XEST

XEST

Està situat entre la serra de Xiva i el Pla de Quart. La superfície del terme és prou plana i la localitat està edificada sobre terreny pla, encara que hi ha una xicoteta elevació sobre la qual s’assenta l’església parroquial. Té una economia basada tradicionalment en l’agricultura, en la qual han destacat els cultius de secà (vinya, garrofera, oliverar), encara que en els últims anys amb la implantació del reg per degoteig, s’han transformat zones de secà en regadiu. La població compta amb una de les cooperatives més antigues d’Espanya, Cheste Agraria, que elabora bons vins (sobretot procedents de la varietat Moscatell d’Alexandria). Els cultius de regadiu es destinen majoritàriament a cultius citrícoles.

Més informació en www.cheste.es


Gastronomia:

Quant a la gastronomia, a més d’alguns plats que s’elaboren a la zona com l’olla amb pilotes, la paella amb pollastre, romer i conill, o l’olla de dejuni, un dels més característics i singulars de Xest és la gachamiga, composta principalment per carn de porc, farina, creïlles i tomaca. Aquest plat és protagonista durant la celebració de les festes patronals, el sopar de gachamiga, encara que no s’elabora en els restaurants de la població. A més, cal destacar alguns productes de rebosteria com els testaments, els delgadicos o les coques de bou, molt unides als festejos taurins, com el seu nom indica. Tot això sense oblidar els grans vins que elabora el celler Cheste Agraria, un dels més antics de la Comunitat Valenciana, com el ja conegut espumós de moscatell Reymos i que ofereix visites i tasts dels seus bons vins i misteles.

Interés turístic:

Xest conserva vestigis des del seu inici i es creu que els pobladors pioners van ser de Llíria per les restes de ceràmica ibera trobades. També destaca el tresor de Xest trobat a La Safa, el 1864: es tracta d’un tresor d’un gran valor històric. D’altra banda, de l’època romana es conserven les restes de les termes romanes trobades en l’interior del circuit de velocitat i que hui han sigut incorporades com a atractiu turístic.

Pel que fa a les construccions religioses, destaquen l’església de Sant Lluc Evangelista, que data del segle XVIII, és d’estil neoclàssic i té una torre campanar de grans dimensions (51 m); actualment es troba protegida per la llei de protecció de patrimoni històric espanyol. També hi ha l’ermita de la Soledat Gloriosa, del segle XV. A més, la Ruta Urbana i la Ruta Mercader recorren els punts més interessants del municipi a través d’una senyalètica específica, plafons informatius i explicatius i fullets il•lustratius editats en castellà, valencià i anglés. Finalment cal destacar el Circuit de Velocitat de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo. Es tracta d’una atracció turística d’un gran pes per l’afluència massiva (150.000) a aquest esport que cada any ompli de gom a gom la localitat de Xest quan se celebra algun gran premi referent al motor.

Festes:

Quant a les festes, Xest posseeix quatre festes principals, començant per les falles que, encara que no compten amb multitud de públic, el dia de Sant Josep, 19 de març, desfilen sobre belles carrosses confeccionades a mà. Molt prop d’aquesta data, se celebren les festes patronals de la mare de Déu de la Soledat Gloriosa, popularment anomenades festes dels clavaris, que omplin els carrers de llum, música i diversió amb multitud d’actes lúdics i religiosos com processons, misses, mascletades, paelles, disfresses, gachamiga, revetles i entrades de bous. Aquesta festa és de caràcter mòbil ja que depén de la celebració de la Pasqua i té lloc el diumenge següent al de Resurrecció. Al final de juliol arriben les Festes de Juliol, amb sopars a la plaça, serenades nocturnes, festejos taurins o cine. A l’octubre se celebren les festes patronals de Sant Lluc, popularment conegudes com les festes de la verema, unes festes molt esperades per tots amb un marcat caràcter tradicional lligat a la recol•lecció del raïm, com es pot comprovar en l’acte de la xafada del raïm, que dóna començament a aquestes festes i en les quals tot hi fa referència: la indumentària amb motius florals, els passadors i complements de les festeres, el tron on es fa la presentació dels xiquets i les xiquetes de les festes, etc. Uns pocs dies més tard se celebra la gran festa del motor, normalment el primer cap de setmana de novembre, encara que no és fixa. Aquesta festa ve lligada a la celebració del Gran Premi de Motociclisme de la Comunitat Valenciana, que cada any atrau a major quantitat de públic i aficionats. Festes que es complementen en gran part gràcies als esdeveniments i les activitats tant culturals com esportives o socials que organitzen les associacions i l’Ajuntament de Xest com ara congressos, xarrades, exposicions, etc.

Oficina de turisme

Turist Info Cheste Calle María Carbonell 14 Tel: 960616261 Fax: 962512007 (Ayto.) cheste@touristinfo.net