la música i el ball, tres ingredients que no falten a Cullera i que asseguren unes festes participatives.
Festes de Sant Antoni Abad
17 de gener.
Les Falles
Del 16 al 19 de març.
Festes Patronals en Honor de la Mare de Déu del Castell de Cullera: des del dissabte següent a Pasqua fins al diumenge de la setmana següent. Destaca «la Baixada» i la Nit de l’Aurora.
Setmana Santa
Nit de Sant Joan
Nit del 23 al 24 de juny