BUÑOL

BUÑOL

Buñol és mundialment coneguda per la Tomatina, però, a més, Buñol ofereix al visitant una infinitat de possibilitats de caràcter turístic i cultural que fan que pague la pena conéixer Buñol, que té nombrosos atractius culturals, naturals i lúdics per al turista que decidisca endinsar-se en els seus carrers.

Les dues bandes simfòniques de música, el castell medieval i la gran quantitat de fonts, jardins i parcs fan d’aquest poble un lloc obligat de visita per al turista.

En el nucli urbà destaquen el castell, el barri antic, les fonts i els jardins, com també el Museu Arqueològic i alguns edificis emblemàtics, tant de patrimoni eclesiàstic com civil.


Com arribar:

Al poble de Buñol es pot arribar per carretera o amb tren des de València o Madrid, ciutats a les quals es pot arribar amb avió, per carretera o amb tren; a València també es pot arribar amb vaixell. El trajecte més recomanable per a anar a Buñol és des de València, a través de la línia C-3 de trens de rodalies, o per l’Autovia A-3, Madrid-Valencia. Si veniu de Madrid, es pot arribar directament fins a Buñol per l’Autovia A-3.

Gastronomia:

Els embotits gaudeixen de gran fama: llonganissa, botifarra, botifarró, sangregordo (botifarra negra de carn) i güeñas.
Plats típics en guisats: mojetes, gaspatxos (que s’elabora amb pastes, pollastre, perdiu o conill), olla de dejuni i olla sulsía.
Plats amb fregits: gachamiga i migoted.

Interés turístic:

1. CASTELL : es troba situat a l’antiga frontera entre València i Castella, en una posició estratègica. Situat entre el barranc del riu Bunyol i el de Borrunes, està constituït per dos recintes clarament diferenciats.
El recinte situat al nord és el que comprenia l’espai militar amb la porta principal integrada en la potent torre portal nord, custodiada per dues torres laterals als extrems i tancada per una muralla, i configura una Plaça d’Armes àmplia.
El recinte situat al sud era el d’ús residencial dels senyors de Buñol. Aquestes dependències s’articulaven entorn a una plaça triangular que connectava amb el primer recinte per un túnel sota la torre Major o de l’Homenatge. En aquest recinte es troba l’antic Palau Mercader, l’Església del Salvador i una planta del Palau Gòtic. D’aquest recinte s’ix per la torre sud o Torreta, al barri medieval o del Castell.

  • Palau Mercader (Casa Senyorial): Museu Arqueològic
    Antic palau residència dels senyors de Buñol des del segle XIV, restaurat recentment. La col·lecció arqueològica de Buñol arreplega restes representatives dels períodes: paleolític, neolític, l’edat del ferro i del bronze, com també vestigis de les cultures íbera i romana a Bunyol i els seus voltants.
  • Església del Salvador: Museu Etnològic
    Durant segles va albergar el panteó de la família Mercader. L’exposició disposa de diversos espais que mostren els estris de les labors agrícoles tradicionals, d’altres professions, com també material i parament domèstic dels últims segles. Podem veure també com era una casa del segle XIX.
  • Palau Gòtic (Sala del Oscurico):En l’actualitat només se’n conserva la part inferior, ja que la superior i la coberta des de la qual  s’accedia a la Torre Major, coneguda com a Torre de l’Homenatge, van ser enderrocades el 1930 per amenaça de ruïna, després d’esfondrar-se les parets que donaven al carrer Palafox. La nau conservada disposava al seu moment d’un entresòl cobert amb una volta de maçoneria enderrocada també per a configurar l’espai actual que queda resolt com una nau rectangular coberta amb arcs d’estil gòtic.En l’actualitat està condicionat com a sala d’exposicions, conferències i concerts.

2. MOLÍ GALÁN: El Molí de Galán és un exemple de patrimoni preindustrial i símbol de la importància que va tindre la indústria paperera al municipi. A l’edifici, del segle XVIII, s’hi va instal·lar el 1877 la primera màquina de fabricació de paper a Espanya. L’edifici va ser utilitzat, també, per a produir-hi energia hidràulica i per a moldre cereals.
Mostra d’un passat recent d’expansió industrial i que avui dia alberga la biblioteca municipal i unes sales d’exposicions. Per la seua ubicació pròxima al riu Bunyol connecta amb el Parc Fluvial que serveix com a zona d’esplai i connexió d’entorns naturals amb zones culturals.

3. CEMENTERI CIVIL. Ens mostra la presència important de la maçoneria a Buñol des del segle XIX fins a l’actualitat.
Els habitants de la població i la seua forma d’entendre la mort queden representats en nombroses làpides, on es mostra la rivalitat musical de la població, les aficions dels seus veïns o els seus treballs. No és estrany veure en moltes de les esteles funeràries gravats amb escuts d’equips de futbol, de societats musicals, objectes relacionats amb el treball del finat o emblemes de la seua filiació sindical o política.

3. ESGLÉSIA DEL POBLE: Edifici neoclàssic del segle XVIII. Presidida per la torre campanar de planta quadrada que s’alça a l’entrada de l’església, la seua façana mostra la portada configurada per pilastres d’ordre corinti i columnes que sustenten un frontó. Posseeix planta de creu llatina amb nau central composta per quatre trams que es corresponen amb les capelles laterals, creuer i cúpula al centre. És de destacar la Capella de la Comunió, ricament decorada amb frescs atribuïts al taller dels Vergara.
Conservatori de música

4. CONSERVATORI DE MÚSICA PROFESSIONAL
Xalet d’estil modernista de principi del segle XX en el qual se situa el col·legi Sant Rafael, actual conservatori de música, de propietat municipal, és un edifici emblemàtic per a la població.
Edifici de diverses plantes, a l’interior del qual es pot observar el sòl hidràulic original d’estil modernista o art-déco en molt bon estat de conservació.

4. EL PARC DE SANT LLUÍS
El passeig de Sant Lluís és un parc urbà situat a l’extrem oest del municipi, entre la carretera i el mirador del Cuco i el riu Buñol. Es tracta d’un parc d’una profunda tradició festiva a Buñol, ja que s’hi porten a terme multitud d’actes i esdeveniments de rellevància cultural, social i lúdica.
En una passejada pausada i refrescant pel parc podem veure l’Ermita de Sant Lluís Bertran, d’estil neogòtic remodelada el 1896. Al costat de la qual podem admirar les aigües que brollen de la deu, molt a prop també de la font de Sant Lluís.
Aprofitant el faralló rocós de la zona del Cuco es va construir, en la segona meitat del segle XX, un Auditori Municipal a l’aire lliure on se celebren els concerts musicals, capaç d’albergar unes  3.000 persones.

5. EL PARC FLUVIAL
Un passeig agradable per un parc modern que ha permés la recuperació i transformació del llit  del riu Buñol en un parc fluvial d’ús públic i recreatiu.
Es tracta d’un passeig verd, bonic i pintoresc, al costat del riu Buñol, de quasi un quilòmetre de recorregut, des del Parc de Sant Lluís fins a l’emblemàtic edifici del Molí Galán.

6. LA CUEVA DEL TURCHE
La Cueva del Turche és un dels espais naturals més interessants de Buñol. El seu llac i la cascada que es precipita des de l’alt de la paret de roques ofereix un espectacle natural reconfortant.
S’hi accedeix per la carretera CV-425, de Buñol a Alborache.
És un conjunt geològic de gran bellesa i força paisatgística, format per un llac emmarcat en un gran amfiteatre de roca, i que posseeix una àrea de pícnic dotada d’infraestructura. Paratge idoni per a prendre-hi un bany estival refrescant.
En determinades èpoques, quan les pluges són abundants, podem gaudir veient com cau la cascada des d’una altura de 60 metres.
Al paratge hi ha un microclima amb una temperatura mitjana anual que oscil·la entre els 16 i els 18 graus, sense gaire diferenciació entre l’estiu o l’hivern. L’abundància de vegetació és causada pel fet que al llarg del vessant hi ha constantment un degoteig d’aigua per les seues filtracions.

7. RIU BUÑOL (La Jarra) – BARRANC CARCALIN
El riu Buñol envolta el nucli de població amb un curs fluvial que és permanent en aquest tram i intermitent a la resta de les zones. Està encaixat en el barranc Carcalín de manera parcial, on es poden trobar zones bones per a la pràctica de l’escalada. Format per elements com la Silla  de Roma ―una altra zona d’escalada―, el Puente Natural ―zona d’espeleologia―, els jaciments paleontològics amb restes de dinosaures del secundari i mamífers del terciari o els jaciments arqueològics del paleolític mitjà i el superior.

8. NAIXEMENT DEL RIU I BARRI DE MIJARES

L’accés al naixement del riu s’efectua per la carretera local que condueix des de Yátova fins a Hortunas, per la desviació senyalitzada cap al Barrio de Mijares. El punt conegut com a Nacimiento del río Mijares és el lloc on les aigües d’aquest riu tornen a emergir després de desaparéixer ―excepció feta dels anys plujosos― abans d’arribar a l’aldea o Barrio de Mijares. El paisatge fluvial que envolta el riu Mijares està rodejat de masses boscoses i les seues aigües cristal·lines a penes no reben aportacions urbanes. Presenta trams plans entre zones d’horta, coberts per un bosc de ribera prou ben conservat, amb trams d’aigües braves, encaixats entre roques amb abundants tolls naturals.

Per la zona discorre la senda de gran recorregut GR-7 i també podem veure la Casa del Coronel, un alberg i centre d’interpretació pendent de rehabilitació.

9. EL FRESNAL I LAS MORATILLAS

Emplaçament del Fresnal: una microreserva de flora on podem trobar representacions d’algunes espècies endèmiques com el fleix de flor, que a la península Ibèrica només es troba a les terres valencianes.

Dins del paratge del Fresnal es troba el paratge de la Fuente de la Umbría, una font d’altura, d’aigües gèlides i cristal·lines, amb una bona i encertada infraestructura de serveis pensada per al gaudi d’un dia de camp: barbacoes, bancs, taules de pedra i seients de fusta perfectament disposats.

Un poc més a l’oest, també podrem gaudir de l’àrea d’esplai i acampada de Las Moratillas, un espai protegit com a microreserva de la flora.

ACCÉS: Des de l’autovia de Madrid A-3, prenem l’eixida 304 a Las Moratillas – Fuente Umbría. S’acaba l’asfalt i continuem per una pista que passa per la granja Meteor. El camí ascendeix al tossal de Maricardate pel qual passa el PR-CV 190 de Buñol. Seguim uns quants quilòmetres més fins a arribar a l’àrea recreativa i a l’entrada de les Casa de las Moratillas, flanquejada per alborços (arbutus unedo L.) dels quals podem trobar algun exemplar monumental.

 ESPORT I AVENTURA A l’AIRE LLIURE

El paisatge de Buñol i la seua comarca ens ofereix una gran riquesa i diversitat de paratges i espais tan espectaculars com sorprenents on entregar-nos a la pràctica d’activitats a l’aire lliure i esports d’aventura.

SENDERISME. L’Ajuntament de Buñol  ha senyalitzat i homologat una senda de recorregut menut, la PRV-190, d’uns 30 quilòmetres, amb un nivell mitjà-alt de dificultat, per a recórrer-lo en unes 8 hores aproximadament. La senda ix del Passeig de Sant Lluís, s’interna pel barranc de Carcalín i va ascendint fins al Puntal de la Hoya de Macastre i després fins al Pic Nevera, de 1.115 metres d’altitud. Després d’un fort descens arribarem fins a la Fuente Umbría i el Fresnal, on connecta amb el GR-7 pel qual arribem al naixement del riu Mijares. Des d’allí podem tornar a Buñol pel PRV-148 de Yátova. També podem utilitzar la senda local SLV-31 d’Alborache per a arribar a la Cueva de las Palomas.

 SENDES CIRCULARS A BUÑOL (sense homologar)

-Ruta del Agua

-La Jarra, barranc Carcalín i Puente natural.

ESPELEOLOGIA. el caràcter calcari i càrstic del paisatge de la Foia de Buñol ha afavorit secularment la creació d’innumerables albellons, dolines i avencs estesos per tota la comarca. També és cert que encara que l’espeleologia és una activitat fascinant no està exempta de riscs que cal mesurar adequadament i demanar, si és el cas, l’ajuda personal especialitzada.

ESCALADA. La Foia de Buñol disposa d’unes 300 vies d’escalada repartides en sis sectors.

Les àrees més importants són:

– La Jarra en el barranco de Carcalín, on domina el sisé grau  juntament amb les més fàcils, sempre en esportiva. Hi ha unes 80 vies en aquest sector.

-El Puente Natural, en el mateix barranc, amb unes 20 vies per a esportiva.

-Ventamina, al barranc del Baladrar, juntament amb la A-3, diverses vies de més 30 m en esportiva i clàssica.

– Roma. Es pot accedir pel riu Bunyol, aigües amunt fins a les fites amb senyals ceràmics.

-El Rocòdrom és gestionat pel Grup d’Escalada Tensa,  situat a l’edifici del Molí Galán (propietat municipal)

GRUPO TENSA: 690119110 (Santi).

Festes:

LA TOMATINA és sens dubte la més espectacular i mundialment coneguda de les festes de Buñol. És l’últim dimecres d’agost i dins de la Setmana Gran de Buñol, quan, a les 11 del matí comença la batalla de la tomaca. Una hora inoblidable de rialles i tomacades han convertit La Tomatina en una de les festes valencianes i espanyoles de major atractiu turístic internacional.

CONCERTS DE PRIMAVERA al maig i al juny, al càrrec, de les dues societats musicals de la localitat: El Centro Instructivo Musical La Armónica de Buñol, coneguts popularment com Los Litros, i la Sociedad Musical la Artística de Buñol, Los Feos.

VIURE DE CINE: cada primavera, en anys parells, aquest cicle de cine acosta fins a les pantalles de la localitat el millor del cine valencià i europeu del moment.

BIENNAL DE LES ARTS PLÀSTIQUES. Cada mes de juliol d’anys imparells, Buñol organitza un certamen biennal que aglutina concursos de pintura, escultura i pintura ràpida.

MERCAT AMBULANT D’ARTESANIA. Cada primer diumenge de mes, al castell de Buñol.

BIENNAL DE MÚSICA. Se celebra al juliol dels anys parells, amb famoses bandes de música i agrupacions musicals d’Espanya i altres parts del món.

FIRA DEL COMERÇ. Cada mes de maig reuneix unes cent empreses i comerços de Buñol que exposen els seus productes i serveis al públic visitant.

FIRA I FESTES DE BUNYOL. Se celebra l’última setmana d’agost al passeig de Sant Lluís, amb gran quantitat d’atraccions i actes festius: carrera popular, processons, concursos gastronòmics. El prestigiós Mà a Mà entre les dues societats musicals de Buñol se celebra l’últim dimarts d’agost, a la nit, a l’Auditori Municipal.

Oficina de turisme

Direcció: Casa Señorial del Castillo de Buñol
Telèfon: 962503886
Fax: 962503083
Email: bunol@touristinfo.net
Web: www.turismobunol.com,
Horari:

Miércoles, jueves y viernes de 09:00 a 14:00 h. Sábado y domingo de 11:00 a 14:00 h. y de 16:00 a 18:00 h.