LA FOIA DE BUNYOL-XIVA


Esta comarca ha aconseguit la universalitat a través de les seues festes singulars i els esports del motor. A Xest es troba el Circuit de Velocitat de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo que reunix, any rere any, als campions del motor. Crida l’atenció també l’església parroquial de Sant Lluc, especialment el seu campanar octogonal, un dels més elevats de la província. Bunyol posseïx un interessant nucli antic del qual destaca el castell d’estil gòtic, edificat des del segle XIII, i és coneguda mundialment la població per la seua peculiar festa de la Tomatina, que se celebra a l’agost. Hi destaca també el castell de Xiva i el seu santuari de la Mare de Déu del Castell. La Foia de Bunyol-Xiva té zones de muntanya de gran interés natural i forestal: les Moratillas, el Fresnal i la cova del Turche a Tabarla i la serra Martés a Iàtova, la serra de l’Ave a Dosaigües i la serra de Malacara (Setaigües-Bunyol), entre altres. La senda europea de gran recorregut GR-7 travessa la comarca, passant pels paratges del Reatillo, el Tejo, Millars, Tabarla i Martés. La xarxa hidrogràfica està formada pels rius Bunyol, Millars, Juanes i Magre, hi destaca l’embassament de Forata a Iátova, que regula les aigües del Magre.


Com arribar:

La via principal d’entrada a la Comarca és l’A-III, la qual travessa tot el seu territori, d’esta partixen totes les carreteres secundàries que comuniquen la comarca. Un exemple d’açò és la CV-50, que entrant per Godelleta de la comarca de la Ribera Alta, passa per Cheste camí de Vilamarxant. Des de la població de Buñol s’inicien dos carreteres més, la CV-427, la qual ens portarà a Yátova, i la CV-425 que ens acostarà a Alboraig i Macastre. Una altra via de comunicació és la CV-435, que ens posarà de camí a Dosaigües i la CV-580 a la veïna comarca de la Canal de Navarrés.

Gastronomia i festes:

GASTRONOMIA

El caràcter fronterer de la comarca fa que la seua gastronomia siga com un entroncament entre les terres de l’interior i el litoral hortolà. Així, igual s’oferixen paelles de diferents estils que plats més peculiars localment, com el mojete d’abadejo, els gaspatxos, els embotits i el rin ran. Són de destacar, així mateix, els seus vins, especialment els moscatells.

FESTES

Indubtablement la festa més famosa d’esta comarca, ja a nivell mundial, és la Tomatina de Buñol, el cruent combat a «tomacades» que es lliura l’últim dimecres d’agost. La seguix el Torico de la Cuerda de Chiva, que atrau nombrosos aficionats per a presenciar o participar en esta singular manifestació taurina. No ens hem d’oblidar del Gran Fondo Internacional de Siete Aguas, la gran festa de l’atletisme popular i d’elit, un gran esdeveniment esportiu que se celebra el tercer dissabte d’agost i que reunix més de 2.000 participants, així com de les Falles en alguns dels seus municipis com Cheste.

Más información:

Turismo La Hoya de Buñol-Chiva

Informació turística:

TOURIST INFO BUÑOL
Casa Señorial del Castillo de Buñol
BUÑOL
Telf: 962503886
Fax: 962503083
Email: bunol@touristinfo.net / turismo@bunyol.es
Web: www.turismolahoya.buñol.es
Horario:

Miércoles, jueves y viernes de 10:30 a 14:00 h. Sábado y domingo de 10:00 a 14:00 h. y de 16:00 a 18:00 h.


TOURIST INFO CHESTE
Calle María Carbonell 14 C.P: 46380 Cheste
LA FOIA DE BUNYOL-XIVA
Telf: 960616261
Fax: 962512007
Email: cheste@touristinfo.net
Web: http://www.cheste.es
Horario:

Horario: De lunes a viernes de 9:00 a 14:00 h. Sábados y domingos de 10:00 a 14:00 h