CASTIELFABIB

CASTIELFABIB

Anomenat afectuosament el xicotet Albarrasí, és un municipi menudet i encimbellat que es troba sobre un turó, al marge dret del riu Ebrón. Situat en l’extrem nord-oest del Racó d’Ademús, la superfície del terme és muntanyosa; amb altures compreses entre els 800 i 1.550 m.


Com arribar:

Des de València, s’accedeix a aquesta població a través de la A-3 o CV-35, per a enllaçar amb la N-330 i després amb la CV-479.

Gastronomia:

La gastronomia local, està basada sobretot en la carn de be i porc, i en plats típics com les gatxes, el potaje i l’arròs empedrat.
També és molt típic la Tomaca Morada i la Poma Esperiega, de la qual es produeix un deliciós suc de poma.

Interés turístic:

El municipi de Castielfabib, a més del nucli de població d’aquest mateix nom, alberga 5 llogarets més: Cuesta del Rato, Los Santos, Mas de los Mudos, Mas de Jacinto y Arroyo Cerezo.

Molt prop del poble es troben les ruïnes del Convent Agustinià de Sant Guillermo (s.XVIII). Fora del poble, es troba en una dels llogarets, Rierol Cirerer, l’Església de Sant Joaquín i Santa Ana (s.XVIII). En aquest llogaret, domina el Pic dels Tres Regnes (punt de reunió dels representants dels tres regnes). Entre els seus paratges naturals, destaca el Paratge Natural Municipal “Mol.la dels Tres Regnes”, a més de la “Muntanya del Rodeno”, les “Rambles del Val de l’aigua” i les riberes dels rius Turia i Ebrón.

Dominen la població les restes d’un castell la fonamentació del qual es considera romana, ampliat després durant la dominació musulmana. Sobre l’edifici destinat a Sala d’Armes del Castillo, es va edificar l’actual Església-Fortalesa (S.XIII) dedicada a La nostra Senyora dels Àngels. Aquesta església separa la part antiga de la vila de la nova, doncs per a anar d’una a una altra cal travessar un túnel o passadís que creua per baix de l’església.

Festes:

En tots els llogarets, el 16 de gener se celebren les fogueres de Sant Antón.
En Mas de Jacinto, el 20 de gener, se celebren les festes en honor a Sant Sebastià, patró del llogaret, amb fogueres i rostits populars.

En Los Santos, el 25 d’abril, festes patronals en honor a Sant Marc, amb processó i balls populars.

A Castielfabib:
• El 10 de febrer, festes en honor a Sant Guillem, patró de la vila, amb ball i rostits populars
• En Setmana Santa i Pasqua, les festes més tradicionals, en les quals destaquen la portada de dos xops (Divendres Sant), el seu plantá en la plaça (Dissabte Sant), el ball popular del dissabte a la nit, el cant de l’Aurora als Majorals i Majoraleses en la nit del dissabte i les Cortesies del matí de Pasqua amb els voltejos humans de campanes.
• El primer cap de setmana d’agost, festes en Cuesta del Rato amb revetla.
• El tercer o quart cap de setmana d’agost, festes de el “turista” amb gran quantitat d’actes lúdics i esportius i fabuloses revetles.
• La tercera/quarta setmana d’agost, setmana cultural, amb gran varietat d’actes culturals i festius.
• 8 i 9 de setembre, festes en honor a la Verge de Gràcia, patrona de la vila, amb processons, voltejos, rostits i revetles populars.
• El 8 de desembre, foguera en honor a l’Immaculada Concepció amb rostit popular. El 13 de desembre en Los Santos, festa en honor a Santa Llúcia, patrona del llogaret.

Oficina de turisme

Direcció: Plaza la Villa C.P: 46141 Castielfabib
Telèfon: 97 878 31 00
Fax: 97 878 31 29
Email: rinconademuz@touristinfo.net
Web: www.castielfabib.es
Horari:

Horari: de dimarts a dissabte de 9h a 14h Visites guiades pel casc històric de Castielfabib tots els dissabtes a les 11´30h .