Festes patronals al Santíssim Crist de Silla

Les festes del Sant Crist de Silla han conservat amb vitalitat dos elements del seu patrimoni cultural, la dansa dels Porrots i la Carxofa. La dels Porrots, una singular i antiquíssima dansa ritual guerrera, és ballada per huit dansaires que durant tot el dia recorren alguns carrers del poble. La dansa consisteix en l’enfrontament simbòlic entre dos bans, amb desafiaments, acusacions i intents d’agressió rituals. El ban vencedor alça els adversaris sobre les esquenes seguint les pautes d’unes belles melodies de dolçaina. De caràcter semblant, durant la celebració de la Mare de Déu de Vallivana, el 8 de setembre, Picassent manté viva la dansa dels Bastonots. La Carxofa és un artefacte escènic, molt estés a les nostres terres, que du àngels al seu interior i se celebra des de l’època medieval.

Quan la bola decorada s’obri i queda en forma de palmera, el xiquet que hi ha dins entona un motet preciós, acompanyat pel cor i el grup orquestral:

A Aldaia i a Alaquàs es canta la mateixa cançó (Glòria a Déu a les altures, proclamem per tot arreu…») en la seua carxofa, però en ocasió de les festes del Crist dels Necessitats, el 6 d’agost, i de la Mare de Déu de l’Oliveral, el 8 de setembre, respectivament.

Lloc de celebració

Silla

Dades

3 d’agost – 12 d’agostOficina de turisme

Direcció: Calle Castell s/n
Telèfon: 961219797
Email: silla@touristinfo.net