Festes del Torico

Els bous són un element molt popular en els festejos valencians, sobretot a les comarques del nord i l’interior de la província de València.

Embolats, solts i amb corda, són algunes de les modalitats més comunes de córrer els bous a les poblacions valencianes, és el que es denomina comunament festa de Bous al carrer. A Chiva, municipi de la comarca de la Foia de Bunyol, es viuen amb molta intensitat durant la segona quinzena d’agost tota una sèrie de festejos que tenen el bou com a figura focalitzadora.

Un morlaco imponent és lligat a una llarga corda durant el matí del dia 17 d’agost. Al senyal d’un coet, l’animal serà soltat pels carrers de la ciutat.

Començarà llavors una particular competició entre els mossos per imposar-se mitjançant l’ús de la corda en el domini i direcció del recorregut del bou. Portar-lo fins a les cases, arribant fins i tot de vegades a introduir-lo en elles, serà un altre dels objectius dels xivans. Amb el migdia la festa s’ajornarà fins a la vesprada, en què el bou tornarà a ser corregut pels carrers de la localitat.

Altres festejos que s’han de considerar són les entrades de bous de Quatretonda (final de juny) i Ayora (mitjan d’agost), les soltes de bous de les poblacions de l’Horta Nord i el Camp de Túria (mesos d’estiu), i la Setmana de Bous d’Algemesí (tercera i quarta setmanes de setembre).

Lloc de celebració

Chiva

Dades

15 d’agost – 25 d’agost