COVA DE D.JUAN (JALANCE)

COVA DE D.JUAN (JALANCE)

La Cova de Don Joan es troba en el municipi valencià de Jalance, declarat municipi turístic de la Comunitat Valenciana, a uns 120 quilòmetres de la ciutat de València.

Es va formar en les estribacions més orientals de la Serra del oquerón, a uns 660 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Des de Jalance fins a la cova hi ha uns dotze quilòmetres per pista asfaltada. L’accés es troba en bones condicions i perfectament senyalitzat. En este trajecte es passa per paratges atractius i de singular bellesa (lloma del Picazo, lloma dels Capellans, els canons del Xúquer, el ampichuelo, etc.), envoltats per una massa boscosa formada principalment per pins , però on els arboços, amb els seus sucosos fruits, tenen una gran presència.

La cova s’enclava en la marge dreta d’un barranc afluent del riu Xúquer, zona d’abrupte relleu i encaixats cursos fluvials, que oferixen al visitant unes vistes panoràmiques en un entorn envoltat de naturalesa i bellesa, vistes que es poden obtenir des de qualsevol dels miradors condicionats per l’Agència Valenciana de Turisme que es troben de camí cap a la cova.

TRETS GEOLÒGICS

La Cova de Don Joan es desenvolupa en un context geològic de calcàries microcristalines, de pasta fina, del Santoniense. Són l’inici dels últims sediments marins del Cretàcic Superior. Quant a les formes càrstiques internes, en la cova de Don Joan es poden observar de tot tipus: estalactites, estalagmites, columnes, banderes, bugades,… Com a element singular en la cova esmentar l’existència d’una surgencia penjada desenvolupada en calcirrudites.

HISTÒRIA / ARQUEOLOGIA

Els vestigis de presència humana més antics trobats en la Cova de Don Joan són diverses eines de pedra, utillatge lític emprat per a la caça que correspon al període Mesolític (8.000 a 6000 a. C.). També van aparèixer materials d’èpoques posteriors, concretament corresponents a l’Edat del Bronze Valencià (1.900 a 500 a. C.). Aquesta funció d’habitacle que compleix la cova es va reduint a simple recer temporal per a passar la nit o com a refugi contra les inclemències del temps per part de pastors i caçadors. El condicionament turístic de la cova, per part de la corporació municipal, va començar en les últimes dècades del segle XX. Les contínues millores que s’han anat realitzant tant en l’accés com a l’interior de la cavitat, ha convertit a aquesta cova en una fita turística digna de ser visitat.

VISITA

La cova ha sigut condicionada per a facilitar la seua visita. Les millores dels camins i la construcció d’un pàrquing per a autobusos i un altre per
a turismes, ha facilitat l’accés fins a la cova. A més, la construcció d’escales i la instal·lació de baranes, tant en l’exterior com en el recorregut intern de la cova, assegura als visitants una visita grata i tranquil·la. A tot açò cal afegir una adequada il·luminació al llarg de tot el recorregut i de les àmplies sales que formen la cova així com una agradable música ambiental. Prop de l’entrada de la cova hi ha un centre de recepció de visitants on es troba la cafeteria, tenda, serveis, venda d’entrades i sala d’espera.
El recorregut per l’interior de la cova és d’uns cinc-cents metres i dura uns quaranta minuts. Tota la visita està acompanyada i explicada per atentes guies turístiques.

La cova presenta dos trams ben diferenciats:
– el primer i més proper a l’entrada és el tram sec i fòssil,
– i en la part interna està el tram humit i en constant creixement.

PER A VISITAR LA COVA

COVA DE DON JOAN
Mail:cuevadedonjuan@outook.es
Tel. +34 96 189 71 71
Enllaç

www.cuevadedonjuan.es
http://www.jalance.es

 


Oficina de turisme

Direcció: Calle Targer 2 C.P: 46624 Jalance
Telèfon: 961897171
Fax: 962196451
Email: jalance@touristinfo.net
Web: http://www.elvalledeayoracofrentes.com
Horari:

Horario: De miércoles a domingo de 10:00 a 14:00 h.