Blog

Visqueu la Setmana Santa i la Pasqua en les comarques de València

Aproximadament, per a un centenar de municipis valencians les processons i les representacions religioses tornen a ser un motiu de celebració per a confrares i devots, que viuen aquests dies amb una gran devoció i, a més, és un motiu de festa per a molts turistes que es desplacen fins a les comarques de València per a contemplar la vistositat dels actes de la Setmana Santa.

Celebracions de Setmana Santa

Entre moltes altres celebracions, cal esmentar la Setmana Santa Marinera a València, al costat de la platja de la Malva-rosa, en el tradicional barri del Cabanyal. Del 6 al 16 d’abril se succeeixen molts d’actes i processons, però sens dubte el major acte de la Setmana Santa Marinera és el Sant Enterrament, al qual acudeixen totes les corporacions, les germanors i les confraries amb els seus trons-anda i les imatges, per ordre de passió.

Els actes principals de la Setmana Santa Marinera són els següents:

Diumenge de Rams. Processó de les Palmes, que rememora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Aquesta processó comença a les 9:45 hores i dura dues hores i mitja, amb molts moments emotius, com la benedicció de les Palmes, a la plaça de la Mare de Déu dels Àngels.
Dijous Sant. Processó de les torxes. A partir de les 20 hores i passada la matinada, es realitza la visita als Sants Monuments, acompanyats de timbals i tambors. Després, els carrers s’omplin de ciris i espelmes en diferents processons de recolliment i silenci. (Avinguda del Mediterrani)
Divendres Sant. Processó del Sant Enterrament. A la vora de la platja de les Arenes, a partir de les 8 hores, es fa un homenatge a les víctimes del mar. A les 18:30 hores comença la processó més important de la Setmana Santa Marinera, la del Sant Enterrament, que dura cinc hores i recorre tots els carrers dels barris marítims. (Carrer de la Reina)
Diumenge de Resurrecció. A partir de les 13 hores comença la desfilada de la Resurrecció. (Avinguda del Mediterrani). Més informació

D’altra banda, són moltes les processons que se celebren a Alzira durant tots els dies de Passió, però hi destaquen la Processó del Diumenge de Rams, la Processó del Silenci, que se celebra en la matinada del Divendres Sant, i la Processó General del Sant Enterrament, aquest mateix dia al capvespre, en la qual ixen al carrer vint-i-quatre passos. Més informació de la Setmana Santa d’Alzira.

La Setmana Santa de Sagunt, també declarada d’Interès Turístic, hi destaca per la quantitat d’actes emotius durant els dies de Setmana Santa. Consulteu el programa d’actes de la Setmana Santa Saguntina.

A més, a les ciutats de Xàtiva, Cullera i Gandia, la festa està molt arrelada. Hi destaquen també les representacions del Misteri de la Passió de Moncada, declarada Festa d’Interès Turístic, i la Passió de Benetússer.

Igualment, no cal perdre’s la celebració del Diumenge de Resurrecció, amb l’acte de l’Angelet de la Corda, a Alfarrasí.

A més, estan consolidades les processons de l’Encontre de Torrent, a la comarca de l’Horta, i les de Titaguas, Alpuente i Ayora.

Un altre municipi que celebra la Setmana Santa d’una manera diferent és Castielfabib. Un dels seus actes més singulars se celebra el Divendres Sant, quan es tallen els xops a la ribera de l’Ebrón i es pugen fins a la plaça de la vila per a plantar-los, la vesprada del Dissabte Sant.

Propostes turístiques:

Algunes de les destinacions turístiques principals de València han programat per a aquests dies festius diferents activitats, perquè els visitants i els turistes gaudisquen de la seua estada en les comarques de València.

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba ofereix una visita especial per a Setmana Santa i per al pont de Sant Vicent Ferrer. Els dies 15, 16, 17, 22, 23 i 24 d’abril la visita es farà a les 11:30 hores. Informació i reserves a l’Oficina de Recepció del Monestir: 619 524 093 – 628 578 600.

Si voleu conèixer el barri de la Jueria de Sagunt, apunteu-vos a la ruta nocturna programada per al dissabte 15 d’abril, i no oblideu agafar una llanterna.

Xàtiva us ofereix una visita guiada el dissabte 22 d’abril, a les 11:30 hores, per només 3,5 €. Les places són limitades. Reserveu en el telèfon 963 532 090.

A Cullera us podeu apuntar a la ruta guiada «Barri del Pou», que està programada per als dissabtes, a les 10:30 hores. Aquest itinerari ix des del Mercat Municipal per a visitar l’Albacar Musulmà i la Jueria. El preu és de 5 € per persona. Més informació en la Tourist-Info de Cullera 961 731 586.

A Riba-roja de Túria cal visitar el Castell i els seus museus (MuPLA i MuCA) els dies 14 o 17 d’abril, a les 11 hores, i recórrer la ruta urbana de l’aigua, els dies 13 o 15 d’abril, per a visitar els edificis més emblemàtics del nucli antic (el Pont Vell, l’Asil-convent, la Casa del Moliner, la Cisterna i el Safareig). Recordeu reservar la vostra visita prèviament en riba_roja@touristinfo.net o 962 772 184. Les places són limitades.

Si preferiu descobrir el Real Monestir de Santa Maria de la Valldigna, hi ha programades diverses visites per a aquests dies festius. Consulteu els dies i els horaris.

Ayora també ha programat activitats turístiques per als dies de Setmana Santa. El dijous 13 d’abril, la ruta de les ermites (de 10 a 12 hores); el divendres 14 d’abril, la visita al Castell (17:30 hores); el dissabte 15 d’abril, la ruta de l’aigua (10 hores) i la visita al Castell (17:30); i el diumenge 16 d’abril, visita al Poblat Iber de Castellar de Meca (09:30) i les pintures rupestres de l’Abric de Tortosilla (09:00). Reserveu la vostra plaça en la Tourist Info d’Ayora: 961 890 658.

Bocairent us ofereix visites guiades nocturnes i als matins, la fira de Pasqua, del 13 al 16 d’abril, i la Pasqua Jove!, del 18 al 24 d’abril. Més informació: 962 905 062 (Tourist Info Bocairent).