ALPONT

ALPONT

Alpont es troba situat a la zona alta de la comarca dels Serrans, a poc més d’una hora de la capital. La vila d’Alpont conserva encara els vestigis del seu passat esplendorós i alberga restes des de l’edat del bronze, passant pels ibers, els romans i els àrabs. Al segle VII passa a formar part d’Al-Andalus i l’any 1031 es declara regne de Taifes independent. El seu prestigi econòmic i polític va ser tan gran que va arribar a encunyar moneda pròpia. Alpont va ser la capital d’un gran territori que en l’actualitat equivaldria a les comarques dels Serrans i del Racó d’Ademús, a més de Sinarques i Arcos de las Salinas. Va ser conquistada pel Cid l’any 1089 i el 1236, després de ser conquerida pel rei Jaume I, Alpont va continuar sent una plaça d’importància excepcional. Els anys 1319 i 1383 es van reunir ací les Corts del Regne de València. Un edifici de singular bellesa a Alpont és l’antiga Aljama, que alberga actualment l’Ajuntament. En ella es reunia la llotja de Contractació i el Govern àrab. Al segle XVI s’hi va adossar el magnífic saló consistorial. Del castell, la part millor conservada és la torre de la Veteta o de l’homenatge. Als voltants de la vila es troba l’aqüeducte medieval dels Arcs, amb tretze arcs, la finalitat del qual era abastir la població i regar els històrics horts de la vila.


Com arribar:

Per la carretera C-234 i la desviació a Titaigües.

Gastronomia:

La gastronomia d’Alpont és la pròpia de la comarca, es basa en productes agrícoles i ramaders de la zona. Entre les especialitats destaquen: l’embotit i la carn de gerra, l’olla de poble, els gaspatxos, les farinetes, las migas, la caldereta, el puchero, i els diferents guisats de corder.

A la zona es produeix un vi blanc excel•lent, el Gran Túria, que està elaborat amb la varietat de raïm marseguera. També s’elabora vi rosat i vi negre, Castillo de Alpuente, amb tempranillo. Tots dos posseeixen la DO València, subzona Alt Túria.

A Alpont també podràs degustar pans i pastes (magdalenes, rollicos d’anís, coques de sucre, rosegons, etc.) elaborats de manera artesanal.

Interés turístic:

Per a conéixer la riquesa monumental d’Alpont recomanem recórrer els carrers, les places i els racons d’aquesta vila, declarada monument historicoartístic.

A la part alta de la gran mola de pedra sobre la qual s’assenta el poble, envoltades de profunds precipicis, es troben les ruïnes del castell d’Alpont. D’aquella magnífica i inexpugnable fortalesa queden restes de procedència romana i àrab: aljubs, cisternes, tolls i cambres que pareixen autèntiques masmorres, piques de pedra on es picava la pólvora… El millor conservat del castell és la torre de la Veleta o de l’Homenatge, construcció de carreu que, a pesar dels repetits derrocaments, manté uns deu metres d’alçària.

Prop de les restes del castell està l’església arxiprestal de la Mare de Déu de la Pietat. És un temple d’una sola nau, construït entre els segles XIII i XV. El seu campanar octogonal alberga les restes més antigues del segle XIV.

L’Ajuntament estava ubicat en una antiga aljama, porta d’entrada a la ciutat que dóna la benvinguda al visitant. Sobre ella es reunia la llotja de Contractació i la Governació àrab. Al segle XVI se li va adossar un magnífic saló consistorial.

Passejant per aquest entramat urbà d’ambient medieval, trobarem cases pairals amb les portades i els escuts nobiliaris; forns antiquíssims (en un dels quals s’ha instal•lat el Museu Etnològic), balconades de clara influència aragonesa i altres detalls que ens mostren l’interés dels seus habitants per la conservació del conjunt.

Molt prop de la vila, a poc més de dos quilòmetres en la carretera d’Alpont a la Iessa, es troba l’aqüeducte medieval dels Arcs, amb tretze arcades. La seua finalitat era abastir la població i regar els típics i escalonats horts amb l’aigua procedent de les fonts Nueva i Marimacho.

Més informació:
www.alpuente.es
https://alpuenteturistico.wordpress.com/

Festes:

Al llarg de l’any se celebren diferents festes a Alpont; la més rellevant és la celebració de les festes patronals en honor de la Mare de Déu de la Consolació i de Sant Blai, se celebren cada tres anys als mesos de maig i agost. El dijous de la tercera setmana de maig se celebra una romeria en què es porta la imatge de Sant Blai fins a la Corcolilla i es baixa la imatge de la Mare de Déu de la Consolació a Alpont, on romandrà fins a la tercera setmana d’agost. Segons la tradició, a l’arribada de la Mare de Déu a la Vila i al seu retorn a la Corcolilla, els xiquets del poble li reciten los dichos, abillats amb un vestit molt especial, són els àngels: xiquets entre cinc i huit anys que visten una falda blava, camisa blanca, algunes cintes i adorns i ales de paper arrissat i plomes. Una figura molt pareguda es pot trobar a Algemesí o en altres zones del Mediterrani, on els xiquets porten aquest hàbit en cerimònies que representen el pas de la infància a l’adolescència.

Més informació:
http://www.alpuente.es/es/content/fiestas-y-tradiciones

Oficina de turisme

Avd. Jose Antonio, 19 Tel. 962101228 E.mail: alpuente@touristinfo.net