Blog

Abanico

Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA)

¿Saps què significa ventar-se lentament? ¿I passar-se el palmito d’una mà a una altra? Els palmitos tenen el seu propi llenguatge, i de fet són uns objectes que formen part de la nostra cultura i tradició.

N’hi ha de senzills i també poden arribar a ser molt sofisticats, i fins i tot autèntiques peces de col·leccionista, però a Aldaia i a Alaquàs tots es caracteritzen per tindre una base totalment artesanal. De fet, encara que l’economia dels municipis ha anat evolucionant cap al sector industrial, encara hui trobem empreses artesanals que fabriquen palmitos segons mana la tradició. I, com tota tradició important, es mereixia un lloc on poder gaudir d’ella. Aquest lloc és el Museu del Palmito.

El MUPA és el centre de difusió de l’artesania i l’art del palmito valencià. Presenta una extensa representació de palmitos amb cronologies que van des del s. xvii fins als nostres dies, com també un ampli repertori de maquinària tradicional, peces i utensilis típics del procés d’elaboració del palmito. El MUPA té el reconeixement de Col·lecció Museogràfica Permanent de la Comunitat Valenciana. Està situat a la Casa de la Llotgeta, un edifici del final del s. xvi i principi del xvii. La col·lecció permanent està distribuïda en huit espais:

1. El palmito, artesania mil·lenària.

2. L’origen del palmito rígid.

3. La innovació del palmito plegable.

4. Cinc segles d’artesania a València.

5. Aldaia, bressol del palmito.

6. Elaboració del palmito artesanal.

7. Classificació. Tipus de palmitos.

8. La dona en l’art del palmito.

El MUPA disposa de la Sala de la Llotgeta, destinada a exposicions temporals sobre el món del palmito i la cultura en general.

Descobreix els interessants continguts del MUPA en un recorregut guiat per les seues exposicions. Visita gratuïta. Prèvia reserva en:

Telèfon: 961 116 948

Adreça-e: museudelpalmito@ajuntamentaldaia.org

Horari:

De dimarts a dissabte

Matí de 10.00 a 14.00 hores

Vesprada, de 17.00 a 20.30 hores

Diumenge
De 10.00 a 14.00 hores

Foto / [GMR] Guillermo Moratalla