LA VALL D’AIORA-COFRENTS


El camí prosseguix per les terres de la Vall d’Aiora-Cofrents, frontereres amb la província d’Albacete. El patrimoni natural i monumental de la comarca és ric i variat. A Cofrents es troba un dels balnearis més encantadors de la Comunitat Valenciana, com també les restes del seu castell. El castell d’Aiora, capital de la comarca, oferix una interessant panoràmica, i en el seu terme municipal es troba el poblat iber de Castellar de Meca, un dels més destacats de la província. A escassos quilòmetres es troba Jalance, on podem veure la Cova de Don Juan, una de les poques visitables de la província. Menció a banda mereixen els nombrosos castells que poblen la comarca, de manera especial el de Chirel, a Cortes de Pallás i les restes del de Jarafuel. La Reserva Nacional de Caça de la Mola de Cortes alberga exemplars de cabra hispànica i diverses espècies d’aus. Les grans obres hidroelèctriques han transformat en els últims anys el paisatge de la Vall i la Mola: l’embassament de Cortes II i la immensa bassa de la Cortada formen part d’un dels complexos hidroelèctrics més importants d’Espanya. La Mola de Cortes conserva un ric patrimoni cultural. La senda europea de gran recorregut GR-7 recorre la Mola de nord a sud.


Com arribar:

El camí més curt per a anar a Ayora des de València seria per la carretera comarcal CV-322 que travessa tota la serra, però té l’inconvenient de ser una carretera estreta i plena de corbes. Recomanada només per a viatgers amb paciència i que vulguen disfrutar de les vistes que oferix el paisatge. Una altra alternativa seria viatjar des de València per l’A-3 fins a Requena, i des d’allí per la N-330 accedint des de Cofrentes fins a Ayora. A partir d’esta desviació, la carretera ja no és tan bona però presenta l’avantatge de travessar tota la Vall vora les seues poblacions: un conjunt turístic que val la pena recórrer. La millor ruta per a accedir fins a Ayora des de València és per l’A-35, hui Autovia del Mediterrani, i prendre la desviació a l’altura d’Almansa; 20 km per la N-330 i s’arriba a Ayora sense cap complicació. Els accessos des de la província d’Albacete poden fer-se venint per Almansa com ja s’ha comentat, o per la CV-320, que travessa les belles pinnades del paratge de les muntanyes de La Hunde i Palomera. Aeroports: Aeroports de València ( 34 96 159 85 00 ) i Alacant ( 34 96 691 90 00) amb vols nacionals i internacionals. Accés amb tren: L’estació de ferrocarril més pròxima és la d’Almansa a 21 km, també estan pròximes la de Xativa i la de Villena a 55 km. La de València (estació del Nord) es troba a uns 120 km. El telèfon d’informació i reserves és el 902 24 02 02. Autobús: Les estacions d’autobús més pròximes a Ayora són la de Xàtiva ( 34 96 227 33 46) i la de València ( 34 96 346 62 66), ambdues amb eixides amb destinació a Ayora per la N-430 i per la N-3 passant per Requena. També és possible accedir des de l’estació d’autobusos d’Albacete (967 216012 / 967 216053), la parada més pròxima és la d’Almansa a 21 km, des de la qual pot prendre un taxi fins a Ayora.

Gastronomia i festes:

GASTRONOMIA

La gastronomia de la Vall, És com les seues gents, de la terra i del sabor dels encants que produïxen la riquesa que rodeja estes poblacions. El plat més característic és sense cap dubte El «gaspatxo ayorino» que incorpora carn de pollastre, conill, perdiu o colom, i una vegada elaborats se servixen sobre la coca tradicional de blat. És costum a Ayora fer «gazpachás populars», on tota la gent del poble preparen en la plaça la seua paella de gaspatxos, i la compartixen amb els seus familiars i amics. El ajetao és un plat típic a base de fesols blancs cuits amb abadejo i allioli que es realitza en la festivitat de l’Àngel. La gachamiga podem degustar-la sobretot a l’hivern, en la matança del porc; l’embotit elaborat de forma artesanal és de gran qualitat i manté el sabor tradicional d’antany. La cuina de la Vall d’Aiora-Cofrents, també oferix una infinitat de pastes i dolços, com l’aiguamel o els almendraos, les magdalenes, les mantegades, les llengüetes elaborades pels forns mantenint amb el seu ofici el saber i els bons costums del menjar tradicional. Cal destacar com a producte estrella la mel, de producció artesanal i de reconeixement internacional per la seua qualitat i propietats.

FESTES

Del calendari festiu de la comarca, destaca per la seua originalitat la refrescant Batalla de l’Aigua, que se celebra a Jarafuel durant la segona quinzena d’agost, el Dia dels Bojos i el Carnestoltes de Jalance, així com les processons de Setmana Santa a Ayora. A Cofrentes les festes de les Falles, amb una falla, tenen la particularitat que la crema és el dia 1 de maig. Interssant també són les celebracions del Primer Corte de la Miel, amb fira inclosa (segona setmana d’octubre).

 

Informació turística:

TOURIST INFO AYORA
Calle San Francisco s/n (Casa de la Cultura) C.P: 46620 Ayora
LA VALL D’AIORA-COFRENTS
Telf: 961890658
Email: ayora@touristinfo.net
Web: http://www.ayora.es
Horario:

Horario: Lunes, viernes, sábado y domingo de 10:00 a 13:30 h. Martes, miércoles y jueves de 10:00 a 13:00 h. Lunes, jueves viernes y sábado de 16:30 a 18:30 h


TOURIST INFO JALANCE
Calle Targer 2 C.P: 46624 Jalance
LA VALL D’AIORA-COFRENTS
Telf: 961897171
Fax: 962196451
Email: jalance@touristinfo.net
Web: http://www.elvalledeayoracofrentes.com
Horario:

Horario: De miércoles a domingo de 10:00 a 14:00 h.


TOURIST INFO COFRENTES
Plaza de España 6 C.P: 46625 Cofrentes
Telf: 961894316
Fax: 961894270
Email: turismo@cofrentes.es
Web: www.cofrentes.es
Horario:

Horario: Diario de 9:30 a 13:30 y de 17:00 a 21:00 horas