BICORP

BICORP

Bicorp pertany a la província de València, comarca de la Canal de Navarrés, partit judicial de Xàtiva i jutjat comarcal d’Énguera. Dista de la capital de la província 98 km. La superfície del terme municipal és de 136,66 km2 i la població s’eleva a 290 m sobre el nivell del mar.
Bicorp està situat entre el riu d’Escalona i el massís del Caroig. Els seus límits són: al nord, Cortes de Pallás i Millars; a l’est, Quesa; a l’oest, Teresa de Cofrents i Aiora; i al sud, Quesa. La superfície del terme és molt abrupta i aspra, creuada per nombrosos barrancs que aïllen zones i formen moles. Les altures més importants són: Toro (893 m), Mola de Bicorb (904 m), Hongares (842 m), Santís (949 m) i Cazmilla (986 m).
El riu Cazuma (o Cazumba), que es forma per la unió dels barrancs de Llatoneros i d’Hongares, creua el terme d’oest a est. L’emplaçament del nucli urbà se situa a 39°08″ de latitud nord i 2°54″ de longitud est del meridià de Madrid. Es troba situat sobre un tossalet i està quasi totalment rodejat pel barranc Moreno.


Gastronomia:

L’especialitat d’aquest municipi és la carn a la brasa, els gaspatxos i el mojete arriero. Entre els dolços típics destaquen el braç de gitano, els pastissos de moniato i les mones de pasqua, a més dels rotllos que es reparteixen en la festivitat de la Santa Creu.

Interés turístic:

Entre les construccions religioses destaca l’església parroquial de Sant Joan Evangelista, d’estil renaixentista, que data del segle XVI.
Són també importants: la Porta del Castell, que és com popularment es coneix l’antiga casa del baró de Bicorb, on destaca l’escut del comte de Castella, segle XVI; els poblats del Calderón a la Mola, La Rotura i Los Morcones, situats vora El Benefetal, que daten de l’edat de bronze; i l’Assut dels Moros, obra morisca, al costat de la qual es troba el toll Los Morteros.
Bicorb és famós pels seus jaciments. Les pintures rupestres de la Cova de l’Aranya (declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco) amb escenes de la recol•lecció de mel, o les del barranc Moreno, en són algunes de les més destacades.
El municipi de Bicorb té nombrosos paratges naturals, com ara el riu Fraile, la massa forestal de carrasques, roures i savines d’El Buitre o la gola Lucino, gola per la qual es pot accedir al naixement del riu Cazuma.
S’ha de destacar que hi ha la possibilitat d’observar àguiles, muflons o cabres hispàniques.
Ecomuseu de Bicorb
Es crea amb la finalitat de contribuir al desenvolupament cultural, social i econòmic del municipi, per a la qual cosa disposa d’un Centre de Difusió del Patrimoni que funciona com a eix vertebrador i de gestió dels recursos patrimonials.
Parc Cultural de la Canal de Navarrés
Ofereix informació als visitants que desitgen conéixer la Cova de l’Aranya i altres abrics representatius de l’Art Rupestre Llevantí. Disposa d’un servei de guia, prèvia cita, que depén de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

Telèfons de contacte:
Ecomuseu: 962 269 403
www.ecomuseodebicorp.com
info@ecomuseodebicorp.com

Festes:

Les festes patronals en honor de la Santa Creu se celebren del 3 al 5 de maig. Són molt típics el repartiment de rotllos i les processons. Les festes populars se celebren del 15 al 18 d’agost. Destaquen l’entrada de moros i cristians, les revetles i les cercaviles.

 

Oficina de turisme

ECOMUSEO DE BICORP. telF: 962269403. www.ecomuseodebicorp.com. info@ecomuseodebicorp.com.