Blog

La Setmana Santa Valenciana

En aproximadament un centenar de municipis valencians les processons i les representacions religioses tornen a ser motiu de celebració per a confrares i devots, que viuen aquests dies amb gran devoció; a més, és motiu de festa per a molts turistes que es desplacen fins a les comarques de València per a contemplar la vistositat dels actes de la Setmana Santa.

Celebracions de Setmana Santa

Entre altres celebracions, cal destacar la Setmana Santa Marinera a València, festa d’interès turístic nacional. Se succeeixen multitud d’actes i processons, però, sens dubte, l’acte principal de la Setmana Santa Marinera és el Sant Soterrar, en el qual participen totes les corporacions, germandats i confraries amb les seues imatges, per ordre de passió.

Els actes principals de la Setmana Santa Marinera són els següents:

● Diumenge de Rams: la Processó de les Palmes, que rememora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Aquesta processó, que té lloc el dia 14 d’abril ofereix grans moments emotius, com la benedicció de les palmes en la plaça de la Mare de Déu dels Àngels.

● Dijous Sant. El 18 d’abril es duu a terme la visita als Sants Monuments, amb acompanyament de timbals i tambors. Després, els carrers s’omplin de ciris i caneles en diverses processons de recolliment i silenci.

● Divendres Sant. A vora platja de les Arenes, a partir de les 8:00 hores, es fa un homenatge a les víctimes de la mar i, a les 18:30, comença la processó més important de la Setmana Santa Marinera, la del Sant Soterrar, que dura 5 hores i recorre tots els carrers dels barris marítims. (Carrer de la Reina)

● Diumenge de Resurrecció. A partir de les 13 hores, comença la desfilada de la Resurrecció. (Avinguda del Mediterrani)

Més informació

D’altra banda, són moltes les processons que se celebren a Alzira durant tots els dies de Passió, però destaquen la Processó de les Palmes, el Diumenge de Rams, la Processó del Silenci, que se celebra a la matinada del Divendres Sant, i la Processó General del Sant Soterrar, aquest mateix dia al capvespre, en què ixen al carrer 24 passos.

Més informació de la Setmana Santa d’Alzira.

La Setmana Santa de Sagunt, declarada també d’interès turístic, destaca per la multitud d’actes emotius durant els dies de Setmana Santa. La Confraria de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist commemora la passió i mort de Jesucrist, sent una de les més antigues de la Comunitat Valenciana. Consulteu el programa d’actes de la Setmana Santa Saguntina.

A més, a les ciutats de Xàtiva i Gandia, la festa està molt arrelada. Xàtiva té una germandat amb setze confraries i celebra la festa amb multitud de processons, i a Gandia es duen a terme les processons de Diumenge de Rams, Viacrucis, Sant Soterrar i Diumenge de Resurrecció amb gran emoció.

Destaquen també les representacions del Misteri de la Passió de Montcada, declarada festa d’interès turístic des de l’any 1967 i la Passió de Benetússer.

Torrent també celebra actes molt emblemàtics, com l’Encontre de la Verònica, el Dimecres Sant, i la Processó del Silenci, la nit del Dijous Sant, i l’acte central que és l’Encontre Gloriós del Diumenge de Resurrecció.

Igualment, cal no perdre’s la celebració del Diumenge de Resurrecció a les 09:00 hores de l’Angelet de la Corda, a Alfarrasí.

Benetússer ofereix una Setmana Santa diferent amb representacions pels carrers del poble que cada any congreguen a milers de persones.

A més, estan consolidades les processons de l’Enccontre de Titaguas i Alpuente, en la comarca dels Serrans, i la d’Ayora, a la Vall d’Aiora-Cofrents.

Un altre municipi que celebra la Setmana Santa d’una manera diferent és Castielfabib. Un dels seus actes més singulars se celebra el Divendres Sant, quan es tallen els xops en la ribera del riu Ebrón i es pugen fins a la Plaza de la Villa per plantar-los a la vesprada del Dissabte Sant.

Per finalitzar, cal mencionar la representació del Pas de l’Hort que se celebra a Bocairent el Divendres Sant a les 23:00 hores en la plaça de Bous d’aquesta localitat de la Vall d’Albaida.