BOLBAIT

BOLBAIT

Bolbait es troba a la comarca de la Canal de Navarrés, al sud-oest de la província de València, i dista 84 km de la ciutat de València.
Situat a la conca del riu Sallent, Bolbait es troba en el centre de la comarca. La superfície del terme és ondulada i s’eleva d’est a oest, des dels 250 als 600 m. Limita al nord amb Navarrés, al sud amb Énguera i Xella, amb la qual limita també per l’est, i a l’oest amb Quesa, totes poblacions de la província de València.


Com arribar:

La via de comunicació del municipi és la carretera CV-580, que arriba des d’Anna passant per Xella, per a després continuar cap a Navarrés, i que enllaça amb l’autovia de València (A-7) per la carretera de l’Alcúdia de Crespins o per la d’Estubeny.
Hi ha la possibilitat d’arribar a Bolbait amb transport públic. S’arriba amb tren des de València fins a Xàtiva i una vegada a Xàtiva es pot agafar l’autobús fins a Bolbait, que recorre aquest trajecte dues vegades al dia.
(Accediu des d’ací als horaris de trens i autobusos)
Per a arribar a Bolbait per carretera:
-Des de València, punxeu ací.
-Des de Castelló, punxeu ací.
-Des d’Alacant, punxeu ací.
-Des de Madrid, punxeu ací.

Gastronomia:

En la gastronomia cal destacar l’olla amb pilotes, l’arròs amb herbes, l’arròs caldós, la paella negra (amb carxofes) i l’arròs de nóvia, la cazolica amb penques i, com a la resta de la comarca, els gaspatxos i la gachamiga. Les coques amb diferents tipus de mescles: de llonganissa, cansalada viada i costella de porc o de pimentó, tomaca, ou i tonyina.
Entre els dolços destaquen els pastissos de cacauet i de moniato, les torticas bescuitades, el braç de gitano, el torró de cacauet, les cristines i els dolços de coco i els rosegons.

Interés turístic:

Un passeig per aquest poble xicotet i bonic portarà el visitant a distintes èpoques històriques:
De l’època musulmana daten les ruïnes del castell de Bolbait, que està situat a la part alta del poble; d’origen àrab. Fou construït al segle XVI com casa-palau de la família Pardo de la Casta, senyors feudals de Bolbait. Va ser declarat Bé d’Interés Cultural.
D’estil barroc, trobem l’església de Sant Francesc de Paula (construïda el 1521 i reconstruïda el 1780) d’estil marcadament barroc.
Fora del nucli urbà i en un monticle s’alça l’ermita de Santa Bàrbara, a 300 m sobre el nivell del mar. Des d’allí podem observar una gran extensió de la resta de la comarca.
El municipi de Bolbait té paratges naturals d’una gran riquesa paisatgística i ecològica; hi destaca el paratge de l’ermita de Santa Bàrbara, el riu Sallent, el pont de Pedra o la gorja Cadena.
Bolbait conserva encara hui la tradició artesanal del treball del vímet i l’espart, i l’elaboració de caliquenyos (purets).
Més informació turística: www.bolbaite.es

Festes:

Acaba la Setmana Santa i Bolbait comença les seues festes en honor del patró Sant Francesc de Paula i del Crist de l’Empar. Els veïns d’aquesta població i els veïns dels pobles de la contornada s’uneixen per a contemplar la desfilada de comparses de Moros i Cristians que també formen part d’aquestes festes. A més, hi ha diferents actes cívics i religiosos: revetles, mascletades, cercaviles i processons. També es dedica una setmana a la cultura. Aquesta es du a terme del 6 al 13 d’agost, i són moltes les activitats culturals i esportives (teatre, concerts, presentació de les reines i els festers, etc.). Els dies 14, 15 i 16 d’agost se celebra la festivitat en honor de Sant Roc amb revetles i festes al carrer del Calvari. El 4 de desembre se celebra Santa Bàrbara, patrona de Bolbait, que té com a festeig central la despertà a primeres hores del matí, amb la banda de música i cants populars que recorren els carrers del poble i fan una gran disparada de coets solts, a més de les romeries de baixada i pujada fins a l’ermita amb la imatge de la santa. El 6 de gener, festivitat de l’Epifania, els Reis d’Orient reparteixen regals a tots els veïns del poble, a les portes de sa casa, per tota la població. Els dies 15, 16 i 17, festivitat de Sant Anton, plantà de la lluminària, benedicció de pans i animals a la plaça de l’Església i, a la nit, a cremar-la per a fer brases i torrar carn. Cacauets i vi per a tots.

Oficina de turisme

96 222 48 16 (Asociación Macizo del Caroig)