Blog

excavaciones bolomor

La Cova del Bolomor

Prop de la localitat de Tavernes de la Valldigna, a la comarca de la Safor, trobem un jaciment arqueològic de gran importància que mereix ser conegut: la Cova del Bolomor. El trobarem a dos quilòmetres al sud-est del municipi, i es tracta d’un lloc especialment rellevant gràcies al que els experts denominen una àmplia cronostratigrafia. És a dir, que l’excavació ens mostra restes lítiques, ossos, fòssils, etc., que abasten des del Plistocé mitjà fins al Plistocé superior. Un emplaçament que conté restes d’una antiguitat compresa entre els 100.000 i els 350.000 anys, una dada que ens fa entendre la importància d’aquest lloc dins del marc arqueològic de València.

A la vora del mar Mediterrani trobem les restes de la població més antiga coneguda a les terres valencianes. La Cova del Bolomor és, per tant, de visita obligada per aquells que gaudeixen rastrejant les empremtes prehistòriques dels primers habitants de la Comunitat Valenciana. Concretament hi trobarem les antigues llars dels homínids que van viure durant el Paleolític antic, probablement entre els anys 90.000 i 350.000 aC. De fet, la Cova del Bolomor està considerada com el punt clau on es van donar les primeres evidències de foc controlat a la península Ibèrica, possiblement al voltant de l’any 250.000 aC.

La importància de la Cova del Bolomor també ve determinada per la troballa de restes humanes, cosa que sol ser poc freqüent en els jaciments. En aquesta ocasió parlem de set restes fòssils pertanyents a l’espècie Homo neanderthalensis, fet que s’ha pogut determinar després de diversos estudis. Per totes aquestes raons, i pel seu meravellós emplaçament situat al barranc del Bolomor, aquest jaciment mereix ser conegut. No només tindràs l’ocasió d’estar, literalment, trepitjant la història, sinó que podràs completar la jornada acostant-te al massís del Mondúver i al riu Vaca, situats al sud de la cova.

La Cova del Bolomor ofereix la possibilitat de conéixer-la amb múltiples activitats i visites guiades. Per a organitzar la teua visita guiada només has d’enviar un correu-e a visitas@bolomor.com o consultar els pròxims esdeveniments en www.bolomor.com.

Visites:

 

Más información / Cova del Bolomor

Foto / Bolomor.com