Dia de la Comunitat Valenciana

 La mocadorà de Sant Donís

La ciutat de València celebra amb orgull l’entrada de Jaume I el Conqueridor el dia de Sant Donís del 1238, fet considerat com a fundacional de la societat valenciana.

La processó cívica de la Senyera, el cant del Te Deum a la catedral i el més recent homenatge al rei que ens va atorgar els Furs són els actes més importants. Amb la pèrdua dels Furs, a causa de la derrota en la Guerra de Successió (1707), va ser prohibida la celebració i ja no es va poder disparar més pirotècnia.

Ràpidament, els pastissers valencians van idear unes reproduccions dels coets, denominades piuletes i tronadors. Decorant-les amb llaços i confits i atorgant-los un significat clarament sexual, el conjunt s’acompanya de fruites de la terra versionades en massapà. S’embolicaven a la manera de l’horta amb teles, cada vegada més boniques i luxoses. Dolços i mocadors constitueixen la mocadorà, el regal imprescindible fet pels homes a les seues amades el que és el dia dels enamorats a València.

Lloc de celebració

València

Dades

9 d’OctubreOficina de turisme

Direcció: Calle Paz 48
Código postal: 46003
Telèfon: +34 963 986 422
Fax: Fax +34 963 986 421
Email: infoturistica@visitvalencia.com
Web: www.visitvalencia.com
Horari: Lunes a Sábado: de 9 a 18.50 h. Domingos y Festivos: de 10 a 13.50 h. Cerrado: 1 Enero - 6 Enero - 25 Diciembre. El día previo a días Festivos, la oficina cerrará a las 14.00 h.