ALFARP

ALFARP

El poble està situat a la Vall dels Alcalans, al marge dret del riu Magre, molt prop dels municipis de Llombai i de Catadau, amb els quals quasi forma un sol nucli urbà. Prop del riu està el castell despoblat d’Alèdua. És un municipi eminentment agrícola. El territori és de superfície irregular, no té altures destacades i està drenat per uns quants barrancs. Per la part sud l’envolten muntanyes de poca elevació. La vegetació és escassa, principalment de bosc baix i espart. Al paratge de la Falaguera brolla la font de la Mola. Els cultius de secà estan dedicats a garrofers, oliverars, ametlers i vinya; és important la superfície cultivada amb raïm moscatell per al consum directe i l’elaboració de mistela. En el regadiu es cultiva blat, dacsa, faves, cigrons, creïlles, melons i taronges. La ramaderia és un factor important en l’economia del terme, i destaca el bestiar vaquí, destinat a la producció de llet, i també l’oví i el porcí.


Com arribar:

S’hi pot accedir de tres maneres: a través de l’Autovia València-Albacete, A-7, eixida 883, prenent després la CV-520. Per la CV-50 (Llíria-Tavernes de la Valldigna) i prenent la CV-520 per l’eixida de Llombai. Mitjançant la línia 1 de Metrovalencia, baixant a l’estació de Font de l’Almaguer, situada a 8 km de la població.

Gastronomia:

De la gastronomia local destaquen alguns plats com: la paella (amb conill, pollastre i verdura), l’olla valenciana (creïlles, anyell, porc i verdures), les farinetes, les sardines salades i el mostatxó, un dolç típic que elaboren artesanalment els forns del municipi.

Interés turístic:

Pel que fa al patrimoni històric i artístic, Alfarb destaca per unes pintures rupestres pertanyents a l’art llevantí, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es localitzen al barranc de la Falaguera, paratge d’extraordinària riquesa botànica i paisatgística. L’església de Sant Jaume Apòstol, que va ser restaurada el 1964, és d’estil valencià típic. Hi destaca l’abundant decoració ornamental del rococó valencià. Altres elements a destacar són el presbiteri, assentat sobre tres escalons i decorat amb un retaule de guix, de línies molt neoclàssiques amb la imatge de Sant Jaume al centre; la capella de la Comunió, situada a l’esquerra del presbiteri, coberta per una volta de canó de tres trams amb llum natural, i la sagristia, coberta amb voltes i una cúpula central, molt menuda, sobre petxines i tambor. La torre medieval es troba a la plaça de Dalt. Es tracta d’un torrassa rectangular d’obra gòtica o morisca, relativament ben conservada. El castell, segons alguns autors, és d’origen romà i es troba en una situació estratègica, en una zona lleugerament elevada al costat del riu Magre, en la bifurcació dels camins vells de València i Xàtiva. A més, al terme municipal, es troben diversos paratges naturals d’interés, com la muntanya de la Costa o dels Escopalls, i la font de l’Almaguer, amb aigües medicinals.

Festes:

Les festes majors tenen lloc al voltant del 25 de juliol, en honor de Sant Jaume Apòstol i Sant Roc, patrons de la població. S’organitza una fira d’atraccions, celebracions religioses, revetlles, solta de vaquetes, etc.