ALZIRA

ALZIRA

La seua extensió és de 111,46 quilòmetres quadrats i, per tant, és un dels municipis més extensos de la Comunitat Valenciana. La distància amb la capital és de 40 km. El seu terme municipal està dividit en dos sectors: la superfície és completament plana als marges del riu Xúquer i cap al sud-est, on s’estenen les serres de Corbera, la Murta i les Agulles, entre les quals es desenvolupen les Valls de la Murta, la Casella i d’Aigües Vives, mentre que el sector de la Garrofera està accidentat pels vessants orientals de la serra de Tous. La Casa de la Vila (segle XVI), les muralles medievals, l’església de Santa Caterina, el Museu Municipal, l’ermita de la Mare de Déu del Lluch, com també nombrosos paratges naturals com la Casella, la Murta i el Cavall de Bernat i el monestir de la Murta.


Com arribar:

Des de València es pot accedir a aquesta ciutat a través de l’autovia A-7 i l’autopista AP-7. Renfe: línia València-Almansa i línia de rodalia de València C2. Autobús interurbà: des de Carcaixent, Algemesí, Cullera i Sueca.

Gastronomia:

Els plats més destacats de la gastronomia local són: la paella, l’arròs al forn i l’arròs amb fesols i naps. La gastronomia alzirenya té l’arròs com un dels protagonistes indiscutibles, especialment les paelles, sobretot de pollastre amb conill i mandonguilles de carn, conegudes com pilotes. Altres varietats són l’arròs al forn, sobreeixint-ne el de panses i cigrons o el de fesols i naps. Durant les Falles, s’elaboren els bunyols (de carabassa); a Setmana Santa l’arnadí de moniato i carabassa, les mandonguilles d’abadejo, i, a Pasqua, les mones. Per a les postres es reserven els gelats, els dolços i la fruita del temps, com la taronja, la reina per excel•lència.

Interés turístic:

La Creu Coberta, on es diu que va morir Jaume I el Conquistador, mentre era traslladat a València. L’Ajuntament data del segle XVI i ocupa un palau d’estil gòtic civil, típic de les mansions valencianes. L’església arxiprestal de Santa Caterina (segle XIII) va ser construïda sobre la mesquita major. Els casalicis del pont de Sant Bernat. L’antic pont de Sant Agustí, del segle XIII. La Vila i la muralla d’Alzira. La Vila és el barri més antic i correspon a l’antiga vila, rodejada totalment per la muralla fins a la segona meitat del segle XX. Actualment es conserven a la Vila l’arxiprestal Santa Caterina, la Casa Consistorial i unes quantes cases i palauets històrics, com la Casa de l’Empenyorament (Museu de la Ciutat), la casa Tena, el palau de Cassassús o la casa Cucó-Gisbert de Alzadora. Alzira compta, a més a més, amb unes quantes rutes de senderisme. La senda PR-V303 té una longitud total de 23 km i el seu traçat discorre pràcticament en paral•lel al barranc de la Casella. Punts d’interés són el conjunt historicoartístic de la Vila d’Alzira, les obres de defensa contra les inundacions del Xúquer, el cultiu del taronger i les belles vistes panoràmiques de les serres de les Agulles i el Cavall. El Pic de la Ratlla, PR-V304, aquesta senda té una longitud de 7 km, incloent les seues derivacions. La senda surt de la Casa Forestal de la Casella, on enllaça amb el PR-V303. Ens condueix pel cim de la Ratlla, punt culminant de la serra, i finalitza al Puntal de Massalari. El més destacable de l’itinerari són les vistes aèries de la serra i del mar Mediterrani.

Festes:

Alzira, com molts municipis valencians, celebra les Falles del 16 al 19 de març. A més, la Setmana Santa Alzirenya està declarada d’Interés Turístic Nacional i acull cada any més de set mil confrares en dihuit germandats que recorren els carrers de la ciutat en processó. El tercer diumenge de maig se celebra una ofrena de flors i fruites al santuari de la Mare de Déu de Lluch, i la segona quinzena de setembre són les festes patronals, amb la baixada de la Mare de Déu a la ciutat, processó, danses i balls, etc. Però, sens dubte, les festes més importants d’Alzira són les festes patronals en honor de Sant Bernat, Santa Maria i la Mare de Déu de Gràcia, organitzades per l’Ajuntament, en què se celebren diversos actes públics per la ciutat i actes musicals. Finalment, el 30 de desembre, dia de Sant Silvestre, se celebra l’aniversari de l’entrada de Jaume I a Alzira amb una processó i una ofrena al monument del rei conquistador.

Oficina de turisme

Tourist Info Alzira. Plaza del Reino. 46600 Alzira. Tel.962419551 alzira@touristinfo.net Tourist Info Alzira – Plaza. Plaza Mayor s/n. 46600 Alzira. Tel: 961116776 alzira-plaza@touristinfo.net