ADEMUZ

ADEMUZ

Al terme municipal d’Ademuz hi ha també els llogarets de Sesga, Mas del Olmo i Val de la Sabina, tots ells habitats amb població estable. El territori és accidentat, muntanyós. L’economia està dedicada tradicionalment a l’agricultura i hi destaquen l’ametler i la pomera. La llengua que es parla és el castellà a causa de la repoblació del segle XIII, fonamentalment aragonesa.


Com arribar:

Com arribar-hi

Es pot accedir des de València per la A-3 fins a Utiel, i des d’allí desviar-se direcció Teruel fins a Ademuz per la nacional N-330. Aquesta és, sens dubte, la via més ràpida d’accés des de València. Una altra opció és per la CV-35 (Llíria, Aras de los Olmos); aquesta opció és més lenta, ja que la carretera travessa paisatges bells de muntanya, per la qual cosa el traçat és més dificultòs. Des de Terol s’arriba per la N-330. Des de Conca per la N-420 fins al seu entroncament amb la N-330. Oficina de turisme: Tourist Info Ademuz. C/ Fuente Vieja, 10. 46800 Ademuz. Tel.: 978 782 267 www.ademuz.es

Gastronomia:

La cuina tradicional d’Ademús, basada principalment en productes propis, és molt forta per a combatre els rigors del seu clima continental. Entre els plats més típics hi ha les farinetes de dacsa, que s’acompanyen amb carn de porc, bacallà, allioli, tomaca fregida, pimentó i sardines, entre altres coses; l’empedrat, elaborat amb arròs, fesols rojos, costella i cansalada, botifarra i altres ingredients; l’olla de poble, que es fa a força de fesols rojos amb creïlles i carn de porc. La rebosteria és molt saborosa, variada i, sobretot, artesanal. S’hi elaboren torrons, alajuz (coques a base de mel, ametles, nous, pa rallat i espècia fina), codonyat, pastissos farcits de poma o cabell d’àngel, bunyols i pastís de poma, píngano (coca amb nous que pot ser salada o dolça), etc. També s’hi pot gaudir de productes naturals de gran qualitat, com ara mel, ametles, hortalisses i diverses varietats de pomes (miguela, garcía, ricarda, entre altres), entre les quals destaca especialment la poma esperiega (gelada), autòctona del Racó d’Ademús, de carn dura i molt dolça, ideal per a rebosteria.

Interés turístic:

Tota la zona és un lloc de gran bellesa, amb les seues muntanyes i la seua horta regada pels rius Turia, Ebrón i Bohïlgues. Hi destaquen les ruïnes del castell, el nucli antic i l’església parroquial de San Pedro i San Pablo (segles xvii); però sens dubte hi destaca l’Ermita de la Virgen de la Huerta, com a joia del patrimoni artístic valencià (segle xiii). El seu terme municipal està ple de paisatges que permeten la pràctica del senderisme i d’altres activitats a l’aire lliure. Hi destaquen els paratges naturals de Pico Castro i el Cerrellar. El primer està situat al costat del poble i es pot accedir bé a peu, mitjançant una senda marcada, o amb cotxe per la seua banda posterior. Al Cerrellar s’accedeix creuant el Puente de la Vega; seguint la carretera, que passa pels Planos de Abajo, Planos de Arriba, Llano Corriendo i Fuente del Hontanar, s’arriba a un puntal des del qual pot observar-se una panoràmica magnífica de tota la meitat nord de la comarca. Es poden veure les cintes verdes formades per les vegues dels rius Ebrón, i Túria, i els diferents municipis de la comarca. També és molt interessant la ruta del riu Bohïlgues, que recorre el curs del riu, des d’Ademuz fins a Vallanca.

Festes:

El 3 de febrer se celebra a Ademuz la festa de San Blas o del Rollo. Es beneeixen rotllets dolços durant la missa i després es mengen acompanyats d’una tassa de xocolata.

El dia de Sant Vicent Ferrer (data variable entre abril i març) es festeja amb fogueres i rostits. El 3 de maig se celebra la Cruz de Mayo a Ademuz  i es beneeixen els termes des de l’Ermita de Santa Bàrbara.

A l’agost, del 10 al 15, se celebren les festes d’estiu a Ademuz; hi destaquen els actes taurins. També a l’agost celebren les seues festes els llogarets de Mas del Olmo, Sesga i Val de la Savina, amb infinitat d’actes lúdics. Hi destaca el romiatge al Molino de los Cuchillos. En totes aquestes festes se celebren revetles, menjars populars, competicions lúdiques i esportives, actuacions folklòriques, etc.

El primer cap de setmana d’octubre se celebren les festes en honor de la Mare de Déu del Rosari a Ademuz. Missa amb processó, vi d’honor, bou embolat, revetles i altres actes festius.

El dia 4 de desembre és la festivitat de Santa Bàrbara (llogaret de Mas del Olmo). El 8 de desembre és la festa dels Quintos a Ademuz, en la qual aquests acostumen a fer cercaviles per a demanar donatius. El dia 24, a Ademuz, Mas del Olmo i Sega, hi ha cants d’albades.

 

Oficina de turisme

Direcció: Calle Fuente Vieja 10 C.P: 46140 Ademuz
Telèfon: 978782267 978782371 (Ayto.)/ 673505131
Email: ademuz@touristinfo.net; touristinfo_ademuz@gva.es
Horari: • Horario: Mañanas de míercoles a domingo, de 10:00 a 14:00 h. Tardes de viernes y sábado, de 10:00 a 14:00 h y de 16:30 a 18:30 h.