XIVA

XIVA

Xiva és un municipi situat en un enclavament privilegiat de la comarca de la Foia de Bunyol-Xiva i té una extensió de 177,7 km2. La població es troba en la falda de la lloma del Castell, punt estratègic des d’on s’observa una meravellosa panoràmica de València, amb excel•lents vistes al mar i la muntanya. La seua proximitat a la ciutat de València ens permet gaudir de la tranquil•litat de l’interior, amb una àmplia oferta turística.


Com arribar:

Situada en un enclavament privilegiat, a la comarca Foia de Bunyol-Xiva, província de València, la vila es troba en el punt de contacte entre la muntanya i el pla, a 240 metres sobre el nivell del mar, amb una població superior als 16.000 habitants. Xiva s’ha convertit en un municipi residencial. L’autovia A-3 Madrid-Valencia possibilita que la distància de la capital es recórrega en només vint minuts. També està comunicada pel ferrocarril Madrid-Conca-València i mitjançant autobús de línia Iátova-Bunyol-València.

Gastronomia:

Són plats típics de Xiva l’olla de carn (amb fesols, creïlles, penca, cansalada, botifarra de pa i ceba, güeña, mitjana i os), l’olla de cols (amb fesols, bledes i creïlles), com també el mojete o la samfaina de fesols. També té un agran importància la paella valenciana pel seu arrelament a la terra.

A més, Xiva destaca per la seua varietat de vins negres, blancs i rosats, ja que a la localitat hi ha tres cooperatives vinícoles de renom.

Interés turístic:

El castell de Xiva: d’origen musulmà, edificat sobre fonaments romans —actualment, en ruïna a causa del seu gran deteriorament durant les guerres carlines i el seu posterior ús amb fins militar—, queden alguns panys de les muralles i una torre. Es troba actualment sota la protecció de la llei de conservació de patrimoni històric espanyol.

L’Església Parroquial de Sant Joan Baptista: arxiprestal, edificada entre 1733 i 1781.

Paratges naturals:
En la veïna serra de Xiva es troben paratges d’interés com l’Alhóndiga, la Umbría o el Enebro, amb les seues fonts del mateix nom. Les fonts del Enebro, Marjana, Umbría, la Alhóndiga i Vista Alegre disposen d’un ecosistema d’un gran valor natural.

Disfrutar dels nombrosos paratges de gran valor paisatgístic i natural, entre els quals destaquen la font del Enebro, Marjana, la Alhóndiga o Vista Alegre amb les seues àrees recreatives. La serra de Xiva alberga un bon nombre de jaciments i restes amb valor arqueològic, com el poblat iber del Castellet, la Cova de Vacas, la Cova del Sapo, l’Abric de la Peña Roya, la font dels Conills. Quant a les sendes per a recórrer el territori de Xiva, s’està treballant en la senyalització, com la senda homologada de Malviaje PRV – 300, que recorre el nord de la serra.

Club de Golf El Bosc
Tel: +34 96 180 80 09
Fax: +34 96 180 80 08
www.elbosquegolf.com

Festes:

El 24 de juny se celebra el dia del patró, Sant Joan, però les festes més importants tenen lloc entre l’1 i el 8 de setembre. S’hi commemora l’aparició de la Mare de Déu del Castell. La imatge de la patrona és baixada en romeria des de l’ermita en començar les festes. Entre el 15 i el 19 d’agost tenen lloc les festes del Torico de la Cuerda i vaquetes fins al dia 29 del mateix mes. Al final de juny se celebra la festivitat de Sant Joan. Durant el diumenge de resurrecció se celebra la trobada entre la Mare de Déu i Jesús Ressuscitat, tot això acompanyat per les campanes. La trobada compta amb la baixada o trasllat de la imatge de la Mare de Déu des del castell a l’ermita.

Oficina de turisme

.