BUÑOL

BUÑOL

Buñol és mundialment coneguda per la Tomatina, però, a més, Buñol ofereix al visitant una infinitat de possibilitats de caràcter turístic i cultural que fan que pague la pena conéixer Buñol, que té nombrosos atractius culturals, naturals i lúdics per al turista que decidisca endinsar-se en els seus carrers.

Les dues bandes simfòniques de música, el castell medieval i la gran quantitat de fonts, jardins i parcs fan d’aquest poble un lloc obligat de visita per al turista.

En el nucli urbà destaquen el castell, el barri antic, les fonts i els jardins, com també el Museu Arqueològic i alguns edificis emblemàtics, tant de patrimoni eclesiàstic com civil.


Com arribar:

Al poble de Buñol es pot arribar per carretera o amb tren des de València o Madrid, ciutats a les quals es pot arribar amb avió, per carretera o amb tren; a València també es pot arribar amb vaixell. El trajecte més recomanable per a anar a Buñol és des de València, a través de la línia C-3 de trens de rodalies, o per l’Autovia A-3, Madrid-Valencia. Si veniu de Madrid, es pot arribar directament fins a Buñol per l’Autovia A-3.

Gastronomia:

Els embotits gaudeixen de gran fama: llonganissa, botifarra, botifarró, sangregordo (botifarra negra de carn) i güeñas.
Plats típics en guisats: mojetes, gaspatxos (que s’elabora amb pastes, pollastre, perdiu o conill), olla de dejuni i olla sulsía.
Plats amb fregits: gachamiga i migoted.

Interés turístic:

Buñol té nombrosos atractius culturals: barri antic, castell medieval, molí de paper rehabilitat… Amb només uns 10.000 habitants, és un lloc únic ja que uneix cultura i naturalesa.

Al centre de la població s’alça un dels llocs més emblemàtics del patrimoni històric del nostre poble. El Castell de Buñol és una fortalesa que data del segle XII, és visitable en qualsevol moment de l’any, i allí es realitzen alguns dels esdeveniments culturals que tenen lloc a la nostra localitat.

Hui dia, el Castell de Buñol és un dels millor conservats de la Comunitat Valenciana, diàriament rebem visitants de tots els punts de la geografia que vénen a conéixer un dels pocs castells habitats d’Espanya.

Entorn del seu espectacular Castell del segle XII, situat en l’antiga frontera entre València i Castella, es troba un barri antic ple de contrastos on els vianants poden visitar obres arquitectòniques repletes d’història com l’església parroquial de Sant Pere, el parc de San Luís, el molí de Galán o les seues nombroses fonts. Aquest barri amb carrers estrets i amb encant desemboca en la plaça del Pueblo, lloc on se celebra la Festa de la Tomatina i on trobem l’església de Sant Pere Apòstol, i després arribem al molí de Galán, que és un altre dels atractius, mostra d’un passat recent d’expansió industrial i que hui dia alberga la biblioteca municipal i sales d’exposicions.

L’església de Sant Pere Apòstol és un edifici neoclàssic del segle XVIII. Està presidida per la torre campanar de planta quadrada que s’alça als seus peus. L’església posseeix planta de creu llatina amb nau central composta per quatre trams, que es corresponen amb les capelles laterals, creuer i cúpula al centre.

Si parlem de patrimoni, a Buñol és obligatori fer esment dels seus edificis industrials tan importants.

El més destacat és el molí de Galán, un exemple de patrimoni preindustrial i símbol de la importància que va tenir la indústria paperera en el municipi. Encara que la fàbrica va començar la seua activitat molt abans, l’edifici està datat en la primera meitat del segle XIX i té una morfologia que pretén emular les construccions domèstiques i urbanes. Just al costat del molí de Galán passa el riu Buñol, un aspecte que va influir de forma determinant en l’aparició i el desenvolupament de l’activitat del paper i que hui dia connecta amb el Parc Fluvial i serveix com a zona d’esbarjo i connexió d’entorns naturals amb zones culturals. En l’actualitat l’edifici ha sigut rehabilitat, i les seues plantes s’han destinat a diferents usos: biblioteca, sala de conferències, sales d’exposicions, instal·lacions esportives i Museu de la Tomatina.

El passeig de Sant Luís és un parc urbà situat en l’extrem oest del municipi entre la carretera i el mirador del Cuco i el riu Buñol. Allí tenen lloc multitud d’actes i esdeveniments de rellevància cultural, social i lúdica. En un pausat i refrescant passeig pel parc podem veure l’ermita de Sant Lluís Beltran, el brollador i l’Auditori Municipal a l’aire lliure.

Auditori de música a l’aire lliure. És de propietat municipal i es troba a l’interior del passeig Sant Lluís, al costat de l’ermita dedicat a aquest sant que li dóna nom. Es va inaugurar el 1989 arran del gran impuls i creixement que havien experimentat les dues societats musicals de Buñol. L’Auditori té una capacitat aproximada per a 2.500 persones al peu de la roca tallada. La seua visió nocturna és espectacular ja que, per estar a l’aire lliure i encaixonat per la roca tallada, que facilita la seua acústica, es gaudeix de la música en un entorn privilegiat.

Ermita de Sant Lluís. Datada cap a finals del segle XIX, és un xicotet edifici neogòtic que consta d’una cúpula amb volta de creueria i un altar. Pel que sembla, aquesta ermita en substitueix una altra de més antiga que estava en el mateix lloc i va quedar arruïnada a causa d’una inundació. Al fons de l’altar hi ha un nínxol amb finestra policromada de vidre, on està la imatge del sant. El temple s’alça en honor de Sant Lluís Bertrán, sant patronal, que segons la tradició va passar per Buñol per a evangelitzar la nombrosa població morisca, i durant la seua estada dormia en l’accés al parc; d’ací el nom i la ubicació.

Cueva del Turche. És un dels espais naturals més interessants. El seu llac i la cascada que es precipita des dalt de la paret de roques ofereix un espectacle natural reconfortant. És un conjunt geològic de gran bellesa i força paisatgística format per un llac emmarcat en un gran amfiteatre de roca, que posseeix una àrea de pícnic dotada d’infraestructura. Paratge idoni per a prendre un bany estival refrescant. En determinades èpoques, quan hi ha pluges abundants, podem gaudir veient com cau la cascada des d’una altura de 60 metres. S’hi accedeix per la carretera CV-425, direcció Alboraig.

També cal destacar altres paratges com:

El Fresnal. Situat a uns 20 quilòmetres de Buñol, està considerat com un dels últims reductes del que, en una altra època, va ser la rica i prolífica vegetació mediterrània d’interior. Un paratge de 204 hectàrees, que presenta, per les seues característiques geològiques i orogràfiques, un microclima humit que ha permés conservar excel·lents boscos de freixes de flor acompanyats d’un estrat arbustiu ric i divers.

Fuente Umbría i Las Moratillas. La font Umbría té un brollador d’altura d’aigües gèlides i cristal·lines, una infraestructura de serveis bona i encertada, pensada per a gaudir d’un dia de camp: barbacoes, bancs, taules de pedra i seients de fusta perfectament disposats. Una poc més cap a l’oest, també podrem gaudir de l’àrea d’esbarjo i acampada de Las Moratillas. Es tracta d’un enclavament convertit en microreserva amb una extensió de 7,9 hectàrees.

La Condesa. Situada al costat de la carretera que ens porta de Buñol al Collado Umán es troba l’àrea recreativa i la font de La Condesa: un espai natural frondós amb unes infraestructures per a gaudir d’un dia de camp.

Festes:

LA TOMATINA és sens dubte la més espectacular i mundialment coneguda de les festes de Buñol. És l’últim dimecres d’agost i dins de la Setmana Gran de Buñol, quan, a les 11 del matí comença la batalla de la tomaca. Una hora inoblidable de rialles i tomacades han convertit La Tomatina en una de les festes valencianes i espanyoles de major atractiu turístic internacional.

CONCERTS DE PRIMAVERA al maig i al juny, al càrrec, de les dues societats musicals de la localitat: El Centro Instructivo Musical La Armónica de Buñol, coneguts popularment com Los Litros, i la Sociedad Musical la Artística de Buñol, Los Feos.

VIURE DE CINE: cada primavera, en anys parells, aquest cicle de cine acosta fins a les pantalles de la localitat el millor del cine valencià i europeu del moment.

BIENNAL DE LES ARTS PLÀSTIQUES. Cada mes de juliol d’anys imparells, Buñol organitza un certamen biennal que aglutina concursos de pintura, escultura i pintura ràpida.

MERCAT AMBULANT D’ARTESANIA. Cada primer diumenge de mes, al castell de Buñol.

BIENNAL DE MÚSICA. Se celebra al juliol dels anys parells, amb famoses bandes de música i agrupacions musicals d’Espanya i altres parts del món.

FIRA DEL COMERÇ. Cada mes de maig reuneix unes cent empreses i comerços de Buñol que exposen els seus productes i serveis al públic visitant.

FIRA I FESTES DE BUNYOL. Se celebra l’última setmana d’agost al passeig de Sant Lluís, amb gran quantitat d’atraccions i actes festius: carrera popular, processons, concursos gastronòmics. El prestigiós Mà a Mà entre les dues societats musicals de Buñol se celebra l’últim dimarts d’agost, a la nit, a l’Auditori Municipal.

Oficina de turisme

Direcció: Casa Señorial del Castillo de Buñol
Telèfon: 962503886
Fax: 962503083
Email: bunol@touristinfo.net / turismo@bunyol.es
Web: www.turismolahoya.buñol.es
Horari:

Miércoles, jueves y viernes de 10:30 a 14:00 h. Sábado y domingo de 10:00 a 14:00 h. y de 16:00 a 18:00 h.