Blog

Naturalesa a La Canal de Navarrés

La Canal de Navarrés destaca pel seu entorn natural, les fonts d’aigües abundants i el relleu de grans desnivells produïts pels rius Anna i Bolbaite que s’uneixen per a formar el riu Sellent.

Podem iniciar el recorregut per la comarca a Anna, que té com a principal atractiu turístic l’Albufera, un llac del fons del qual brollen múltiples ullals, amb una illa menuda al centre coneguda com el Berenador.

És una vertadera delícia la passejada en barca, apreciar els espais recreatius, les piscines, els restaurants i la visita a l’Escala del Gorgo, un toll d’aigua d’uns quants metres de profunditat, així com l’om mil·lenari catalogat com a arbre monumental, situat a la baixada del Molino.

Del patrimoni arquitectònic destaca, dins del nucli urbà: el Palau dels Comtes de Cervelló, construït al segle XVII sobre el castell d’Anna; l’església de la Immaculada, que es va construir al segle XVII, i l’ermita del Crist de la Providència, que es troba situada en la part alta del poble, construïda cap al 1760.

A pocs quilòmetres, arrecerada en el cor de la comarca se situa Navarrés, població que destaca pels seus paratges naturals, com la Cella del Riu Gran, la Font del Pi, el pou de Las Quebradas, la presa d’Escalona i el llac natural de Playamonte.

El seu nucli urbà no ha perdut l’estructura dels carrers estrets, llargs i quadriculats, entre els quals es troben monuments com l’església de l’Assumpció, l’ermita del Santíssim Crist de la Salut, l’Abribador de los moros, el Castell (ruïnes), la Tinaja (sitja per a emmagatzemar-hi el gra, d’origen àrab) i la font de la Marquesa o font dels 24 dolls (amb més de dos-cents anys).

Enguera també mereix una visita detinguda, ja que posseeix importants monuments com l’església de Sant Miquel Arcàngel (edificada durant els segles XVI i XVII) i l’antic convent dels carmelites descalços, que alberga un temple del segle XVII, que encara roman obert al culte, mentre que la resta de dependències estan destinades actualment a casa de cultura i a museu arqueològic. En les sales d’aquest museu s’exhibeixen valuosos objectes localitzats en els nombrosos jaciments arqueològics que hi ha al terme municipal d’Enguera, i entre els quals destaquen els de la Cova dels Morts o de les Meravelles (de l’eneolític), El Castillarejo (de l’edat del bronze), Lucena (poblat ibèric d’enorme interés), la Cova Santa, etc.

Enguera

Una visita pel centre històric d’Enguera ens permet admirar l’arquitectura popular tradicional, on destaquen les seues casones senyorials de magnífic aspecte. Als voltants de la vila es troben les restes del castell àrab (segles XI-XII), que va ser derruït l’any 1365 per ordre del rei Pere IV el Cerimoniós, qui va considerar que aquesta fortalesa podia suposar una amenaça per a la seguretat del Regne de València.

D’altra banda, Quesa, municipi immers a la vall del massís del Caroig, ofereix impressionants paratges naturals com els Charcos i el congost del riu Gran.

A més, es pot gaudir de la naturalesa a Chella, al Mirador, on es pot observar una de les vistes panoràmiques més impressionants de la comarca al Salto de Chella.

Bolbaite també compta amb paratges naturals de gran riquesa paisatgística i ecològica. destaca el paratge de l’Ermita de Sta. Bàrbara, el riu Sellent o el “Gorgo Cadena”.

I Bicorp que és famós pels seus jaciments. Les pintures rupestres de la Cova de l’Aranya (declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco), amb escenes de la recol·lecció de la mel, o les del barranc Moreno, en són algunes de les més destacades.

Una visita per aquesta comarca ens acostarà també a la seua gastronomia, que es basa en plats com el gaspatxo, el mojete, les coques, els arrossos, els embotits i les carns.

Més informació:

www.ayuntamientoanna.es

www.navarres.es

www.enguera.org

www.quesa.es

www.chella.es

www.bicorp.es

www.bolbaite.es

Naturaleza en La Canal de Navarrés

 La Canal de Navarrés destaca por su entorno natural, sus fuentes de abundantes aguas y su relieve de grandes desniveles producidos por los Ríos Anna y Bolbaite que se unen para formar el Río Sellent.

 Podemos iniciar el recorrido por la comarca en Anna que cuenta como principal atractivo turístico, La Albufera, un lago de cuyo fondo brotan múltiples manantiales, con una pequeña isla en el centro conocido como el Merendero.

Es una verdadera delicia el paseo en barcas, apreciar los espacios recreativos, piscinas, restaurantes y la visita a Escalera del Gorgo, poza de agua de varios metros de profundidad, así como el olmo milenario catalogado como árbol monumental, situado en la bajada del Molino.

En cuanto al patrimonio arquitectónico destaca dentro del núcleo urbano, el Palacio de los condes de Cervellón, construido en el s. XVII sobre el castillo de Anna; la Iglesia de la Inmaculada, que se construyó en el siglo XVII; y, la Ermita del Cristo de la Providencia que se encuentra situada en la parte alta del pueblo, construida sobre 1760.

A pocos kilómetros, arropada en el corazón de la comarca se ubica Navarrés, población que destaca por sus parajes naturales como la Ceja del Río Grande, Fuente el Pino, pozo de las Quebradas, Presa de Escalona y el lago natural de Playamonte.

Su casco urbano no ha perdido la estructura de sus calles estrechas,  largas y cuadriculadas, entre las que se encuentran monumentos como la Iglesia de la Asunción, la Ermita del Santísimo Cristo de la Salud, “Abribador” de los moros, El Castillo (ruinas), la “Tinaja” (silo para almacenar grano, de origen árabe) y la fuente “La Marquesa” o fuente de los 24 chorros (con más de doscientos años).

Enguera también merece una detenida visita, ya que posee importantes monumentos como la iglesia de San Miguel Arcángel (edificada durante los siglos XVI y XVII) y el antiguo Convento de los Carmelitas Descalzos, que alberga un templo del siglo XVII que todavía permanece abierto al culto, mientras que las restantes dependencias están destinadas actualmente a Casa de Cultura y a Museo Arqueológico. En las salas de este museo se exhiben valiosos objetos localizados en los numerosos yacimientos arqueológicos existentes en el término municipal de Enguera, y entre los que destacan los de la “Cueva de los Muertos” o “de las Maravillas” (del Eneolítico), “El Castillarejo” (Edad del Bronce), Lucena (poblado ibérico de enorme interés), la “Cueva Santa”, etc.

Una visita por el centro histórico de Enguera nos permite admirar la arquitectura popular tradicional, destacando sus casonas señoriales de magnífico aspecto. En los alrededores de la villa se encuentra los restos del castillo árabe (siglos XI-XII), que fue derruido en el año 1365 por orden del rey Pedro IV el Ceremonioso, quien consideró que esta fortaleza podía suponer una amenaza para la seguridad del Reino de Valencia.

Por otra parte, en Quesa, municipio inmerso en el valle del macizo del Caroig, ofrece impresionantes parajes naturales como Los Charcos y el cañón del río Grande.

Además, se puede disfrutar de la naturaleza en Chella en el Mirador, donde puede observarse una de las vistas panorámicas más impresionantes de la comarca  en en El Salto de Chella.

Bolbaite también cuenta con parajes naturales de gran riqueza paisajística y ecológica. destaca el paraje de la Ermita de Sta. Bárbara, el río Sellent o el “Gorgo Cadena”.

Y Bicorp es famoso por sus yacimientos. Las pinturas rupestres de la Cueva de la Araña (declaradas Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO) con escenas de la recolección de miel o las del Barranco Moreno, son algunos de los más destacados.

imagen recolectora cueva d ela araña

 Una visita por esta comarca nos acercará también a su gastronomía que se basa en platos de interior como el gazpacho, el mojete, tortas, arroces, embutidos y carnes.

Más información:

 www.ayuntamientoanna.es

www.navarres.es

www.enguera.org

www.quesa.es

www.chella.es

www.bicorp.es

www.bolbaite.es