CHULILLA

CHULILLA

Xulilla, població serrana de gran bellesa, està situada a 60 km de la ciutat de València. El seu poblament és primitiu, data del primer mil•lenni abans de Crist. La muntanya del castell és el nucli original de la vila, on es conserven les muralles de l’antiga fortalesa, monument més característic i important de Xulilla, des de la qual s’ha estés la població fins a la vora del riu Túria. Xulilla, amb les típiques cases blanques de teula àrab, emplaçada sobre un pendent pronunciat i coronat pel castell, conforma una de les estampes més pintoresques i belles de la comarca dels Serrans.


Com arribar:

Des de València per la CV-35 i la CV-394 a l’altura de la Llosa del Bisbe o per l’autovia A-3 fins a Requena-Sot de Xera-Xulilla.

Gastronomia:

La gastronomia de Xulilla és rica i variada. Similar a la de la resta de la comarca. Són típics els plats saborosos següents:
• L’olla de carn. Els seus ingredients són fesols, creïlla, penca, cansalada, botifarra de pa, botifarra de ceba, güeña, mediana i os.
• L’olla de berzas. Els seus ingredient són fesols, bledes i creïlla, amb el toc especial de l’herba-sana.
• El rin-ran. És un plat que deriva de l’olla de berzas, però a les creïlles, les bledes i els fesols se’ls afig abadejo, ou dur i un bon doll d’oli d’oliva.
• Ajoarriero. Els ingredients són creïlla, abadejo i oli.
En rebosteria no cal oblidar el dolç típic xulillà, el Reguiño, l’aparença del qual és la d’una mona, però els ingredients no són els mateixos ni el sabor tampoc; aquest és un poc més dolç. No podem oblidar els congretes, la mantegada i les coques d’ametla. Tot això acompanyat de bons vins de la terra com el vi ranci i la mistela.
Productes típics:
Vins i oli d’oliva de la Cooperativa Valenciana Agrícola Santa Bárbara, c/ Mestre Amblar, 20. Servei de forn i pa tradicional. Pastes típiques. Servei de carnisseria. Carns de criança pròpia. Embotits tradicionals dels Serrans.

Interés turístic:

Al nucli antic del poble s’ubiquen els monuments més representatius; a més del castell, declarat monument historicoartístic, hi ha la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels que es va construir sobre una mesquita durant els segles XV i XVI. Altres edificis a destacar són l’ermita de Santa Bàrbara del segle XIV, situada al barri de l’ermita, on es custodia la imatge de la patrona Santa Bàrbara. Xulilla destaca per la bellesa dels seus paratges naturals. L’erosió del riu Túria ha creat un impressionant canó conegut com les Gorges de Xulilla, format per parets de fins a 160 metres de profunditat i 10 metres d’amplària. Prop del poble es concentren alguns dels paratges més bells com el Charco Azul, Trascastillo o Los Calderones, tots situats en el canó del Túria mateix.

Què veure-hi?

Església parroquial de la Mare de Déu dels Àngels (segle XVII).
Ermita de Santa Bàrbara (any 1364) i ermita de Sant Josep (segle XVII).
Importants restes de castell àrab (encara visitables).
Zona d’estiueig de muntanya: riu Túria, llacuna del Charco Azul, la muralla, les ruïnes del poblat ibèric.
Multitud de zones d’alt interés paisatgístic.

Què fer-hi?

Senderisme
PRV: 76 (Xulilla-Xestalgar)
PRV: 77 (Xulilla-Embassament de Loriguilla, Sot de Xera)
SL: Las Cuevas-La Peñeta.
SL: Font del Lebrillico-La Mola
SL: Pelma-Font de la Rinconà-La Bandera-Pelma
Rutes pel nucli antic del poble
Esports d’aventura: escalada (36 sectors escalables)
Zona recreativa de Pelma: berenadors, graelles i zona d’acampada a Pasqua.
Ponts penjats sobre el riu Túria.

Més informació:
www.chulilla.es

Festes:

Les festes patronals es fan en honor de Santa Bàrbara i se celebren la segona setmana d’agost. La festa més arrelada i la més antiga de la població és la de l’Enramà, en què es canten els tradicionals mayos, cants en què en un to irònic i a ritme de jota es recapitula tot allò que ha passat durant l’any al poble. Aquesta festa té lloc cada any el primer cap de setmana de maig. Una altra de les festes tradicionals és la coneguda com las Cruces en honor del Santíssim Crist del Perdó. Durant el cap de setmana més pròxim al dia 15 de setembre, els carrers de tota la població es guarneixen per a exposar creus monumentals fetes pels veïns mateixos.

Oficina de turisme

Direcció: Calle de las Eras, s/n C.P: 46167 Chulilla
Telèfon: 961657979
Fax: 961657979
Email: chulilla@touristinfo.net
Web: http://www.chulilla.com
Horari:

Horario: Miércoles a Viernes de 09.00 a 14.00 h. Sábados y domingos de 11:00 a 14:00 h.