ALAQUÀS

ALAQUÀS

Situat a només 7 km de València, té aproximadament 28.000 habitants. El terme és pla i està pràcticament tot urbanitzat i dedicat a la construcció i la indústria.


Com arribar:

Eixint de València, s’agafa la A-3 (autovia de l’Est) fins a arribar a la rotonda Nou d’Octubre i on s’agafa l’eixida de la CV-4035; a la següent rotonda, la CV-403 i a continuació la CV-4034.

Gastronomia:

Entre els plats més típics d’Alaquàs destaquen els arrossos, això sí, preparats de molt diverses maneres i amb ingredients molt variats. Sobreïxen la paella, l’arròs caldós, l’arròs a banda, l’arròs al forn i les olles de carn. D’altra banda trobem les tradicionals coques, molt variades també, amb tonyina, tomaca, verdures, ceba, però potser la més important i coneguda és la coca amb tonyina.

Interés turístic:

Església de l’Assumpció (1354)

Es correspon amb la planta d’arquitectura religiosa valenciana: nau, capelles entre contraforts, absis pentagonal i galeria correguda en la part superior, i obeeix a l’estil d’església de reconquista, 1694, revestida d’ornaments barrocs. Té un corredor de comunicació a través d’un passadís que dóna a la finestra del cor, on se situa el palau senyorial. L’església de l’Oliverar va pertànyer al convent dels Mínims des del segle XVI fins al segle XIX, i més tard la van adquirir les monges Oblates del Santíssim Redemptor, el 1973, i es va convertir en parròquia.

Castell-Palau d’Alaquàs
Palau unit a l’església de l’Assumpció, construït el 1582 per Luis Pardo de la Casta. Té quatre plantes: el pis baix, l’entresòl, el pis principal i els porxos. S’aprofità part de l’antiga casa senyorial per a la construcció de l’actual castell.

Telèfon d’Informació Turística: 961 519 400 (Ajuntament)
www.alaquas.org

Festes:

A principi de setembre tenen lloc les Festes Majors. Se celebra l’Assumpció de la Mare de Déu, el dia de Sant Miquel, la Mare de Déu de l’Oliverar (patrona del municipi) i el Crist de la Bona Mort. Se celebren actes variats entre els quals destaquen els Moros i Cristians, els bous al carrer, el Cant de la Carxofa, la cordà, i els carrers s’omplin de música tradicional al so del tabalet i la dolçaina, a més de processons, despertades, mascletades, etc. Les Falles se celebren en el mes de març i compten amb 11 comissions falleres i premis propis, sent la nit del dia 19, festivitat de Sant Josep, la Nit de la Cremà, en la qual cremen els monuments fallers.