Blog

Setmana Santa i Pasqua a València

En aproximadament un centenar de municipis valencians les processons i les representacions religioses tornen a ser motiu de celebració per a confrares i devots, que viuen aquests dies amb gran devoció; a més, és motiu de festa per a molts turistes que es desplacen fins a les comarques de València per a contemplar la vistositat dels actes de la Setmana Santa.

Celebracions de Setmana Santa

Entre altres celebracions, cal destacar la Setmana Santa Marinera a València, festa d’interès turístic nacional. Del 22 de març a l’1 d’abril se succeeixen multitud d’actes i processons, però, sens dubte, l’acte principal de la Setmana Santa Marinera és el Sant Soterrar, en el qual participen totes les corporacions, germandats i confraries amb les seues imatges, per ordre de passió.

Els actes principals de la Setmana Santa Marinera són els següents:

● Diumenge de Rams: la Processó de les Palmes, que rememora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Aquesta processó, que té lloc el dia 25 de març, ofereix grans moments emotius, com la benedicció de les palmes en la plaça de la Mare de Déu dels Àngels.

● Dijous Sant. El 29 de març es duu a terme la visita als Sants Monuments, amb acompanyament de timbals i tambors. Després, els carrers s’omplin de ciris i caneles en diverses processons de recolliment i silenci.

● Divendres Sant. A vora platja de les Arenes, a partir de les 8:00 hores, es fa un homenatge a les víctimes de la mar i, a les 18:30, comença la processó més important de la Setmana Santa Marinera, la del Sant Soterrar, que dura 5 hores i recorre tots els carrers dels barris marítims. (Carrer de la Reina)

● Diumenge de Resurrecció. A partir de les 13 hores, comença la desfilada de la Resurrecció. (Avinguda del Mediterrani)

Més informació

D’altra banda, són moltes les processons que se celebren a Alzira durant tots els dies de Passió, però destaquen la Processó de les Palmes, el Diumenge de Rams, la Processó del Silenci, que se celebra a la matinada del Divendres Sant, i la Processó General del Sant Soterrar, aquest mateix dia al capvespre, en què ixen al carrer 24 passos.

Més informació de la Setmana Santa d’Alzira.

La Setmana Santa de Sagunt, declarada també d’interès turístic, destaca per la multitud d’actes emotius durant els dies de Setmana Santa. La Confraria de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist commemora la passió i mort de Jesucrist, sent una de les més antigues de la Comunitat Valenciana. Consulteu el programa d’actes de la Setmana Santa Saguntina.

A més, a les ciutats de Xàtiva i Gandia, la festa està molt arrelada. Xàtiva té una germandat amb setze confraries i celebra la festa amb multitud de processons, i a Gandia es duen a terme les processons de Diumenge de Rams, Viacrucis, Sant Soterrar i Diumenge de Resurrecció amb gran emoció.

Destaquen també les representacions del Misteri de la Passió de Montcada, declarada festa d’interès turístic des de l’any 1967 i que enguany se celebra els dies 29 i 30 de març, i la Passió de Benetússer.

Torrent també celebra actes molt emblemàtics, com l’Encontre de la Verònica, el Dimecres Sant, i la Processó del Silenci, la nit del Dijous Sant, i l’acte central que és l’Encontre Gloriós del Diumenge de Resurrecció.

Igualment, cal no perdre’s la celebració del Diumenge de Resurrecció a les 09:00 hores de l’Angelet de la Corda, a Alfarrasí.

A més, estan consolidades les processons de l’Enccontre de Titagües i Alpont, en la comarca dels Serrans, i la d’Aiora, a la Vall d’Aiora-Cofrents.

Un altre municipi que celebra la Setmana Santa d’una manera diferent és Castellfabib. Un dels seus actes més singulars se celebra el Divendres Sant, quan es tallen els xops en la ribera del riu Ebrón i es pugen fins a la Plaza de la Villa per plantar-los a la vesprada del Dissabte Sant.

Per finalitzar, cal mencionar la representació del Pas de l’Hort que se celebra a Bocairent el Divendres Sant a les 23:00 hores en la plaça de Bous d’aquesta localitat de la Vall d’Albaida.

Propostes turístiques

Algunes de les destinacions turístiques principals de València han programat, per a aquests dies festius, diferents activitats a fi que els visitants i turistes disfruten de la seua estada en les comarques de València.

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba ofereix una visita especial per a Setmana Santa i el pont de Sant Vicent Ferrer. Els dies 31 de març i 1, 8, 7, 8 i 9 d’abril la visita es farà a les 11:30 hores. Informació i reserves en l’Oficina de recepció del monestir: tel: 619 524 093 / info@cotalba.es

A Riba-roja de Túria, visita del Castell i els seus museus (MUPLA i MUCA) els dies 30 de març i 2 d’abril, a les 11:00 hores, i recorregut per la ruta urbana de l’aigua el 31 de març, per visitar els edificis més emblemàtics del nucli antic (Pont Vell, l’Asil-Convent, Casa del Moliner, cisterna i llavador). Recordeu que heu de reservar la visita prèviament en <riba_roja@touristinfo.net> o al número 96 277 21 84; les places són limitades.

Si prefereixes descobrir el Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, hi ha programades diverses visites per a aquests dies festius.

Aiora també ha programat activitats turístiques per als dies de Setmana Santa. El 29 de març, visita al Castell (17:00 hores); el 30 de març, visita a les pintures rupestres del Abrigo de Tortosilla (09:30) i visita al Castell (17:00 hores); el 31 de març, visita al Castell (17:00); i l’1 d’abril, visita al poblat iber del Castellar de la Meca (09:30) i visita al Castell (17:00). Reserva la teua plaça en la Tourist Info d’Ayora: 96 189 06 58.