Riba-roja. Jaciment València la Vella

Riba-roja. Jaciment València la Vella

Així es coneixen les ruïnes situades en una terrassa sobre el riu, entre el marge dret del Túria i el barranc de la Cabrassa, a uns 3 km. al sud-est de Riba-roja de Túria. Les investigacions arqueològiques han permés determinar la cronologia visigoda i la funcionalitat militar del jaciment. El més característic del lloc, d’una superfície aproximada de 4 ha., és l’existència d’una potent muralla d’1,80 m d´espessor, que s’adapta a la topografia del terreny, reforçada per torres de planta quadrada (3 x 3 m.) de projecció exterior, les dos de maçoneria travada amb formigó de calç.

Este jaciment, únic per les seues característiques i cronologia a la Comunitat Valenciana, ha estat interpretat com un castre visigot de la segona mitat del segle VI. Formaria part de les fortificacions, castra i castella, estratègicament situades controlant el territori circumdant i articulades al voltant de calçades importants. Probablement relacionat amb el complex moment històric de reorganització i control d’estos territoris per part del monarca visigot Leovigild, en resposta a l’ocupació bizantina del sud. És un dels escassos exemples d’arquitectura militar visigoda de la Comunitat Valenciana i un dels millors i cronològicament més primerencs identificats a la península Ibèrica.

Una altra particularitat d’este emplaçament és que s’assenta sobre un jaciment fossilífer del Miocé marí. A més, durant la Guerra Civil Espanyola es va construir un centre de resistència format per galeries, trinxeres i nius de metralladores; per la qual cosa no és res estrany trobar elements de la muralla visigoda reutilitzats.

En 2016 es varen reprendre els treballs d´excavació en el jaciment a través d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i Institut Català d’Arqueologia Clàssica amb el suport de la Diputació de València, l’Ajuntament de València, el Museu de Prehistòria de València i la Universitat de València. Este projecte es troba baix la direcció de Josep M. Macias Solé (ICAC), Albert Ribera Lacomba (SIAM) i Miquel Rosselló Mesquida. Des de 2016, els treballs d’excavació es realitzen baix el format de curs i escola d’arqueologia en el qual participen estudiants i investigadors de diferents universitats de de tot el món. Dins de les noves troballes destaquen les ceràmiques, els depòsits i les monedes, així com el traçat de la muralla i del recinte interior.

 


Oficina de turisme

Direcció: Calle Cisterna 30 C.P: 46190 Riba-roja de Túria
Telèfon: 962772184
Fax: 960615039
Email: riba_roja@touristinfo.net
Horari:

Lunes a viernes: 09:00 a 14:30h

Jueves y viernes: 16:00 a 19:00h

Sábados: 10:00 a 14:00h