ALBORAYA

ALBORAYA

Municipi típic de l’horta valenciana on encara hi ha barraques i alqueries (cases de labor), entre les quals destaquen l’Alqueria del Magistre i la de Sant Andreu o el molí de la Gamba. Ermites de Santa Bàrbara, del Miracle i de Vilanova, d’estil barroc, que posseeix l’antiga imatge de Sant Cristòfol Màrtir, patró d’Alboraia, trobada el 1442.

Cal anomenar les platges i la urbanització Port Saplaya, en la costa.
D’entre les seues construccions religioses és important destacar l’església parroquial de l’Assumpció de la Mare de Déu, que data del segle XVIII. Es tracta d’una edificació religiosa d’estil barroc i d’origen medieval. Consta de tres naus amb capelles laterals entre els contraforts. La nau central destaca per la seua volta de canó apuntat.


Com arribar:

Per carretera:
Entrant a València,
– per la A-221 des d’Alacant, eixida 532, una vegada en la ciutat, direcció Barcelona.
– per la A-3 des de Madrid, una vegada en la ciutat, direcció Barcelona per la A-221.
Sense entrar a València,
– per la A-3 des de Madrid, continueu pel bypass i agafeu l’eixida 484; continueu en direcció a València.
– per la A-221 des de Barcelona, eixida 484 i continueu en direcció València.

Empresa Municipal de Transports València
Línia 70: FuenSanta-Alboraia
Línia 31: La Malva Rosa – Poeta Querol
www.emtvalencia.es

Autobuses Metropolitanos de Valencia
Línia 112: València – Port Saplaya – El Puig
www.etmvalencia.com

Metrovalencia
Línia 3: Aeroport-Rafelbunyol
www.metrovalencia.com

Gastronomia:

El més representatiu és el popular refresc d’orxata de xufes, pel qual és coneguda aquesta població arreu d’Espanya. S’elabora a base de xufes, tubèrcul que es cultiva en aquest terme municipal quasi exclusivament, el suc del qual es mescla amb aigua i sucre, tot això se sotmet a refrigeració i se serveix líquida o gelada, acompanyada de fartons. Pel que fa a la tradició culinària d’Alboraia, cal ressaltar la paella, l’arròs amb fesols i naps i el famós arròs al forn, l’arròs amb bledes, l’arròs amb abadejo, alls i tomaca, o els famosos caragols coents anomenats avellanencs. Quant als dolços, és necessari anomenar les coques cristines o les escudellaes.

Interés turístic:

-Platges: http://www.alboraya.org/es_ES/web/turisme/playas

-Parròquia de l’Assumpció de la Mare de Déu. Data del 1731 encara que el 1240 ja apareix en els arxius de la Catedral de València. Es tracta d’un temple de tres naus, amb capelles laterals i decoració interior barroca, situat en la plaça de la Constitució, i que conforma un interessant conjunt urbanístic.

-Ermita del Miracle dels Peixos. També coneguda com Ermita dels Peixets, va ser construïda per a commemorar aquest miracle. Se situa en la desembocadura del barranc del Carraixet, en el seu marge dret. L’edifici actual és d’estil neogòtic, amb la façana dividida en tres cossos, finestrals ogivals i teulada a dos aiguavessos. En el costat dret es pot observar un plafó ceràmic amb l’al•lusió al miracle.

–Ermita de Sant Cristòfol. Té una nau xicoteta en plena horta, entre el polígon industrial i el barranc del Carraixet, de cos únic amb la sagristia darrere de l’altar i el cor dalt de la porta d’entrada.

–Ermita de Vilanova o del Crist de les Ànimes. Està al mig de l’horta, de la desapareguda Masia de Vilanova; cal destacar el seu trasllat en el Via Crucis Penitencial per l’Horta d’Alboraia, al temple parroquial el Dilluns Sant; té cos únic i sagristia a la dreta, amb un recinte amb arbres per a l’esplai.

– Ermita de Santa Bàrbara. En la pedania del mateix nom, en plena horta, de cos únic amb la sagristia darrere, situada dins del barri de les Tendetes.

– Ermita de Sant Andreu o Sagrat Cor de Jesús. Xicoteta ermita de propietat particular (coneguda com la del Retoret), en la Masia del Retort, en plena horta, sense culte.

– Capella del col•legi dels Marianistes. Està en el mateix col•legi de Santa Maria, a l’entrada d’Alboraia, i s’hi accedeix a través de l’entrada principal del col•legi, a l’esquerra; de cos únic amb la sagristia en un lateral.

– Capella de Saplaya. En la pedania de Port Saplaya, xicoteta capella davall l’edifici del Far, al costat d’un passatge que uneix el carrer amb la zona interior d’amarratges. L’arquitectura civil d’Alboraia està representada per les cases urbanes modernistes del final de segle XIX i principi del segle XX, com també les alqueries morisques i les cases d’horta.

Destaquen especialment:

–Pont del Moro. És un pont romànic de pedra de carreu, sense baranes, que en origen salvava la séquia de Vera entre la Patacona i la Malva-rosa (València). Des de la dècada de 1990 està situat en el passeig d’Aragó, a causa del cobriment de la dita séquia. Té 5 m d’amplària i són clarament visibles les marques de rodes dels carruatges.

– Casa Comte Zanoguera. Casa senyorial ubicada a la Plaça Constitució, 16, en el nucli antic de la població. El seu primer propietari, Gilberto de Zanoguera, va ser un personatge important per a la història d’Alboraia. L’actual casa data del segle XVII i des de la seua última restauració és utilitzada per a albergar exposicions i actes públics i oficials.

-Teatre L’Agrícola. Construït al principi del segle XX, contigu a l’Ateneu Mercantil, va ser utilitzat com a saló d’actes i sala de reunions. Recentment reformat, és hui teatre i sala de cine, amb plena activitat tot l’any, llevat dels mesos d’estiu.

-Mercat Municipal. Mercat de recent construcció, alberga en l’interior parades de comestibles, generalment, i abunden els de fruites i verdures, la major part cultivats a la localitat.

-Barraques. Referent arquitectònic a les hortes valencianes, les podrem trobar en l’horta d’Alboraia. Actualment les Barraques han deixat de ser la vivenda habitual per a transformar-se en caseta de camp i oci.

Festes:

-Setmana Santa: Destaquen en especial la Processó de les Palmes del diumenge de Ramo i els actes oficials del Dijous i Divendres Sant, com també el Viacrucis per l’horta d’Alboraia, el Dilluns Sant, portant el Crist de les Ànimes des de la seua ermita en plena horta fins a l’església parroquial; destaca també la representació del Misteri de la Passió.

-Festes Patronals: Per dispensa Papal, Alboraia celebra la festivitat del Corpus Christi fora de la Huitena, concretament el diumenge anterior al 10 de juliol, coincidint amb la festivitat de Sant Cristòfol, patró de la localitat. Comencen el primer cap de setmana de juliol i s’estenen al llarg de tota la setmana següent, i se celebren diverses activitats de gran interés religiós, cultural i lúdic.

–Falles. Se celebren alhora que les de la capital i Alboraia té set comissions falleres: Falla del Calvet (adults i infantil), Falla del Miracle (infantil), Falla del Palmaret (adults i infantil), Falla del Poble (adults i infantil), Falla del Rei En Jaume (adults i infantil); i en els barris costaners: Falla de Port Saplaya (adults i infantil) i Falla de la Patacona i Camí de Vera (adults i infantil).

–Miracle dels Peixos o Peixets. Se celebra el dilluns de Pentecosta a l’ermita del Miracle dels Peixos, cooficiant la missa els capellans d’Almàssera i Alboraia.

–Festa del Santíssim Crist de la Providència. El 6 d’agost se celebra la transfiguració del Senyor, amb una missa solemne i posteriorment una processó.

–Festa del Santíssim Crist de les Ànimes: Se celebra el següent diumenge a la transfiguració del Senyor en la seua ermita.

–Festa de la Mare de Déu de l’Horta: L’últim diumenge d’octubre se celebra per part del Gremi d’Orxaters el dia de la seua patrona, la Mare de Déu de l’Horta, amb una missa en la parròquia i repartiment d’orxata.

–Festes de Port Saplaya a la Mare de Déu del Carme. Se celebren en honor de la Mare de Déu del Carme, patrona dels navegants, i tenen lloc la segona o la tercera setmana de juliol, després de les festes majors d’Alboraia. La major part de les activitats es fa al voltant de la plaça de la Senyoria i al passeig Luis Sáiz Díaz (passeig marítim nord), i inclouen una missa a la Mare de Déu i una processó marinera en el seu honor.

Oficina de turisme

Direcció: Calle del Batlle, 1 (Entrada por Plaza de la Señoría) C.P: 46120 Alboraya
Telèfon: 963190200
Fax: 963190204
Email: portsaplaya@touristinfo.net
Web: http://www.alboraya.org / http://www.turismohortanord.com/

Les platges