Blog

Visita els museus de Requena des de casa

Requena t’ofereix la possibilitat de fer una visita virtual del Museu Municipal i del Museu d’Art Contemporani Florencio de la Fuente.

El Museu Municipal de Requena es va fundar en 1968, després de l’acord plenari de la corporació municipal pel qual es va sol·licitar de la Direcció General de Belles Arts la creació del Museu Històric Artístic de Requena i la seua comarca, i l’autorització  posterior per Ordre Ministerial el 20 de juny.

En principi es va instal·lar en la Torre de l’Homenatge i en 1975 es va traslladar a les dependències actuals del Convent del Carme. A partir de 1977 comencen les tasques de catalogació dels seus fons amb l’aparició del «Catàleg-Guia del Museu Arqueològic de Requena». En la dècada dels huitanta es multipliquen les seccions i apareixen les d’etnologia, diplomàtica i documentació, ciències naturals i pintura.

És a partir de 1988 quan es reprén la tasca de catalogació, activitat que s’emmarca dins d’un procés de reestructuracions: organitzativa, de funcionament, d’abast i àmbit, d’objectius, de mitjans i d’espai.

Des de 1995, una vegada concloses les obres de remodelació de l’edifici, comencen les tasques de reinstal·lació de les sales d’exhibició; actualment estan obertes al públic les col·leccions permanents d’etnologia i arqueologia.

Visita virtualment el Museu 

L’edifici on es troba situat el Museu d’Art Contemporani Florencio de la Fuente pertany a la Fundació Lucio Gil de Fagoaga, i va ser cedit a l’Ajuntament per vint-i-cinc anys per a la instal·lació d’un museu d’art contemporani.

 

Aquest immoble, situat a la Costa de l’Àngel, al barri de la Vila de Requena, és un espai singular, no solament per les seues dimensions, sinó perquè constitueix un element destacable dins dels senyals d’identitat del barri. Les seues balconades o solanes i la ubicació en la costa d’accés de la zona sud-oest del barri sempre li han conferit un caràcter diferenciador, i s’ha constituït en una de les imatges més conegudes i emblemàtiques de tot el conjunt historicoartístic.

Florencio de la Fuente era propietari d’una àmplia col·lecció d’art contemporani composta per pintures, gravats, escultures, dibuixos i objectes artístics, tant d’àmbit nacional com internacional. Tot i que en principi l’adquisició d’aquesta col·lecció va ser per al seu gaudi personal, la seua major il·lusió era que aquesta col·lecció servira per al coneixement i gaudi de la població en general, i especialment per al públic infantil, per a fomentar d’aquesta manera la valoració de l’art contemporani en les noves generacions.

La col·lecció del Museu d’Art Contemporani Florencio de la Fuente destaca per la seua diversitat temàtica, estilística, de tècniques i procediments. Signatures conegudes internacionalment com Miró, Dalí, Tàpies, Rueda, Mompó, Torner o Miquel Navarro es mesclen amb joves realitats del panorama espanyol com Castrortega, Villa-Toro, Valribera, Muriel o Plensa. Figures destacades de l’art sud-americà com Gauysamín, Lam o Carlos Cañas comparteixen protagonisme en la col·lecció amb els japonesos Keiko Sato o Yamaoka.

Descobreix el Museu en aquest tour